Foto: Publicitātes foto

Īsi pirms vasaras saulgriežiem Tasty.lv un Lielvārdes alus meistari aicināja alus baudītājus piedalīties jautājumu un atbilžu konkursā un, pārbaudot savas zināšanas par alu, laimēt dāvanu karti 70 eiro vērtībā izcilajā Andrejostas restorānā Aqua Luna!

Viss, kas bija jādara, jāatbild pareizi uz pieciem jautājumiem un jāgaida konkursa noslēgums, kad no visiem pareizi atbildējušajiem izlozējām veiksmīgāko, kurš varēs doties uz Aqua Luna, lai baudītu izcilu ēdienu un Lielvārdes alu - eila tipa alu, kas brūvēts pēc 17.gadsimta alus darīšanas tradīcijām.

Pavisam konkursā piedalījās 321 alus baudītājs un 27 bija izdevies pareizi atbildēt uz visiem pieciem jautājumiem. Izlozē noskaidrojām, ka uz restorānu baudīt gardu maltīti un Lielvārdes alu dosies Sandra (sandra.vi***@inbox)! Apsveicam! Informācija par balvas saņemšanu nosūtīta uz konkursam reģistrēto e-pasta adresi.

Pareizās atbildes uz konkursa jautājumiem:

1. Kā tulkot seno indoeiropiešu vārda "alut" sakni? Reibums.

2. Kurā valstī ir lielākais eila alus ražošanas īpatsvars? Anglijā.

3. Cik dienas tiek izturēts Lielvārdes alus? 28.

4. Cik krogi, atbilstoši vēstures hronikām, bija Lielvārdes apkaimē 18.gadsimtā? Seši

5. Kādas alus šķirnes piedāvā Lielvārdes alus? Gaišais, Tumšais, Kviešu

Balvu uzvarētājam nodrošina Lielvārdes alus:

Lielvārdes alus ir izcils eila tipa alus īstiem šī dzēriena baudītājiem. Eils darināts, atjaunojot 17.gadsimta alus brūvēšanas tradīcijas. Šis laika posms Latvijas vēsturē tiek pamatoti uzskatīts par alus darīšanas ziedu laikiem, kad muižās uzplauka alus brūvēšana. Šajā laikā muižas alus meistara darbs kļuva par īpašu godu. Aldari apmainījās ar alus darīšanas zināšanām no tuvām un tālām zemēm un pilnveidoja iesala darīšanas un alus brūvēšanas prasmes. Šis ir laiks, kad Latvijā dzima aizraušanās ar alu un azarts sasniegt izcilu alus garšu.

Eils ir senākais alus veids pasaulē, bet mūsdienās Latvijā tas ir retums. Tas ir  alus, kas atšķiras no mums ierastajiem lāgera aliem ar izcilajām īpašībām - izteiktāku garšu, aromātu un biezāku struktūru. Lielvārdes alus tiek pildīts unikālā melnā pudelē, kas pasargā alu no saules gaismas iedarbības un ļauj saglabāt alus aromātu un garšu. Meistari pret alu izturas ar īpašu attieksmi – katra pudele Lielvārdes alus tiek pārbaudīta vairākas reizes, lai pārliecinātos par tā izcilību, tādēļ alus tiks ražots mazos apjomos – tikai viens alus vārījums mēnesī.

Atšķirībā no mūsdienās populārā lāgera alus veida, eila brūvēšanā tiek izmantots augšējās raudzēšanas raugs. Rūgšanas procesā augšējās fermentācijas raugs nevis nogrimst, bet paceļas šķidruma virspusē, un tā ietekmē alus iegūst izteiksmīgāku garšu un aromātu. Lielvārdes alum ir salīdzinoši īss uzglabāšanas laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!