Foto: Shutterstock

Ziema un svētku gaidīšanas laiks nav iedomājams bez aromātiskiem un sildošiem dzērieniem. Cilvēkiem tos labpatīk malkot gan ikdienā, kad jāsasildās pēc pastaigas ārā, gan svētkos. Ir daudz dažādu garšvielu, kas dzērienam ne tikai piešķirs fantastisku garšu, bet patiesi arī sasildīs ķermeni. Ja šogad silto dzērienu gatavošanā vēlaties ieviest jaunas vēsmas un ļauties eksperimentiem, pavārs Mārtiņš Sirmais atklāj garšvielas, ko pievienot dzērienam, lai sasildītu ķermeni un pārsteigtu sevi ar ko jaunu.

Ingvers dzērienam piešķirs sildošu noskaņu un savas vērtīgās īpašības izrādīs, ja ingvera sakne tiks sarīvēta, nevis sagriezta šķēlītēs. Tieši sarīvētā veidā var iegūt ingveram raksturīgo stiprumu, turklāt tādā veidā vienai krūzītei būs vajadzīgs mazāks ingvera daudzums.

Liepziedi, gaiļpieši un piparmētra - ir daudz sildošu garšaugu, kas auguši mūsu platuma grādos. Aukstajā laikā un Ziemassvētku sezonā nevar aizmirst par liepziediem, gaiļpiešiem un piparmētru, ko, pievienojot sildošajiem dzērieniem, garantēta gan izsmalcināta garša, gan brīnišķīgs aromāts visapkārt.

Citronzāle – austrumnieciskāku garšu cienītājiem ieteicams izmēģināt dzērienu, kura gatavošanā pievienota citronzāle. Arī šis nelielais garšauga stiebriņš piešķirs fantastisku garšu.

Kanēļa standziņas - ja pagrabā saglabājusies ābolu sula, to noteikti vērts uzsildīt, pievienojot kanēļa standziņas un žāvētu ābolu šķēlītes, turklāt šo gardo dzērienu var baudīt katru dienu. Tas noteikti garšos arī bērniem. Savukārt, lai ābolu dzēriens būtu sildošāks un pikantāks, tam var pievienot kādu ingvera šķēlīti.

Rozmarīns - eksperimentētāji ierasto un silto dzērveņu morsa garšu var papildināt ar rozmarīna zariņu, kas bagātinās dzēriena aromātu un garšu buķeti ar smalkām niansēm, kā arī būs dekoratīvs elements.

No garšvielām, kas lieliski iederas sildošo dzērienu klāstā, noteikti jāpiemin arī tādas ierastās garšvielas kā kanēlis, smaržīgie pipari, krustnagliņas, muskatrieksts, kardamons, kurkuma, koriandrs, kaltēts ingvers un anīsa zvaigzne.

Nav noslēpums, ka siltajiem dzērieniem var pievienot ne tikai garšvielas, bet arī dažādus augļus. Citrusaugļi - citroni, apelsīni, mandarīni, arī hurma, ananāsi, mango un kivi patīkami atspirdzinās dzērienu un dažādos to pasniegšanu. Protams, nevar aizmirst arī par mūsu pašu labumiem, piemēram, āboliem, bumbieriem, cidonijām un ogām - dzērvenēm, smiltsērkšķiem, upenēm, avenēm, brūklenēm un mežrozītēm. Īsta bauda vēsajiem vakariem būs arī balzams, kas papildināts ar apelsīnu šķēlēm un granātābolu sulu. Tāpat vērts pārsteigt draugus ar silto dzērienu, kam pievienots kvalitatīvs kalvadoss.

Savukārt kafijas cienītāji savus paradumus ziemas sezonā var atsvaidzināt, pagatavojot īru kafiju. Šim tradicionālajam dzērienam pievieno viskiju un putukrējumu, kas rada izsmalcinātu garšu salikumu, turklāt šāds apvienojums lieliski iederēsies pie deserta baudīšanas.

Bērnu priekam, pārsteidzot arī viņus ar kafijas baudīšanas rituālu, pagatavojiet kakao. Tas būs gards un arī sildošs dzēriens, turklāt dekorēšanai izmantoti mazie marshmallows zefīriņi būs īsts kārdinājums, kuram noteikti nespēs pretoties arī pieaugušie. Aukstajā laikā noteikti jāpagatavo arī karstā šokolāde ar rīvētu muskatriekstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!