Populārā britu šefpavāra Džeimija Olivera mājas lapā publicēts pasaules apceļotāja, ultramaratonista Kevina Karra bloga ieraksts, kurā vīrietis slavē latviešu virtuvi, nosaucot Latviju par Eiropas kulinārijas slepeno dārgakmeni.

Kevins Karrs vēlas ieiet vēsturē kā pirmais cilvēks, kurš apceļojis pasauli ar kājām. 2013.gada 28.jūlijā britu ultramaratonists Kevins uzsāka gandrīz 29 tūkstošus kilometru garu pārgājienu apkārt pasaulei. Ceļojums sācies Lielbritānijā, kur plānots atgriezties pēc 19 mēnešiem, šķērsojot Franciju, Beļģiju, Nīderlandi, Vāciju, Dāniju, Zviedriju, Somiju, Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Slovākiju, Ungāriju, Rumāniju, Bulgāriju, Turciju, Indiju, Austrāliju, Jaunzēlandi, ASV, Kanādu, Čīli, Argentīnu, Maroku, Portugāli, Spāniju un vēlreiz Franciju. Ceļotāja gaitām līdzi var sekot arī projekta mājas lapā "Hardwayaround.com".

Pavisam nesen Karrs šķērsojis Latviju, kur piedzīvojis īstu garšas un viesmīlības baudījumu, par ko viņš raksta arī savā blogā Džeimija Olivera mājas lapā.

"Pēdējo nedēļu laikā es apceļoju Austrumeiropu - Igauniju, Latviju un Lietuvu. Turienes kulinārie standarti mani burtiski pacēluši spārnos. Ēdiena ziņā Latvija varētu būt labākā valsts, kurā es esmu bijis," raksta pasaules apceļotājs.

Gardēžiem, kas meklē ko jaunu un svaigu nedēļas nogales atpūtai, ultramaratonists ieteic doties uz Latviju. "Pareizāk sakot, uz Mālpils muzeju. Tas atrodas aptuveni pusstundas braucienā no Rīgas. Lidojumi no Lielbritānijas ir lēti un viegli pieejami. Šo restorānu es atradu nejauši - tam nav nekādas reklāmas, Mālpils ir ļoti maza pilsētiņa. Te ir tikai viens restorāns un sagadījies tā, ka tieši te šefpavārs ir 2012. gada latviešu virtuves konkursa uzvarētājs!"

"Es pasūtīju trusi. Kad to atnesa, mani patīkami pārsteidza pasniegšanas veids, un ēdiens garšoja tieši tik labi, kā izskatījās. Viesmīlis runāja ļoti labā angļu valodā un bija ļoti laipns. Vēlāk es ar viņu aprunājos un uzzināju, ka šefpavārs ir uzvarējis konkursā par labāko nacionālo ēdienu. Vai šī brīnišķīgā maltīte izputināja manu budžetu? Nē, pamatēdiens izmaksāja ekvivalenti 7 mārciņām!". Savā aprakstā Kevins uzteic ne tikai restorāna viesmīlību, bet arī draudzīgās cenas, salīdzinot tās ar Lielbritānijas standartiem.

Turpmākās sarunas laikā ar viesmīli ceļotājs uzzinājis arī to, ka ēkā atrodas arī viesnīca un nolēmis izmantot tās pakalpojumus. Parasti vīrietis nakšņojot kempingos, bet Austrumeiropā atklājis vairākas viesu mājas un viesnīciņas par pieņemamu cenu. "Vaicāju viesmīlim, kādēļ ne pie ēkas, ne pie galvenā ceļa nav nekādas norādes, ka te ir restorāns un viesnīca. Viņš atbildēja, ka, pirms sācis te strādāt, arī par to brīnījies, bet nu zina, ka viņu labā slava ceļo no mutes mutē."

"Šī ir viena no pirmajām vietām manā pārgājienā, kur es noteikti plānoju atgriezties atpūsties uz vienu dienu," par Mālpils muižu raksta Kevins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!