Tītara gaļa karija mērcē
Foto: Vida Press

Vai ēdot vakariņām pagatavoto biešu zupu esi aizdomājies, ko šajā pašā laikā bauda ģimenes citviet pasaulē? Katrai tautai ir savas vakariņu īpatnības un paražas, kas atspoguļojas tajā, kas tiek likts uz šķīvja. Ko tad īsti dažādās pasaules valstīs ēd vakariņās?

Francūžiem vakariņas ir svētki, austrālieši tām pieiet izsmalcināti, bet slavenie itāļi ikdienā vakariņo vienkārši, jo būtiskākā maltīte ir pusdienas. Lūk, ieskats dažādu valstu vakariņotāju īpatnībās!

Francija

Šokolādes suflē
Foto: Shutterstock

Francūžiem vakariņas ir svētki un lēni izbaudīts process, kurā jābauda vairāki ēdieni un labs vīns. Vakariņas tiek ēstas diezgan vēlu, ap pulksten septiņiem vai astoņiem vakarā, tāpēc bieži vien restorāni Francijā vakariņu ēdienkarti piedāvā vien ap astoņiem. Vakariņas sākas ar aperitīvu – vieglu alkoholisku dzērienu, kas rosinātu apetīti, un nelielām uzkodām. Ierasta kombinācija ir dzirkstošais vīns un rieksti, olīvas, krekeri. Vakariņas oficiāli sākas brīdī, kad tiek pasniegta uzkoda jeb pirmais ēdiens – franči izvēlas tādu pirmo ēdienu, kas noteiks vakariņu noskaņu, tāpēc tas var būt karpačo, franču sīpolu zupa, siera suflē vai buljona zupa, norāda "Udemy.com".

Kad pirmais ēdiens paēsts, laiks pamatēdienam. Pamatēdienā parasti tiek pasniegta gaļa vai zivis, kam klāt pasniegti rīsi, salāti, pasta vai kāda cita piedeva. Klasiska franču vakariņu maltīte ir pīles confit, liellopa steiks ar piedevām vai jūras velšu ēdieni. Vakariņu noslēgumā tiek pasniegts deserts vai siera plate. Siera plate vienmēr sastāvēs no franču sieriem, bagetes gabaliņiem, augļiem un riekstiem. Pēc siera plates tiek pasniegts viegls deserts, kura funkcija ir noslēgt maltīti viegli, nevis likt ēdājam pārēsties. Franči kā desertu bieži pasniedz šokolādes musu, trauslas mīklas tartes ar olu krēmu vai kādu smalkmaizīti, piemēram, eklēru.

Lietas, kas jāievēro, ja ēd vakariņas Francijā: ja maltītē ir svaigās salātlapas, tās nekādā gadījumā negriež sīkāk ar nazi, norāda "Pregelamerica.com". Salātlapas aizloka un uzdur uz dakšiņas. Tāpat, abām rokām vienmēr jābūt uz galda, citādi viesību rīkotāji padomās, ka vakariņas ir garlaicīgas, ka ēdājs ar otru roku rotaļājas zem galda vai uzbāžas blakussēdētājiem.

Source

Tasty

Tags

Maltā gaļa Sarakstu karuselis Maltā gaļa
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form