Foto: Shutterstock
Ja kādam jautā, kādas kartupeļu šķirnes viņš zina, tad parasti atbilde ir: 'Laura' un 'Vineta'. Jau kādu laiku šis draudzeņu pārītis ieņem populārāko kartupeļu godu, kaut abas ir pilnīgi atšķirīgas: viena ir stingra un nejūkoša, otra – ļoti miltaina. Arī draugi abām ir pilnīgi dažādi: 'Vineta' ir gatava izšķīst biezeņos un zupās, 'Laura' ir tā stingrā, kas vienmēr gatava rasolam un kartupeļu salātiem. 'Laura', tu rasola karaliene, mēs tevi gaidījām!

Nav jau tā, ka no citiem kartupeļiem nevarētu pagatavot rasolu. Tomēr, īpaši veikalā pērkot kartupeļus, tā vienmēr ir tāda kā laimes spēle – kaut kas līdzīgs Foresta Gampa slavenajai šokolādes, kārbai, kur nekad nevar zināt, ar kādu pildījumu šokolāde trāpīsies. Arī tirgū tas pats – jāzina nosaukumi, lai saprastu, ko pērc. 'Laura' ir 'Laura' – tur uzreiz skaidrs, ka nekādu brīnumu nebūs, kartupeļi būs tvirti un gardi, sagriezt varēs, ka prieks, un rasols būs uz goda!

Sandra Dieziņa ir viena no 'Lauras' cienītāju pulka un šos kartupeļus pērk regulāri. Viņa novērojusi, ka pērn nakts tirgū 'Lauru' apmēram šajā laikā varēts nopirkt par 40 centiem kilogramā, šogad – par 60 centiem.

"Man ļoti patīk Lauras izskats – gan ārējais ar sarkanīgo miziņu, gan smuki dzeltenā iekšiņa," saka Sandra. "Turklāt tie ir ļoti garšīgi un, kas īpaši svarīgi – ļoti piemēroti rasolam! Labi uzglabājas ziemā. Pērn ziemai gribēju nopirkt maisu 'Lauras', bet tā arī neizdevās – citi gribētāji laikam pārsolīja. Ceru uz šo rudeni!"

Sandras tviterbiedri šo ierakstu komentējuši dažādi. Lūk, kāds vērojums: "Reti kurai šķirnei, otrā dienā uzcepot, nav kāda pēcgarša. 'Laurai' – ne mazākās." Bet ir arī citi viedokļi: "Nu, nu! Vineta ir Nr. 1!"

"Twitter" komūnai par prieku šarmantu dialogu 'Lauras' sakarā risinājuši populāri televīzijas žurnālisti.

Patiešām – kas ir 'Laura'?


'Laura' ir auglīga šķirne, kuru audzējuši vācu selekcionāri, Latvijā šī šķirne parādījās deviņdesmito gadu sākumā. Kartupeļu audzētāji slavē šo šķirni kā ļoti neprasīgu un izturīgu pret slimībām, tie labi aug dažādās augsnēs – gan smilšainās, gan mālainās. No viena kartupeļu krūma var ievākt apmēram 20 kartupeļus. No viena hektāra novāc vidēji 330 'Lauras' centnerus.

Foto: Shutterstock

Skaistā 'Laura' šobrīd tiek rakta visā Latvijā.


Ēdājiem savukārt svarīgs izskats, garša un pielietojamība. Kartupeļu garšīgumu nosaka cietes daudzums tajā. Ja kartupelis satur 14–25% cietes, tāds kartupelis tiek uzskatīts par garšīgu. 'Laura' satur 15-17% cietes. Kartupeli ir viegli mizot, tas parasti nav pārāk acains. Rasola gadījumā – tas neizšķīst putrā, un katram zināms, cik rasolam tas ir svarīgi! 'Laura' ir izcils salātu kartupelis, bet tā arī zupās un sautējumos izdarīs savu darbu, un būs gardi!

Daudzi uzskata 'Lauru' par vislatviskāko kartupeli – un ne tikai sārtās mizas dēļ, bet tāpēc, ka šis kartupelis ir ar īsti "kartupelīgu" garšu, tam ir skaisti iedzeltens mīkstums. (Te atkal noteikti būtu ko teikt 'Vinetas' cienītājiem, kuri slavēs bālo miziņu un dzeltenīgo, miltaino mīkstumu.)

'Monta' un 'Rigonda' nāk!


Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centra vadošā pētniece Ilze Skrabule saka: "Ir jauki, ka cilvēki atpazīst šķirnes. Ar laiku rodas jaunas šķirnes, kas pārspēj iepriekšējās. Pirms kādiem gadiem ļoti populāra bija 'Adreta', tagad to praktiski vairs neaudzē, ienākušas 'Laura' un 'Vineta' un uz laiku aizķērušās. Bet noteikti vietā nāks jaunas šķirnes, un piedāvājums ir ļoti bagātīgs."

Kartupeļu audzētāji Latvijā ir lieli eksperimentētāji, stāsta Ilze Srabule. Katru gadu sēklu audzēšanai tik audzētas kādas 60 šķirnes, un kāda no tām aiziet tālāk, audzēšanā.

Par 'Lauras' popularitāti pētniece mazliet brīnās: "'Laura'' ir pilnīgi nemiltaina, latvieši jau mīl tādus miltainākus kartupeļus, vai ne? Acīmredzot, cilvēki pārbaudījuši, ka 'Laura' ir stabila šķirne rasolam, pieraduši pie tās un ir droši par to, tāpēc arī meklē.

Bet arī mums ir Latvijā selekcionēti kartupeļi, kas lieliski noderētu salātiem, piemēram, tā pati 'Monta', agrā šķirne. No Latvijā selekcionētajiem kartupeļiem 'Lauras'' konkurentes stabili varētu būt agrā šķirne 'Monta', arī 'Rigonda', abas ar dzeltenu mīkstumu, abas maz miltainas. 'Rigonda' ir jaunāka, vēl maz aizgājusi tautā. Bet 'Monta' jau kļuvusi diezgan populāra. Savukārt 'miltaino 'Vinetu' jau sāk izkonkurēt Latvijā selekconētie 'Agrie dzeltenie', miltaini kartupeļi."

Kā atrast īstos kartupeļus


Ja par 'Lauru' un 'Vinetu' viss skaidrs, ar pārējām kartupeļu šķirnēm nav tik vienkārši. "Tasty" jau vēstījis, ka Agroresursu unekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrs ir izveidojis kartupeļu vārīšanas tipu sarakstu, lai uzreiz būtu skaidrs, kura kartupeļu šķirne kādiem ēdieniem vislabākā.

A tips – novārītu bumbuļu virsma nav mainījusies, konsistence ir stingra, bumbuli pārgriežot, mīkstums valgs, vaskains, nav miltains, mīkstuma struktūra maiga, garša neitrāla, nav piegaršu. Šī tipa kartupeļu šķirnes būs piemērotas salātu un zupu, bet ne biezeņzupu pagatavošanai.

B tips – vārīti bumbuļi nedaudz miltaini, bet stingri, mīkstumam maiga, nedaudz valga struktūra. Kartupeļu šķirnes noderēs pasniegšanai kā ēdienu piedeva vārītā vai tvaikotā veidā, var izmantot salātos un kartupeļu frī gatavošanai.

C tips – vārīti bumbuļi ir ļoti miltaini, sausi, viegli irstoši, struktūra graudaina. Arī šo šķirņu bumbuļus var pasniegt pamatēdiena piedevai, ja ēdāji iecienījuši miltainus kartupeļus. Lieliski var pagatavot biezputru, kā arī izmantot cepšanai krāsnī.

D tips – pēc vārīšanas kartupeļi ir ļoti miltaini, pilnīgi iziruši, rupjgraudaini. No šādu šķirņu kartupeļiem iznāks tumīga biezputra vai biezeņzupa.

Lūk, neliels špikerītis, lai vienmēr zinātu, ar kādiem kartupeļiem darīšana.

A tipa kartupeļu šķirnes: 'Laura', 'Anushka', 'Montana', 'Impala';
B tipa kartupeļu šķirnes: 'Solist', 'Marabel', 'Red Sonya', 'Bellarosa', 'Viviana', 'Cumbica', 'Georgina', 'Laudine', 'Danique', 'Wega', 'Baltic Rose'; 'Birgit', 'Gala', 'Paroli', 'Madara';
AB tipa kartupeļu šķirnes: 'Esmee', 'Ranomi', 'Arielle', 'Alouette', 'Lorena', 'Soraya;
C tipa kartupeļu šķirnes: 'Theresa', 'Diplomat', 'Agrie Dzeltenie';
BC tipa kartpeļu šķirnes: 'Exellency', 'Agria', 'Fontane', 'Carolus', 'Corsica'.

Vai zini, kādi kartupeļi tev šobrīd mājās? Rasolam derēs?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!