Foto: Shutterstock
Olīvkoks ir mūžsens kultūraugs, kam ir tūkstošiem šķirņu. Tikai Itālijā vien tiek audzētas 300 dažādas olīvkoku šķirnes, tiesa, plaši kultivē tikai dažas. Senajā Grieķijā olīvkoki simbolizēja pārticību, gudrību un mieru, bet to augļi - olīvas - apdzejoti ne vien antīkajā literatūrā, bet slavēti arī Bībelē un Korānā. Tiek uzskatīts, ka olīvkoks ir svētīts, bet olīveļļas lietošana ir pat ļoti ieteicama. Ne velti tajās kultūrās, kas regulāri uzturā patērē olīvas un olīveļļu, ļaudis ir daudz veselīgāki un dzīvo ilgāk. Īpaši tiek izcelts Vidusjūras reģions, jo tieši tur aug olīvas un tieši tur tās tiek lietotas visvairāk.

Turpinot iepazīstināt ar veselīgo un brīnumaino Vidusjūras diētu, veikalu Gastronome eksperti pievēršas olīvām. Var šķist pārsteidzoši - lai gan ēdot olīvas un lietojot olīveļļu, uzturs kļūst ievērojami treknāks, tomēr kopumā - veselīgāks, pateicoties pārējiem Vidusjūras diētas elementiem - svaigiem sezonas augļiem un dārzeņiem, pilngraudu produktiem, riekstiem, sēklām, zivīm un jūras veltēm, un, protams, sarkanvīnam!

Vērtīgie saules augļi popularitāti iemantojuši ne tikai, pateicoties savai īpatnējajai garšai, bet arī ārkārtīgi augstajai uzturvērtībai - olīvas ir bagātīgs šķiedrvielu, olbaltumvielu un vitamīnu avots. Tajās ir ne tikai ļoti daudz kalcija, nātrija, kālija, dzelzs un magnija, bet arī joda savienojumi un augu taukskābes. Tāpat olīvās ir vairāki B grupas vitamīni, kas uzlabo vielmaiņu, ādas un matu veselību, kā arī smadzeņu un nervu sistēmas darbību. Tiek uzskatīts, ka olīvu augļos esošie C un E vitamīni, kas ir efektīvi antioksidanti, kavē ļaundabīgu veidojumu attīstību. Vērtīgās minerālvielas palīdz sirds un asinsvadu darbībai, paaugstina hemoglobīna līmeni, nostiprina kaulaudus. Speciālisti pierādījuši, ka olīvas jāēd tiem, kam ir redzes problēmas. Tāpat novērota labvēlīga ietekme uz vairogdziedzeri un elpošanas sistēmas darbību. Viena no galvenajām olīvu priekšrocībām ir tas, ka visas vērtīgās uzturvielas un vitamīni tajās ir optimālā, balansētā daudzumā.

Olīvu kvalitāti nosaka pēc vairākiem kritērijiem - visiem augļiem jābūt aptuveni vienāda izmēra, kauliņam - sīkam. Par augļu kvalitāti liecina arī tas, cik viegli kauliņu atdalīt no mīkstuma - tam nevajadzētu sagādāt nekādas grūtības, tajā pašā laikā olīvu mīkstumam jābūt gaļīgam un elastīgam.

100 gramos olīvu ir aptuveni 200 kalorijas, tādēļ ar tām lieliski var remdēt izsalkumu, tiesa, augstā sāls satura dēļ uztura speciālisti iesaka olīvas baudīt ne pārāk lielos daudzumos, uzkožot tās kā apetītes rosinātāju pirms ēdienreizes.

Zaļas vai melnas?

Vienīgā melno un zaļo olīvu atšķirība ir to gatavība - nenogatavojušies augļi ir zaļi, bet pilnībā gatavie - melni. Svaigas olīvas nav ēdamas, tādēļ tās tiek dažādi apstrādātas - marinētas, skābētas, pildītas ar citiem produktiem. Populārākās olīvu konservēšanas metodes ir sālīšana, žāvēšana vai konservēšana eļļā. Melnās olīvas var sālīt uzreiz, savukārt zaļās olīvas pirms sālīšanas tiek piesūcinātas ar īpašu fermentu - jo vairāk tā, jo olīvā mazāk rūgtuma.

Zaļajām olīvām parasti pirms apstrādes tiek izņemti kauliņi un tās bieži vien tiek pildītas - ar papriku, anšoviem, mandelēm, tunci, kaperiem u.c.

Olīvu šķirnes ir patiesi daudz, tāpat arī pagatavošanas veidi atšķiras, kuras izvēlēties, lai patiesi izbaudītu Vidusjūras garšu? Gastronome šefpavārs aicina uz mirkli ienākt daudzveidīgajā olīvu pasaulē, lai Vidusjūras diētas ietvaros varētu izbaudīt pēc iespējas lielāku garšas dažādību.

No 30.jūnija līdz 6.jūlijam Vidusjūras diētas nedēļas ietvaros Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas dažādām olīvām. Atnāc un nogaršo!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Kalamata olīvas

Foto: Publicitātes attēli

Kalamata ir lielas tumšās olīvas ar gludu, gaļīgu tekstūru un bagātīgu garšas gammu. To nosaukums ir radies par godu Kalamatas pilsētai dienvidu peloponēsē Grieķijā. Noapaļotām mandelēm līdzīgās tumši violetās olīvas no citām var atšķirt arī augam kokos, jo šī olīvkoka lapas ir lielākas.

Kalamata olīvas bieži izmanto kā galda olīvas, parasti tās tiek konservētas vīna etiķī vai olīveļļā. Šīs olīvas var izmantot arī kā izsmalcinātu apetītes rosinātāju.

