Foto: Shutterstock

Latvijas iedzīvotāji joprojām ir visai konservatīvi siera lietošanas paradumos - gan sieru veidu izvēlē, gan tajā, ko bauda kopā ar sieru, un visbeidzot arī - pasniegšanas veidā. Iecienītākie sieri Latvijā ir puscietie nogatavinātie sieru, piemēram, Krievijas, Holandes, Čederas siers, nākamā populārākā izvēle ir kausētais siers, bet sieru topa trešajā vietā ierindojas mīkstie, negatavinātie sieri, piemēram, dažādi krēmsieri, Riccota, Mozarella, Sniega bumbas, liecina "Trikātas siera akadēmijas" aptaujas rezultāti.

Visbiežāk siers kā uzkoda tiek kombinēts ar maizi - divas trešdaļas aptaujas dalībnieku atzīst, ka tā ir iecienītākā piedeva sieram. Bieži sieru lieto kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, vīnu un alu, savukārt nedaudz mazāk kā trešdaļa iedzīvotāju sieru ēd bez jebkādām piedevām.

"Dzimumu atšķirības ir vērojamas arī piedevu jautājumā. Dāmas aktīvāk izvēlas lietot sieru kopā ar augļiem, dārzeņiem vai baudīt to bez piedevām. Savukārt vīrieši iecienītākos sierus aktīvāk kombinē ar alkoholiskajiem dzērieniem vai gaļu. Salīdzinoši retāk siers lietots arī kopā ar mērcēm, bet pavisam reti - ar medu vai zivīm," stāsta "Trikātas Siera akadēmijas" idejas līdzautore Ramona Kalniņa, piebilstot, ka konservatīvisms siera izvēlē nav nekas peļams. "Tas nav slikti, jo tradīcijas ir vērtīgas. No otras puses mēs dažkārt atņemam sev baudu, ko sniedz īpašs garšu apvienojums."

Pateicoties vienkāršajam pagatavošanas veidam, Latvijas iedzīvotāju skatījumā vispiemērotākais brīdis, kad pasniegt siera uzkodu plati, ir pikniks vai dārza ballīte. Vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku atzinuši, ka siera uzkodas ir piemērotas jubilejas galdam darbā, savukārt 45% respondentu sieru bauda filmu un spēļu vakaros ar draugiem. Interesanti, ka sievietēm biežāk kā vidēji siera uzkodas iederas jubileju atzīmēšanā darbā, izklaides vakaros ar draugiem un romantiskā vakarā, savukārt vīriešiem tas vairāk saistās ar ģimenes maltītes sastāvdaļu un bērnu ballīti.

"Par sieru Latvijā cilvēki sāk interesēties arvien vairāk, ar katru gadu ziņkārīgo skaits aug, un tas ir brīnišķīgi! Tomēr mums vēl ir daudz jāmācās un jāskolojas, nezināmā ir daudz vairāk kā zināmā. Mēs nevaram konkurēt ar tādām siera lielvalstīm kā Francija vai Itālija, kur siera namos ir milzīgs siera klāsts. Taču novērojumi rāda, ka vairums latviešu ir nogaršojuši mazu daļu pie mums pieejamā sieru klāsta, vēl mazāk - mēģinājuši dažādas garšu kombinācijas, izejot no ierastajiem rāmjiem," saka pavārs Artūrs Freibergs. "Ciemojoties vienā no Somijas labākajiem restorāniem "Chez Dominique", man bija lieliska iespēja nogaršot puscieto sieru, kas tika vējots jūras sāļajā gaisā un uzsūcis sevī jūras gaisa minerāļus. Tam piedevā rupjmaize ar medu un glāze pussausā baltvīna veidoja neatkārtojamu garšas buķeti. Šis ir tikai viens piemērs, ko var panākt, variējot ar piedevām sieram, un tas ir tas, kas mums vēl jāapgūst."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!