Foto: DELFI
Jau 10 gadus glītā Stabu ielas divstāvu ēkā, kas nedaudz līdzinās piparkūku namiņam, iekārtojies čehu virtuves labumus piedāvājošais restorāns "Sveiks, Šveik!". Agrāk restorāna telpas atradās pagrabstāvā, bet ar laiku tās tika paplašinātas un čehu virtuves cienītāji, kuru, kā izrādās, Rīgā ir ne mazums, var baudīt mielastu arī ēkas pirmajā stāvā.

Ar šo rakstu "Delfi" turpina projektu, kur stāstām par to, vai Rīgas restorānos un kafejnīcās iespējams pavakariņot par 10 eiro. Un, ja jā, tadko par šo naudu iespējams saņemt.

Restorāna telpas ir ieturētas tradicionālo alus krodziņu stilā, kādu Čehijas galvaspilsētā Prāgā ir ne mazums. Ķieģeļi, koks, klūgu pinuma starpsienas, masīvkoka galdi un krēsli, ko papildina dažādi, noskaņu radoši elementi un nieciņi. Kaut interjers ir visai vienkāršs, pat šķietami paskarbs, tomēr telpās ir patīkami uzturēties.

Ēdienkarte

Ēdienkartes piedāvājums ir visai plašs. Līdzās standarta sadaļām kā, piemēram, uzkodas (no 4 eiro), karstās uzkodas (no 3,90 eiro) un salāti (no 3,50 eiro), ir arī citviet nesastopams piedāvājums. Piemēram, "Ar nazi un dakšiņu apkārt pasaulei", kur vienuviet atrodami tādi ēdieni kā "Pupiņas kovboju gaumē" (5,80 eiro) un "Čehs Francijā" (5,90 eiro).

Atsevišķā sadaļā ir atrodamas sešu (!) veidu desiņas, kas gatavotas pēc senām čehu receptēm. Ja ar to vēl nav gana, tad iespējams nobaudīt ēdienus no sadaļām "Rekomendē šefpavārs" un "Mūsu firmas ēdieni". Vienvārdsakot, piedāvājums ir tik plašs, ka, lai izdarītu izvēli, nāksies veltīt krietnu laiciņu ēdienkartes izpētei.

Maltīti var papildināt ar izslavēto čehu alu, piemēram, Staropramen, Pilsner Urquell vai Velkopopovicky Kozel (1,80 – 2,40 eiro par mazo vai lielo kausu). Arī čehu uzlējumu cienītāji nepaliks bešā, jo krodziņa piedāvājumā ir gan Slivovice, gan Hrusovice, kā arī slavenais zālīšu liķieris Becherovka (2,45 eiro par gāzīti).

Pasniegšana, apkalpošana un ēdiena kvalitāte

Uzkodās tika baudīts čehu gaumē marinēts kamambērs. Garšvielām bagātinātā eļļā marinētie siera gabaliņi tika pasniegti glītā stikla burciņā uz koka dēlīša. Pieklājīgi, gardi un sātīgi. Pamatēdiens – "Podiņš no Vltavas labā krasta" jeb sinepju mērcē sautēts, palielos gabalos sagriezts šķiņķis un dārzeņi. Vienkāršs, čehu virtuves labākajās tradīcijās ieturēts ēdiens, kas sniedz patīkamu sāta sajūtu, nesapinoties pārlieku izsmalcinātās garšu kombinācijās.

Pasūtījumu nenācās gaidīt ilgi, turklāt piedevās tika pasniegts groziņš ar maizi. Oficianti bija pieklājīgi un uzmanīgi.

Kopsavilkums

Restorāns "Sveiks, Šveik!" sniedz solīto – šeit var iegriezties, lai nobaudītu vienkāršus, sātīgus čehu nacionālās virtuves ēdienus patīkamā, labas gaumes robežās stilizētā interjerā. Nav vērts gaidīt kulinārus pārsteigumus, bet šeit gatavotais ēdiens nenoliedzami sagādās baudu garšas kārpiņām un sāta sajūtu vēderam. Čehu alus cienītāji, kā noprotat, šeit jutīsies īpaši gaidīti.

10 eiro tests: izturēts

Čeks

Čehu gaumē marinēts kamambērs: 3.60 eiro
Podiņš no Vltavas labā krasta: 5,90 eiro
Kefīrs: 0,60 eiro

Adrese: Stabu iela 23, Rīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!