Foto: PantherMedia/Scanpix
Cilvēkiem patīk dārgas lietas – gan tiem, kuri tās var atļauties, gan tiem, kuriem maciņš par plānu. Piedāvājam apskatīt pasaulē desmit dārgākos ēdienus, par kuru baudīšanu gardēži gatavi atdot diezgan iespaidīgas naudas summas.


Belugas kaviārs


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vēlaties nobaudīt pasaulē dārgāko kaviāru, tad jāiegādājas Belugas kaviārs, tiesa, tad jārēķinās arī ar krietniem izdevumiem. Kilograms šīs delikateses maksā apmēram 5000 ASV dolāru (apmēram 2500 latus).

Kaviārs ir zivju ikri (olas) un senāk to par delikatesi neuzskatīja, taču mūsdienās tas ir viens no dārgākajiem ēdieniem. Belugas kaviāru izslauc no zivs, kura galvenokārt nozvejojama Kaspijas jūrā. Līdz zivs sasniedz vajadzīgos izmērus un ir saucama, paiet apmēram 20 gadi.

Belugas kaviāru parasti pasniedz nelielās porcijās uz grauzdiņa. Gardēži uzsver - pagaršojot šo kaviāru, jūs vairs nekad neēdīsiet citu!

Safrāns


Foto: PantherMedia/Scanpix

Safrāns ir pasaulē dārgākā garšviela un, atkarībā no sezonas, var maksāt pat 2000 dolāru (apmēram 1000 latus) par puskilogramu. Kilogramu kaltēta safrāna iegūst no 100 000 līdz 150 000 safrāna krokusu zieda. Šos ziedus novāc ar rokām un tas ir liels darbs.

Garšaugs ir zeltainā krāsā un to galvenokārt izmanto dekorēšanai un smaržas akcentēšanai. Tai ir rūgtena garša. Senie grieķi safrānu izmantoja galvenokārt medicīnā.

Baltās trifeles


Foto: AFP/Scanpix

Trifele ir sēnes paveids, kuras izrok zemē. Mēdz būt gan melnās, gan baltās trifeles un pēdējās ir tās dārgākās. Baltās trifeles mēdz dēvēt arī par  "skaistuma vitamīnu", jo tās bagātīgi satur vitamīnu В. Šīs trifeles nāk no Pjemontas apgabala Itālijas ziemeļrietumos.

Zinātāji stāsta, ka baltās trifeles pēc smaržas atgādina ceptus valriekstus. Tās pasniedz smalki sagrieztas vai skaidiņās pārkaisītas pāri cietiem ēdieniem.  Balto trifeļu cena svārstās no 1600 līdz 5000 latiem par kilogramu.

Kobes steiks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šo steiku gatavo no Waygu šķirnes liellopiem, kurus audzē tikai Hyogo prefektūrā Japānā. To, kā tieši lopiņus audzē un ar ko viņus baro, audzētāji tur stingra noslēpumā, taču  zināms, ka dzīvniekus baro vienīgi ar ekoloģiski tīriem produktiem. Lopiņi tiek arī visādi citādi lutināti - regulāri ķemmēti un  kopti.

Gaļa ir tik maiga, ka tie, kuri to baudījuši, zina stāstīt - tā kūst uz mēles. Tiesa, arī cena liek kust pircēja maciņam, kilograms maksā apmēram 400 latus.

Putnu ligzdu zupa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Šis ekskluzīvais ēdiens nāk no Āzijas. To gatavo no putna, kurš ir līdzīgs mūsu ierastajam zvirbulim, ligzdas, kuru putnēns savij, izmantojot savas siekalas. Šis putns mīt Āzijas dienvidu salās un Taizemē.

Ligzda ir pasaulē ekskluzīvākais dzīvnieku izcelsmes produkts, kuru patērē cilvēks. Prasti ligzdas pasniedz zupā, bet no tām mēdz gatavot arī saldos ēdienus. Ēdienus no šī putna ligzdām Āzijā gatavo jau vairāk kā 400 gadus.

Fugu zivs

Foto: AFP/Scanpix

Šo zivi var ēst vien tad, ja ir zināms - to pagatavojis profesionālis! Pretējā gadījumā tas var būt pēdējais cilvēka mielasts, jo zivs ir ļoti indīga.

Fugu zivs ir delikatese Japānā un, neskatoties uz ēdiena bīstamību, netrūkst to, kuri vēlas delikatesi nobaudīt. Ja zivs ir pagatavota nepareizi, tad ēdājs saindējas un nosmok. Ar vienu nepareizi pagatavotu zivi var nogalēt pieaugušu vīrieti! Tāpēc jebkurš pavārs nemaz nedrīkst ķerties klāt šīs zivs pagatavošanai, pirms tam ir jāiziet speciāli kursi un jāsaņem speciāls sertifikāts.

 

Fugas zivs kilograms maksā ap 70 līdz 160 latiem.

Foie gras

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tās ir ļoti treknas zoss aknas, kuras visā pasaulē iemantojušas delikateses slavu.

Tiesa, jau ilgus gadus dzīvnieku aizstāvji iebilst pret to iegūšanas viedu. Zosi mēdz turēt ļoti šaurā krātiņā un piebarot tik ļoti, ka viņas aknas uz pusi pārsniedz to dabisko izmēru.

Šīs aknas ir ļoti maigas un līdzinās maigam sviestam. Tās mēdz pasniegt ar dažādiem ēdieniem. Kilograms šīs delikateses maksā  apmēram 300 latus.

Omāri


Foto: PantherMedia/Scanpix

Gardēžu iecienītie omāri līdzīgi kā garneles, upesvēži vai krabji pieder pie vienas kārtas - desmitkājvēžiem.

Omāru pagatavošanā praktiski nelieto garšvielas, vien nedaudz sāli, cukuru un baltvīnu. Pavāri cenšas ar garšvielām nenomākt dabīgo garšu omāru garšu.  Pagatavošana ir ļoti vienkārša - dzīvu omāru iemet verdošā ūdenī un pēc dažām minūtēm tas ir gatavs ēšanai.

Matsutake

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tās ir sēnes Japānā, kuras tur dzīvojošie pazīst jau tūkstošus gadu. Šīs sēnes japāņiem ir īpašas, jo pamazām sāk izzust.

 Atkarībā no sezonas, kilograms šo  sēņu var maksāt pat 1000 latu.

Austeres

Foto: PantherMedia/Scanpix

Austeres cilvēki ir ēduši jau izsenis un vēl šobaltdien tās uzskata par delikatesi. Tās mēdz uzskatīt arī par afrodiziaku.

Šo delikatesi ēd neapstrādātu, uzreiz pēc atvēršanas, nedaudz uzspiežot citronu sulu. Ir svarīgi, lai austeres būtu svaigas. Eiropā labākās austeres sastopamas pie Vidusjūras krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!