Foto: Shutterstock
Lielākais vairums jeb 85 procenti Latvijas iedzīvotāju saldē produktus ziemai – noskaidrots ''Samsung'' un ''GfK'' veiktajā pētījumā. Par mums tikai nedaudz aktīvāki (89%) ziemas krājumu veidotāji ir igauņi.

Ogas ir visbiežāk saldētā produktu grupa (75%) Latvijā, tai seko zaļumi (60%) un sēnes (38%). Identiska tendence novērojama arī abās pārējās Baltijas valstīs. Vispopulārākie saldētavā liekamie produkti ir zemenes un dilles – tos par saviem top ziemas krājumiem nosaukusi vairāk nekā puse aptaujāto (53%). Trīs veidus, kā saldēt zemenes vēlākam laikam, vari iepazīt šeit, savukārt interesantu metodi, kā dilles sasaldēt eļļā, tādā veidā saglabājot to sulīgumu un aromātu, lūko šeit.

Tām seko sēnes (38%) un upenes (31%). Arī citas vasaras ogas – mellenes, avenes, dzērvenes un ķirši – nereti tiek lasītas un gādātas, lai nonāktu tieši saldētavā. No garšaugiem Latvijas iedzīvotāji iecienījuši arī saldētus pētersīļus un lociņus.

Latvijas mājsaimniecībās par ziemas vitamīnu krājumiem vairāk rūpējas sievietes (89%). Visbiežāk produktus ziemai saldē iedzīvotāji vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Tie ierasti ir laukos dzīvojošie cilvēki, visvairāk – zemgalieši.

Aptauja veikta 2017. gada jūnijā, interneta vidē aptaujājot 503 respondentus Latvijā un 502 respondentus Igaunijā vecumā no 16 līdz 65 gadiem.

Lai produktu saldēšana noritētu pēc iespējas veiksmīgāk, apkopojām noderīgākos padomrakstus par dažādu produktu saldēšanu. Lai izdodas saglabāt dabas garšu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!