Foto: Shutterstock
Novērtējot 60 restorānus visā Latvijā, ārvalstu ekspertu žūrija noteikusi 2019. gada 30 labākos restorānus Latvijā. Labākais restorāns Latvijā 2019 - "Vincents". Pasniegtas arī vairākas specbalvas dažādās kategorijās: labākais jaunais restorāns – "Max Cekot Kitchen", labākais šefpavārs - Valters Zirdziņš, labākais restorāns ārpus Rīgas – "Kannas", restorāns ar stabilāko sniegumu - "Restorāns 3", "Tasty" informē "Live Riga" sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Anna Blaua.

Trīsdesmit labāko restorānu noskaidrošana notika vairākos posmos. Vispirms norisinājās restorānu nozares balsojums, kurā savu viedokli pauda vairāk nekā 200 Latvijas restorānu nozares profesionāļi. Pēc rezultātu apkopošanas tika atlasīti 60 restorāni visā Latvijā, kurus trīs kārtās vērtēja pieredzējusi ārvalstu žūrija. Pirmajā kārtā Igaunijas un Lietuvas šefpavāri novērtēja 60 Latvijas restorānus, otrajā kārtā ārvalstu eksperti vērtēja 50, bet trešajā kārtā - 40 labākos restorānus.

Starptautisko žūriju veidoja 23 šefpavāri, restorānu kritiķi un viesmīlības jomas eksperti no 8 valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Nīderlandes, Dānijas, Ungārijas, Norvēģijas un Polijas.

Apmeklējot un novērtējot restorānus, žūrijas pārstāvji katram restorānam piešķīra punktus par ēdieniem, dzērieniem, apkalpošanu un atmosfēru. Maksimālais punktu skaits, ko restorāns varēja iegūt, ir 200 punkti (80 punkti par ēdienu, 40 punkti par apkalpošanu, 40 punkti par dzērieniem un 40 punkti par atmosfēru). Žūrijas pārstāvji darbu veica individuāli, un restorāni par viņu apmeklējumiem nebija informēti.

"Šis tops ir kļuvis par būtisku mērauklu un izvēles padomdevēju restorānu cienītājiem. Mūsu restorānu plašais piedāvājums un kvalitāte apvienojumā ar vietējām garšām un unikāliem produktiem ir īsts jaunatklājums arī ārvalstu gardēžiem, ko apliecina gan augošais gastronomijas tūristu skaits, gan augstais vērtējums no Eiropas un pasaules kulinārijas ekspertiem," saka Vita Jermoloviča, Rīgas Tūrisma Attīstības Biroja valdes priekšsēdētāja.

Komentējot kopējos iespaidus par Latvijas restorāniem, viens no vadošajiem somu šefpavāriem Mati Jāmsens (Matti Jämsen) atzīst, ka Latvijā ir daudz labu vidējas klases restorānu ar spilgtiem interjeriem: "Daži no tiem, kurus apmeklēju bija tiešām iespaidīgi, un tie tikpat labi varētu atrasties Londonā vai Ņujorkā".

Savukārt šefpavārs Rafaels Hrecaņjuks (Rafal Hreczaniuk) no Polijas uzsver reģionālo restorānu potenciālu: "Es Latvijas restorāniem ieteiktu pievērst lielāku nozīmi vietējiem produktiem un sezonalitātei. Jo īpaši restorāniem, kuri atrodas ārpus Rīgas. Tur ir neiedomājams potenciāls."

2019. gada TOP7 labākie jaunie restorāni

1. vieta "Max Cekot Kitchen"
2. vieta "Chef's corner"
3. vieta "H.E. Vanadziņš"
4. vieta "Italissimo"
5. vieta "Fish House Brasserie De Luxe"
6. vieta "Aprika"
7. vieta "Stage 22"

2019. gada TOP30 labākie restorāni Latvijā

1. vieta "Vincents"
2. vieta "Kannas"
3. vieta "Valtera restorāns"
4. vieta "Restorāns 3"
5. vieta "Jonathan Spa restorāns"
6. vieta "St. Petrus"
7. vieta "Faces"
8. vieta "Dome"
9. vieta "Cod"
10. vieta "Zoltners"
11. vieta "The Catch"
12. vieta "Laivas"
13. vieta "Riviera"
14. vieta "Valmiermuižas vēstniecība Rīgā"
15. vieta "Muusu"
16. vieta "Kolonāde. Mūsu stāsti."
17. vieta "Bibliotēka No. 1 restorāns"
18. vieta "Gutenbergs terase"
19. vieta "Portofino"
20. vieta "Silene terases"
21. vieta "Garage vīna bārs"
22. vieta "Dikļu pils restorāns"
23. vieta "Entresol"
24. vieta "Rātes vārti"
25. vieta "Kaļķu vārti"
26. vieta "Bangert's"
27. vieta "Villa Santa"
28. vieta "Vecpuisis"
29. vieta "Forest"
30. vieta "3 pavāru restorāns "Tam labam būs augt""

Latvijas 30 labāko restorānu saraksts apskatāms arī mājas lapā: www.bestrestaurants.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!