Foto: DELFI
Tas ir ģimenes biznesa skaistums - tu vari darīt to, kas tev ļoti patīk, bet kas vēl svarīgāk - tev nav jādara tas, kas tev nepatīk, šādu atziņu sarunā ar "Delfi" izteica Sirils Kamī (Cyril Camus), kurš vada vienu no vecākajiem Francijas konjaka namiem "Camus", kas šobrīd ir lielākā neatkarīgā konjaka darītava pasaulē.

Rīgā Kamī kungs ieradās iepazīstināt ar savu lolojumu - "Camus Dark&Intense", kas ir viņa ieguldījums kompānijas piecu paaudžu mantojumā, jo katrs Kamī pirms viņa ir atstājis savu devumu uzņēmuma vēsturē.

Kompānijas aizsākumi meklējami 19. gadsimta 60. gadu sākumā, kad Žans-Batiste Kamī, vietējais vīna audzētājs, nolēma uzsākt savu biznesu, radot dzērienu, kas atbilstu viņa priekšstatam par labu konjaku, un turpmāk to tirgot zem sava vārda, kas tiem laikiem bija diezgan netipiski, jo lielākoties konjaku no darītājiem uzpirka britu vai holandiešu tirgotāji, kas tos, tādus pat anonīmus, veda uz kolonijām. Žans-Batiste Kamī, kurš arī pirms tam pārdeva savu konjaku ārzemju tirgotājiem, izveidoja pats savu uzņēmumu, savu firmas zīmi, un tā 1863. gadā sākās "Camus" konjaka nama stāsts.

Ja tava dzimta piecās paaudzēs ir nodarbojusies ar konjaka radīšanu, iespējas nodarboties ar kaut ko citu ir nelielas, lai gan vēsture zina arī šādus piemērus, kad senču aizraušanās jaunāko paaudzi nesaista un tiek izvēlēts cits darbības lauks. Uz Sirilu Kamī tas neattiecas - viņam konjaks ir sirdslieta, kaislība un mīlestība, ko viņš ieaudzinājis arī savos divus dēlos. "Tēvs mani sāka apmācīt, kad man bija 16 gadu, sākumā, protams, caur smaržu, ar aromātu," stāsta Sirils. "Uz mani nekad netika izdarīts spiediens, taču tēvs rādīja tik pozitīvu piemēru, ka es pats lūdzu viņam atļauju pārņemt kompānijas vadību. Mani dēli ir 17 un 13 gadus veci, abus interesē kompānija, bet pagaidām ir vēl par agru teikt, kurš no viņiem būs vairāk piemērots uzņēmuma vadīšanai."

Patiesībā konjaku Sirils iepazina nedaudz agrāk. "Konjaku pirmoreiz nogaršoju 11 gadu vecumā, bet slepus, vecākiem nezinot," viņš atzīstas. "Kad vecāki bija pabeiguši maltīti, uz galda bija palikušas glāzes, un es pamēģināju..."

Kamī ģimenē ļoti ciena tradīcijas un vēsturi. "Mums joprojām pieder pats pirmais vīna dārzs no Žaka-Batistes laika," stāsta Sirils Kamī. "Sākumā, protams, dārzs bija neliels, un mēs to paplašinājām, katra paaudze. Īpaši mans tēvs ar to ļoti nodarbojās, viņam tā bija īsta kaislība, un tieši viņš ļoti nozīmīgi palielinājis mūsu vīna dārzu platību. Un mūsu māja joprojām atrodas šā vecākā vīna dārza vidū."

"Kā un kad Žanam-Batistem radās ideja par konjaka taisīšanu? Godīgi sakot, es pat nezinu. Zinu, kāpēc mans vecvecvectēvs nolēma pārdot konjaku zem sava vārda, kas tajos laikos nebija izplatīta prakse, un izveidot kompāniju. Vai pirms viņa mūsu ģimenei piederēja vīna dārzs – es nezinu," saka Sirils Kamī. "Mēs zinām, ka arī Žana-Batistes brālēniem bija vīna dārzi, kas ļauj domāt, ka arī viņu vecākiem tie piederēja, bet mēs nezinām, kad un kā dzimta ieguva zemi un tieši kad ierīkoja pirmos vīna dārzus."

Sirils Kamī neslēpj lepnumu par "Camus Dark&Intense", kas ir viņa pirmais blendētais konjaks. Tas tiek radīts no 10, 20 un pat 50 gadus izturētiem konjaka spirtiem, kā smejoties saka Sirils Kamī, viņš tagad izmanto sava tēva vectēva radītos spirtus, bet Sirila radītos blendēs viņa bērni vai pat mazbērni. "Es esmu ļoti, ļoti lepns par "Dark&Intense"! Un ne tikai tāpēc, ka tas ir labs kā ideja, bet arī tāpēc, ka garšo izcili!" saka Sirils Kamī. "Tas ir mūsu nama likums - neieviest tirgū produktu, kas mums pašiem nepatīk! Mēs nemēģinām radīt blendus, kas patiks visiem, cenšamies katru mūsu konjaku padarīt atšķirīgu, lai tas ir kā oriģināla personība. Katrai Konjakas reģiona daļai, katram vīna dārzam taču ir sava personība. Mēs strādājam ar destilāciju, izturēšanu, blendēšanu, lai panāktu šo atšķirību. Jebkurā dzērienā - vīnā, konjakā vai viskijā, var just, vai tas radīts ar dvēseli, ir autentisks, vai veidots mākslīgi, industriāli, sekojot pieprasījumam. Es par kompānijas prezidentu kļuvu jauns, 32 gadu vecumā, un ieviesu uzņēmumā savas paaudzes idejas, kas savā ziņā ir sekošana trendiem. Taču mēs neveicam tirgus izpēti, lai noskaidrotu, kāds konjaks labāk garšo publikai, mēs radām konjaku, kas ir labs, un piemeklējam tam īsto auditoriju."

"Kokteiļi ir viens no veidiem, kā iepazīstināt ar konjaku tos, kas nav ievērojuši šā dzēriena labās īpašības," arī Sirils Kamī piekrīt daudzu dzērienu ražotāju nostājai." Lielākā daļa klasisko kokteiļu sākotnēji tika gatavoti ar konjaku. Lai sajauktu labu kokteili, vajag labas sastāvdaļas, un konjaks ar savu plašo aromātu gammu ir lielisks. Tas būtu ieteikums bāram, bet mājās es ieteiktu konjaku ar ledu - tik vienkārši! Pirms vakariņām tas ir ļoti labs. Es tā daru. Un tas ir perfekts arī kā didžestīvs, pēc maltītes!"

Pēc jautājuma, kādu viņš iedomājas "Dark&Intense" lietotāju, Kamī kungs ilgi aizdomājas. "Kāds, kurš, visticamāk, jau ir iepazinis konjakus. Vai arī tāds, kurš ciena Single Malt viskijus, kurš meklē intensīvu garšu, ko spēj piedāvāt arī "Dark&Intense". Domāju, daudziem kūdras (peaty) Single Malt skotu viskija cienītājiem varētu patikt šis konjaks. Nosauktie ir pilnīgi atšķirīgi dzērieni, bet tie sniedz vienādu baudījumu, ir vienlīdz intensīvi," viņš saka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!