Foto: Vida Press
Jau gadsimtiem ilgi viens no cilvēka pamatēdieniem ir putra. Cauri laikiem mainās tās gatavošanas veidi un izmantotie graudaugi, tomēr nemainīgi saglabājas putras dziedinošā ietekme uz cilvēku. Šodien piedāvājam uzzināt, kuras ir piecas visvērtīgākās putras.

Auzu putra - vielmaiņai

Foto: Shutterstock

Kad kāds piemin veselīgas brokastis, tad visbiežāk tiek domāts par auzu putru. Šī putra rīta stundās cilvēku vislabāk nodrošina ar to, kas tam nepieciešams pēc pamošanās. Auzu šķiedrvielas, nonākot cilvēka gremošanas sistēmā, zarnu gļotādas sieniņas apņem ar viskozu kārtiņu, vienlaicīgi uzsūcot no tām nederīgās atkritumvielas. Tomēr pats galvenais ieguvums ir iegūtā sāta sajūta, kas darbojas daudzas stundas. Auzas normalizē vielmaiņu un to stimulē, tās satur biotīnu (vitamīnu B7), kas uzlabo ādas, matu un nagu veselību. Tātad ikvienam, kas cenšas saglabāt sava ķermeņa ideālo skaistumu, būtu jāēd šī putra ikdienā.

Rīsu putra - prātam

Foto: Publicitātes foto

Tam, kas vēlas attīstīt savas prāta spējas, asu intelektu, palīdzēs rīsu putra. Rīsu vērtīgākās uzturvielas uz cilvēku iedarbojas vienotā frontē. Tiamīns (vitamīns B1) stimulē galvas smadzeņu darbību, piridoksīns (vitamīns B6) atbalsta nervu sistēmas darbību, bet riboflavīns (vitamīns B2) aktivizē asins šūnu darbību, nodrošinot audu elpošanu, ogļhidrātu un olbaltumvielu apmaiņu. Rīsi veicina ķermeņa attīrīšanos no šlakvielām un toksīniem, kā arī atbrīvo ķermeni no sāls, vienlaicīgi nostiprinot locītavas un uzlabojot cilvēka imūnsistēmu. Rīsu putra īpaši ieteicama diabēta slimniekiem, jo pazemina cukura līmeni asinīs.

Grūbu putra - labam miegam

Foto: Shutterstock

Grūbu putra no pārējām atšķiras ar bagātīgām melatonīna rezervēm. Lai arī cilvēka organisms šo hormonu izstrādā pats, īpaši nakts laikā, tas bieži mēdz trūkt, un tā trūkums rada bezmiegu un trauksmes sajūtu. Tādēļ grūbu putru ir ieteicams ēst vakariņās. Miežu graudi, no kuriem ražo grūbas, visvairāk no visiem graudiem satur fluoru un selēnu, kā arī lielu daudzumu lizīnu, kas nostiprina cilvēka imūnsistēmu un veicina kolagēna dabīgo veidošanos. Medicīnas darbinieki šo putru iesaka mazasinības, aizcietējumu, zarnu iekaisuma gadījumos, kā arī cilvēkiem ar tieksmi uz aptaukošanos.

Kviešu putra - spēcīgai sirdij

Foto: Shutterstock

Kviešiem ir bezgalīgi daudz vērtīgu īpašību un šo graudu putra ir ļoti vērtīga un garda. Kvieši ir piesātināti ar lēnajiem ogļhidrātiem, graudu taukvielām un B grupas vitamīniem, kuri ļoti labvēlīgi ietekmē cilvēka nervu sistēmu, nostiprina organisma gļotādu, uzlabo atmiņu un cilvēkam dod veselīgu, atjaunotu izskatu. Kvieši ir bagāti ar kāliju un magniju, kas ir tik nepieciešami veselai sirdij. Šie mikroelementi stiprina sirds muskulatūru, asinsvadus un attīra tos no holesterīna.

Griķu putra - jaunībai

Foto: Shutterstock

Daudzi griķus sauc par graudu karaļiem un šis pagodinājums it nemaz nav pārspīlēts. Griķu putra lielā daudzumā satur dažādas aminoskābes, kas ir atbildīgas par organisma pareizu funkcionēšanu. Griķi satur rekordlielu daudzumu ar vērtīgiem mikroelementiem: dzelzi, kobaltu, niķeli, magniju un kāliju. Griķi veicina šūnu piesātinātību ar skābekli un šūnu attīrīšanos no toksiskajām vielām. Vitamīni A un E padara griķus par jaudīgu antioksidantu, kas palēlina novecošanās procesus un nostiprina organisma imūnsistēmu. Papildus visiem labumiem, ko dod griķi, cilvēkam, tos lietojot, uzlabojas redze un ādas elastība.

Visas putras ir ļoti vērtīgas un katrai ir sava garša, tādēļ centies pēc iespējas biežāk savā ēdienkartē iekļaut kādu no šīm vērtīgajām putrām. Nebaidies eksperimentēt ar dažādiem graudiem, ne tikai ar šeit pieminētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!