Gastronome šefpavārs iesaka izmēģināt šādu recepti: gatavojot karbonādi, tai pievienojiet pētersīļus un uz pannas sautējiet kopā ar kalamatas olīvām. Gaļu pasniedz nekavējoties uz silta šķīvja, garša būs patiešām laba un sajutīsieties kā Vidusjūras krastos!

Rūpējoties par saviem klientiem un nodrošinot pašu labāko no Vidusjūras reģiona, Gastronome veikalos kalamatas olīvas nonāk tieši no Grieķijas

Gaeta olīvas no Itālijas

Foto: Shutterstock

Gastronome veikalos tiek piedāvātas olīvas ne tikai no Grieķijas, bet arī no saulainās Itālijas. Šefpavārs iesaka nobaudīt Gaeta sicilian olīvas ar kauliņu un zaļumiem - tās tiek uzskatītas par itāliešu olīvu melnajām pērlēm. Šīs olīvas ir piemērotas vārīšanai, tās mēdz žāvēt un apstrādāt ar sāli, tad ierīvēt ar olīveļļu, bieži vien šīs olīvas tiek apstrādātas ar rozmarīnu vai augu piedevām.

Gaeta olīvu audzes stiepjas no austrumiem no Romas līdz Lazio. Pateicoties klimata īpatnībām, šīs ir pieprasītās olīvas pasaulē, tās ir vilinājušas labas garšas baudītājus jau kopš renesanses laikiem. Gaeta ir viena no retajām šķirnēm, kas iztur arī ļoti zemu temperatūru - līdz pat -15oC, atšķirībā no citām olīvām, kuras tiek novāktas oktobrī, novembrī, tipisks Gaeta olīvu ražas novākšanas laiks ir marts. Šīs olīvas ir antagonisms Kalamata olīvām, neviens lietpratējs vēl nav spējis pateikt, kura no šīm olīvām ir labāka, uzsver Gastronome šefpavārs.

Vidusjūras diētas ietvaros šīs olīvas ieteicams baudīt kopā ar svaigajiem salātiem, kuriem pievienota vistas krūtiņa, citrona sula, ķiploks, rozmarīns, selerijas, pētersīļi, krustnagliņas, sāls, pipari, dārzeņi un tas viss aizdarīts ar extra virgin olīveļļu.

Lielās zaļās olīvas Bella di Cerignola

Foto: Shutterstock

Vēl viens Itālijas dārgums ir lielās, zaļās olīvas Bella di Cerignola, kuras tiek audzētas Foggia provincē Apūlijā. Savu nosaukumu šīs olīvas ieguvušas par godu Cerginola pilsētai. Bella di Cerignola olīvām krāsa var variēt no salmu bālas krāsas, līdz tumši zaļai zāles krāsai, bet augļiem piemīt viegla garša.

Gastronome šefpavārs iesaka papildināt ēdienkarti ar Bella di Cerignola olīvām, tās baudot kopā ar parmezāna un mocarellas sieriem, sarkano vai sārto jauno vīnu, salami un itāļu šķiņķi, tam visam klāt piekožot svaigu un kraukšķīgu maizīti.

Melnās olīvas

Foto: Shutterstock

Gastronome eksperti piedāvā ne vien zaļās, bet arī melnās olīvas. Arī tās līdz Gastronome veikaliem mēro ceļu no Itālijas.

Melnās olīvas tiek uzskatītas par sinonīmu Vidusjūras reģiona gatavošanas stilam. Atšķirībā no zaļajām olīvām, kuras tiek novāktas pirms tās ir nogatavojušās, melnās olīvas nogatavojas pilnībā, tādēļ tajās ir vairāk eļļas.

Tradicionāli melnās olīvas tiek pasniegtas kopā ar siera platēm, marinētiem sīpoliem, žāvētiem augļiem. Ar šīm olīvām parasti tiek dekorētas arī picas. Pasta iegūst īpašu garšu un aromātu, ja tai tiek pievienotas melnās olīvas. Olīvas nav jāvāra, tās var sagriezt šķēlītēs vai sakapāt un pievienot mērcei īsi pirms pastas pasniegšanas. Tāpat melnās olīvas var izmantot sviestmaizēm vai kanapē maizīšu dekorēšanai.

Gastronome šefpavārs iesaka izmēģināt no melnajām olīvām gatavotu tapenādi, kuru pievienot salātiem, sviestmaizēm vai kādam citam ēdienam. Melnās olīvas sajauc ar ķiplokiem, olīveļļu un garšvielām pēc izvēles, sablendē visu viendabīgā masā - un fantastiska mērce ir gatava.

Pildītās olīvas

Foto: Shutterstock

Retais svinību galds mūsdienās iztiek bez izcilās delikateses - pildītajām olīvām. Gastronome garšas eksperti saviem pircējiem piedāvā nobaudīt no Itālijas atceļojušas zaļās olīvas ar 11 dažādiem pildījumiem - piemēram, mandelēm, sieru un ķiplokiem.

Pildītās olīvas var izmantot dažādos salātos vai baudīt atsevišķi. Gastronome iesaka nogaršot zaļās olīvas, kas pildītas ar citronu krēmu, melno olīvu krēmu, Pecorino sieru, kaltētiem tomātiem, ķiplokiem, mandelēm, kaltētu tomātu pastu, sieru, anšoviem, kaperiem vai ar sieru pildītas melnās olīvas.

No 30.jūmija līdz 6.jūlijam Vidusjūras diētas nedēļas ietvaros Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas dažādām olīvām. Atnāc un nogaršo!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!