Foto: DELFI
Latvijā ienākot Rietumu pasaulei un tās iespējām, mūsu sabiedrība iepazinās ar daudz dažādām lietām, vietām un jaunām, nebijušām pieredzēm. Īpaši tas attiecināms uz garšu pasauli - pasaule, kas atvērta ceļotājiem un piedāvā visiespējamās nacionālos ēdienus, bet pašu mājās eksotiski augļi, garšvielas, ēdieni un dzērieni ir nu jau pierasta lieta teju ikvienā mājsaimniecībā, kas padomju laikos vēl pirms 33 gadiem nebija ne iedomājams.

Līdz ar to mēs baudīšanā jeb pareizāk izbaudīšanā esam diezgan "jauna" nācija, un tā ir sava veida priekšrocība, kas sniedz vienreizējās pirmatklāsmes sajūtas, turklāt ļauj daudz drosmīgāk un nepiespiestās sekot jaunākajām pasaules tendencēm, kas lauž vispārpieņemtos stereotipus un uzdrošinās ignorēt it kā stingros "klasiskos" kanonus.

Marta nogalē Rīgā bija ieradies viens no šādiem jaunu ceļu un garšu meklētājiem un "sludinātājiem", pasaulē atzīts bārmeņu lietu eksperts Tims Eteringtons-Džadžs (Tim Etherington-Judge), kurš Latvijas vadošos bārmeņus meistarklasē iepazīstināja ar jaunākajām kokteiļu radīšanas tendencēm un sastāvdaļām, kā arī informēja par iespēju piedalīties pasaules bārmeņu čempionātā "World Class", kurā no 2016. gada savu pārstāvi varēs izvirzīt arī Latvija.

Rīgā Eteringtons-Džadžs ieradās septiņas nedēļas ilgās tūres noslēgumā, tā sākās Āfrikā un beidzās Eiropā - Latvijā.

Meistarklasē Eteringtons-Džadžs uzsvēra, ka šodien kokteilis vairs nesaistās ar lētu "skrūvi" klubā starp dejas "tūrēm", modernais kokteilis ir kā mākslas darbs, kura radīšanā ieguldīta gan iztēle, gan zināšanas un pieredze, kas gan neizslēdz dzēriena baudīšanu naktsklubā, taču izmantotais alkohols tajā ir no "augstajiem plauktiem". Bāra strādāšana "uz apjomu", kokteiļos izmantojot lētu alkoholu, šodien netiek cienīta un ir vērtējama zemu. Eteringtons-Džadžs norāda, ka viens no populārākajiem un pieprasītākajiem alkoholiskajiem dzērieniem TOP 50 pasaules bāros un naktsklubos ir "Ketel One" degvīns, bet Amerikā, īpaši "hip-hopa" sabiedrībā iecienīts ir franču "Ciroc" vīnogu degvīns. Abi, saprotams, ir augstas klases dzērieni.

"Kokteiļi šodien ir mazāk kā receptes, vairāk kā formulas, kurās tiek meklēta labākā attiecība starp alkoholu, garšvielām un saldumu, vai rūgtumu," viņš stāsta. "Šodien nav svarīgi, cik tējkarotes cukura vai mililitrus ruma tu ielēji kokteilī, bet kāda ir garša."

"Šodien sevi cienošos bāros nevalda pieeja - ai, jauksim ar lētāko degvīnu, jo tā varam vairāk nopelnīt," portālam "Delfi" norāda viens no vadošajiem Latvijas bārmeņiem Gvido Elksnis, kurš arī apmeklēja šo meistarklasi. "Populāri sāk kļūt bāri, kas "iziet" nevis uz apjomu, bet uz dzēriena kvalitāti, jo cilvēks ir gatavs maksāt 10 -15 eiro par kokteili, bet lai tas būtu no izcilām sastāvdaļām. To kultivē pasaules kokteiļu "Meka" Londona. Pasaulē labākie bāri strādā, izmantojot tieši TOP produktus - viskiju, degvīnu, rumu. Tur parāda, ka var kokteilī iejaukt, piemēram, izturētus, "vecus", dārgus "Single Malt" viskijus. Tāda ir tendence, modernā uzdrīkstēšanās."

Runājot par kokteiļu pasūtījumiem, kas pašam visvairāk "silda sirdi" un pierāda auditorijas izglītotību šajā jomā, Gvido Elksnis min nevis konkrētu dzēriena recepti, bet gan to, ka tiek novērtēts bārmeņa "priekšlikums" un klients atgriežas pēc vēl viena pasūtījuma. "Man patīk skatīties reakciju uz manu kokteili, kad cilvēki saka - o, baigi labi!" saka bārmenis. "Galvenais ir atrast sastāvdaļu īsto balansu. Ja "trāpi", cilvēks palūgs vēl. "Sirdi silda" tie kokteiļi, ko pasūta vēlreiz!"

Lai ilustrētu jaunāko pieeju kokteiļu radīšanā, piedāvājam pāris dzērienu receptes, ar ko savā meistarklasē iepazīstināja Eteringtons-Džadžs.

"Ketel One" Asiņainā Mērija

Sastāvdaļas:

  • 60ml "Ketel One" degvīns
  • 2 ēdamkarotes "Virgin" olīveļļas
  • Tomātu sula
  • Citronu sula
  • Svaigi mārrutki
  • "Tabasco" mērce
  • Seleriju sula
  • Kūpināta sāls
  • Melnie pipari

Pirms gatavot kokteili, nepieciešams sagatavot degvīnu pēc tā sauktās "fat wash" tehnikas – pudeli degvīna "Ketel One" sajauc ar divām ēdamkarotēm "Virgin" olīveļļas; pudeli spēcīgi sakrata un atstāj uz vienu dienu nostāvēties. Pēc tam degvīnu izfiltrē cauri kafijas filtram un izfiltrēto šķidrumu ievieto saldētavā. Kad degvīns ir jau ļoti auksts, to vēlreiz izfiltrē cauri kafijas filtram. Pēc tam tas ir gatavs lietošanai.

Tālākais process pēc klasiskās "Asiņainās Mērijas" pagatavošanas receptes.

Viskija migla ("Whiskey Mist")

Sastāvdaļas:

  • 25ml "Johhnie Walker Gold Label Reserve" viskijs
  • 25ml svaigas biešu sulas
  • 25ml "Rosso" vermuts
  • 25ml ķiršu brendija

Visas sastāvdaļas sajauc kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!