Foto: Shutterstock
ASV zinātnieki atklājuši, kuru pārtikas produktu noteikti vērts iekļaut brokastu ēdienkartē, jo tas ne vien par 40% samazina apetīti, bet arī efektīvi palīdz kontrolēt vēlmi našķēties starp ēdienreizēm. Lasi tālāk un uzzini, kas ir šis produkts, un kā šo patīkamo vēsti komentē mūsu dietologi.

Izrādās, savu brokastu un pusdienu ēdienkarti ir vērts papildināt ar pāris šķēlēm avokado, jo atklāts, ka šis paradums par 40% efektīvāk rada sāta sajūtu, vismaz uz tuvākajām trīs stundām liekot aizmirst par izsalkumu.

ASV zinātnieku pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā "Nutrition". Pētījumā piedalījās pieaugušie ar lieko svaru. Eksperimenta dalībnieki tika sadalīti divās grupās. Vienai no grupām nemainīga brokastu sastāvdaļa bija avokado. Mediķi ar īpašu mērierīču palīdzību sekoja līdzi abu grupu dalībnieku apetītes līknei, šādā veidā atklājot neparastu sakarību – grupai, kuras brokastīs tika iekļauta pusīte svaiga avokado, vēlme uzkost tuvāko trīs stundu laikā mazinājās par 40%, un piecu stundu laikā – par 28% procentiem. Turklāt šīs grupas dalībnieki arī otrajā dienas pusē jutās daudz mazāk izsalkuši, salīdzinājumā ar tiem, kuri brokastīs netika baudījuši avokado.

Uztura speciālistes Līgas Balodes komentārs

Patiešām avokado satur daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas, uzbriestot gremošanas sistēmā, var veicināt sāta sajūtu un mazināt vēlmi našķoties starp ēdienreizēm, ko varētu skaidrot ar lēnāku asins glikozes līmeņa pieaugumu vēl avokado ēšanas - pēc pētījumu datiem. Aptuveni 85% no avokado kopējās uzturvērtības veido tauki. Auglis ir mononepiesātināto taukskābju avots (puse no augļa kopējo tauku daudzuma), tāpat tā sastāvā ir fitosteroli un polihidroksilētie tauku spirti (PFA), kas arī varētu papildus ietekmēt sāta sajūtas rašanos pēc augļa ēšanas.

Salīdzinājumā ar citiem augļiem, avokado satur maz dabīgo cukuru un tā taukiem piemīt pretiekaisuma īpašības. Mononepiesātinātās taukskābes var samazināt arī sirds-asinsvadu sistēmas slimību risku. Ņemot vērā iepriekš minēto, avokado ir ieteicams produkts svara kontrole, kā arī cukura diabēta risku mazināšanai.

Avokado tumši zaļā kārtiņa zem mizas satur karotenoīdus (beta-karotīns, luteīns, neohroms, zeaksantīns,violaksantīns u.c.), kam piemīt antioksidatīvas īpašības, aizsargājot organismu no nelabvēlīgas iedarbības. Tāpat avokado ir labs C, K, E un B6 vitamīna, kā arī folijskābes un pantotēnskābes avots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!