Foto: Jānis Kamerāds
""Kandavas novads dzīvo ar garšu!"– tā skan novada devīze, tāpēc mūsu novadā ir izveidojušies kandavniekiem raksturīgi ēdieni un dzērieni, piemēram, ozolzīļu kafija, kurai par godu ik gadu oktobrī Kandavā tiek svinēti Kafijas un tējas svētki," "Delfi" skaidro Kandavas pašvaldības pārstāve Līga Šupstika.

Doma par ozolzīļu kafijas gatavošanu cieši sasaucas ar Kandavai raksturīgo simbolu – ozoliem un zīlēm (Kandavas pilsētas ģerbonī attēlots ozola zars ar zīlēm) un kafijas gatavošanas tradīcija Kandavā aizsākās, pateicoties aktīvam novadniekam Edgaram Makovskim. Savukārt ideja par Kandavas kafijas un tējas svētku organizēšanu radās Kandavas novada Kultūras pārvaldes vadītājai Ziedītei Začestei. Šogad Kandavā norisinājās jau astotie Kandavas Kafijas un tējas svētki, kas apliecina, ka svētki ir gaidīti un kļuvuši par labu tradīciju.

Lai tiktu pie ozolzīlēm, novada Kultūras pārvalde organizē zīļu lasīšanas konkursu starp Kandavas novada izglītības iestādēm, piedalās gan skolēni, gan bērnudārza bērni, gan vecāki piepalīdz. Uzvarētāji saņem ceļojošo kausu un apmaksātu autobusu vienas dienas ekskursijai.

Ozolzīļu kafijas sagatavošanu no sākuma līdz beigām uzrauga un, ar Kandavas novada muzeja darbinieku līdzdalību, veic Amatniecības centra vadītāja Kitija Švīgere. Par zīļu pārtapšanu kafijā stāsta Amatniecības centra vadītāja: "Zīles tiek nestas uz Amatniecības centru, kur tās tiek nosvērtas un pierakstīts to svars. Uz liela sieta, kas uzlikts uz malkas plīts, zīles tiek žāvētas. Vienā paņēmienā uz sieta var uzbērt aptuveni divus spaiņus ar zīlēm, tas ir aptuveni 30 kg zīļu, kas jāžāvē aptuveni 4 – 5 stundas. Siltumā zīles atveras un var sākties lobīšana. Lobīšana ir vislaikietilpīgākais process, jo katra zīle ir jāizlupina. Lai šis process ietu ātrāk, talkā nāk Kandavas pensionāri, Kultūras nama darbinieki, muzeja darbinieki. Tika pat noorganizēta radošā darbnīca zīļu lupināšanā. Pagājušo gadu konkursa rezultātā savāca 1080 kg zīļu, kas tika izžāvētas un izkaltētas uz malkas plīts.

Kad zīles ir izlupinātas, tās vēlreiz jāber uz sieta un jākaltē. Tas ir garāks process. Ja žāvējot zīles, plīts tiek intensīvi kurināta, tad zīles kaltējot, plīts tiek kurināta mēreni un process ir līdz 8-10 stundām.

Foto: Dagnija Gudriķe

Izkaltētās zīles samaļ. Amatniecības centrs piedāvā pamēģināt zīles malt ar rokas kafijas dzirnaviņām, kas nav viegls darbs. Lielākam apjomam tiek izmantotas graudu maļamās dzirnavas. Kad zīles ir samaltas, iegūtais pulveris ir jāgrauzdē. Kāpēc grauzdēšana notiek pēc malšanas? Jo zīļu kodoli nav vienāda lieluma un grauzdējot tās vienmērīgi nenograuzdējas. Tāpēc kafiju grauzdē pēc samalšanas cepeškrāsnī, ik pa laikam apmaisot nelielos daudzumos".

Gatavā zīļu kafija tiek sapildīta maisiņos, kurus gatavo vietējo amatnieku biedrība "Pūralāde". No viena iepakojuma, kurā ir 200 grami kafijas pulvera, sanāk divi litri kafijas dzēriena.

Zīļu kafijas recepte

Foto: Baiba Vītoliņa

Kafijas recepte aizgūta no senas latviešu pavārgrāmatas:

Ielej katliņā ūdeni un uzvāra. Kad ūdens vārās, lēnām ieber kafiju. Maisot pieber šķipsniņu sāls, pagaida, kad uzmet burbuli, taču neļauj ilgi vārīties, jo tad var iznākt ķīselis. Noceļ no uguns, ļauj ievilkties 5 – 10 minūtes, tad nokāš un kafija gatava lietošanai. Iesakām sākotnēji kafiju pamēģināt bez cukura un piena, lai sajustu tās patieso garšu, tad var pievienot cukuru un noslēgumā – pieliet pienu. Tādejādi var izbaudīt trīs dažādus dzērienus.

Suvenīru "Kandavas kafija" var iegādāties Kandavas novada muzejā un Kandavas Tūrisma informācijas centrā, kā arī nobaudīt uz vietas Kandavas novada muzeja traktierī.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!