Foto: Shutterstock
Pērn, kad pasaulē sašūpojās politiskā situācija un sākās karš, tas skāra arī pārtikas ražošanas nozari. Un ne tikai ar cenu pieaugumu, importa un eksporta ierobežojumiem un citām niansēm. Kāds skaļāk, kāds nemanāmāk, bet no atsevišķu produktu nosaukuma izņēma vai aizvietoja vārdu "Krievijas". Pagājis kāds laiks, un ieraudzīt veikala piena produktu stendā Tilzītes sieru vairs nav nekāds pārsteigums. Tomēr – vai bija korekti vienkārši nomainīt nosaukumu?

Šoreiz neliels ieskats tajā, kur meklējamas Tilzītes siera saknes, kā tas atšķiras no Krievijas siera, kura vārdā tagad atkal pārdēvēts, un kāpēc nomainīt nosaukumu ir šķietami tik vienkārši.

Dzimis Austrumprūsijā, aizvests uz Eiropu un atgriezies Latvijā

Kā jau priekšā pasaka pats nosaukums, Tilzītes siers (Tilsiter) radies Prūsijas karalistē, Austrumprūsijas pilsētā Tilzītē pie Tilžas upes (tagadējā Sovetska Kaļiņingradas apgabalā) 19. gadsimta 20. gados, pateicoties kādai siera meistarei Vestfālas kundzei Birjoles muižas apkārtnē. Tas ir nogatavināts puscietais siers, kuru gatavo no nepasterizēta vai pasterizēta govs piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!