Foto: Shutterstock
Statistika rāda, ka Latvijas iedzīvotājs gada laikā apēd vidēji 4 kilogramus saldējuma. Mēs esam iecienījuši klasisko plombīru, šokolādes un karameļu saldējumus. Jaunām garšām atvērtākie mēģina interesantākas garšas un to kombinācijas - kļavu sīrupus, ievārījumus un riekstus. Saldējumu klāsts ir plašs un katrs var atrast sev piemērotāko garšu un konsistenci.

Saldējuma izvēli citos platuma grādos parasti diktē gan personiskā gaume, gan konkrētā reģiona iedzīvotāju kulinārie paradumi. Nekas neparasts mūsdienās vairs nav sāļais saldējums ar dažādām garšām, kas ir tālu no vaniļas vai šokolādes. Latvijā var nobaudīt gan zilā siera, gan mārrutku saldējumus - bet ar ko pasaulē našķojas citu valstu iedzīvotāji?


Spageti un siera saldējums

Venecuēlas saldummīļi var izvēlēties no vairāk kā 1000 saldējuma veidiem - un viens no tiem patiesi ir spageti un siera saldējums. Veikals, kurā nopērkams šis saldējums ir pavisam īpašs, jo tam pieder Ginesa rekords vienuviet nopērkamā saldējuma garšu dažādības ziņā: ik dienu šeit var iegādāties 60 dažādus saldējumus ar tādām garšām kā hotdogs, tuncis un diētiskā kola.


Salātu saldējums

Foto: Publicitātes foto

Japānas iedzīvotāji vienmēr bijuši pazīstami ar savu mīlestību uz neparastām garšām. Viņi izvēlas baudīt saldējumus, kas garšo pēc karija, zirga gaļas un astoņkājiem. Šis saldējums ir domāts cilvēkiem, kas piedomā par sava uztura veselīgumu: tajā atrodami salāti, tomāti, paprika un gurķi. Saldējums iegādājams gandrīz katrā lielveikalā.

Humusa saldējums

Ikviena reģiona iedzīvotāju garšas kārpiņas par labu esam atdzīst sev zināmas un ierastas lietas. Tā vienā Izraēlas saldējuma bodītē ikviens interesents var mieloties ar saldējumu, kura garšu veido nekas cits kā auna zirņi! Kombinācijā ar tahini (sezama pastu), vaniļu un cukuru saldējums nedaudz atgādina saldu halvu un vietējie to ir ļoti iemīļojuši.

Mātes piena saldējums

Ar pavisam traku piedāvājumu savā Londonas restorānā nāca klajā tā īpašnieki 2011.gadā, saviem klientiem piedāvājot pasūtīt saldējumu ar nosaukumu "Baby Gaga". Tas tika gatavots no mātes piena un viena porcija maksāja 17 mārciņas. Mātes pienu piegādāja īpašas donores un tas pirms pievienošanas saldējumam tika īpaši pasterizēts. Tomēr varas iestādes drīz vien šo saldējumu no aprites izņēma, par iemeslu minot sabiedrības veselības apdraudējumu.

Sālītas mencas saldējums

Tokijas greznajā Ritz-Carlton viesnīcā ikviens viesis var pagaršot saldējumu, kura galvenā sastāvdaļa ir sālīta menca jeb "bacalao". Šādi sagatavo zivis tradicionālajam puertorikāņu zivju sautējumam. Pasniegt šo mencas saldējumu iesaka ar rīsiem un sautētām pupiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!