Foto: DELFI

Dažas dienas pirms Jāņiem tiekos ar mājīgā restorāna Bibliotēka Nr. 1 šefpavāru Māri Jansonu. Viņš ir uzklājis krāsaini rotaļīgu Jāņu galdu, kas man simbolizē Līgo vakara svinēšanas jēgu - prieku par vasaru, sauli un dzīvi.

Cik dzīvespriecīgs ir Māra klātais Jāņu galds, tik dzīvs un atraktīvs ir arī pats meistars. Protams, kā ikviens, arī Māris ar ģimeni Jāņus dodas sagaidīt ārpus Rīgas, Cēsu pusē draugu mājās. Pārsteigta uzzinu, ka ar draugiem jau vairākus gadus tiek uzturēta tradīcija - Līgo vakaru pavadīt tautas tērpos.

Runājam par Jāņu ēdieniem, ko Māris ir iecienījis savos Jāņos? Kā jau cilvēkam, kas rūpējas par restorāna apmeklētāju garšas kārpiņu baudām, paša galdam pēc tam paliek mazāk laika. Pa ceļam uz līgošanas vietu tirdziņā tiek nopirkts Jāņu siers, bet noteikti mājās siets. Siers ar dvēseli, ko var iegūt tikai ar cilvēka roku pieskārieniem. Galds veidojas, draugiem par to gādājot kopīgi, bet neiztrūkstošs ir alus, pīrāgi, kūpinātas zivis, kuras tiek noķertas turpat, lauku dīķī.

Par tradīciju kļuvusi arī terijaki mērcē marinētu cūkas ribiņu grilēšana. Ribiņas dienu pirms tam tiek novārītas tā, ka "lec" nost no kauliem, bet pēc tam marinētas. Vakarā tik vien kā jāuzliek uz karsta grila un apetelīgi jānobrūnina. Lai atrautos no trakās ēšanas, tiek kurts ugunskurs, un, kā smejas Māris, Jāņu galds ir tāds krāšņāks pikniks.

Foto: DELFI

Māris mums dāsni piedāvājis vairākas gardu ēdienu Jāņu receptes. Tās ir viegli pagatavojamas un piemērotas omulīgai pasēdēšanai draugu lokā. Tev patīk šīs receptes? Tu vari doties uz restorānu Bibliotēka Nr.1, lai nobaudītu arī citus šefpavāra Māra Jansona meistarstiķus. Bet vēl aizraujošāks garšas piedzīvojums (tiesa, ar citiem ēdieniem) būs ekstravagantais gaisa restorāns Dinner in the Sky, kurš no 22. līdz 26. jūlijam darbosies Jūrmalā un kur par viesu garšas kārpiņām rūpēsies arī Māris. Tiekamies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!