Foto: Baltic Chefs
Tūlīt klajā nāks unikāla pavārgrāmata 90 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas šefpavāru 180 receptēm. Grāmata iznāk angļu valodā un ir unikāla liecība par Baltijas mūsdienu virtuvi, izcilu Baltijas šefpavāru rokrakstiem un idejām.

Šis būs aizraujošs materiāls gan profesionāļiem, gan pavārmākslas entuziastiem, jo ēdienu pagatavošanas process ir pasniegts viegli un saprotami, lai tos varētu pagatavot mājās. Katrs šefpavārs grāmatā piedāvā ne tikai ar divas receptes, bet īsos vārdos pauž arī savu dzīves un pavārmākslas filozofiju.

Katram ir savs stāsts, sava pārliecība par to, ko nozīmē būt galvenajam virtuvē, savs neatkārtojamais stils. Grāmatas gatavošanas laikā šefpavāri dalījās ar stāstiem par to, ko viņiem nozīmē ēdiens un gatavošana.

Foto: Otto Strazds

Igauņu šefpavāra Prīta Tomita pārliecība ir stingri ietetovēta – skat. titullattēlu: gatavot, nevis karot! Tomēr viņš piebilst: "Visi mani kolēģi zina, ka darbā esmu diktators. Neatbalstu demokrātiju virtuvē, tā var pārvērsties par anarhiju."

Foto: Otto Strazds

Šefpavāre Aija Gabrāne uzskata, ka darbs virtuvē ir ne tikai laime, bet arī smags fizisks darbs. Viņa saka: "Ja dara to, ko liek sirds, viss izdodas!"

Foto: Otto Strazds

"Aiz katra ēdiena restorānā ir unikāls stāsts, kas ir daļa no garšas," tā šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Foto: Otto Strazds

Lietuviešu šefpavārs Evaldas Zaliukas saka: "Ēdiens ir fenomens, kas vijas cauri mūsu dzīvēm kā sarkans pavediens."

Foto: Otto Strazds

Igauņu šefpavāre Maru Metspalu atzīstas: "Es aizmiegu, domājot par ēdienu, sapņoju par to, kā kombinēju dažādas sastāvdaļas, un pamostos, domājot par to, ko gatavot."

Foto: Otto Strazds

Šefpavārs Kārlis Visockis uzskata, ka šefpavāra darbu veido pilnīgi viss: "Pavāra sniegumu veido izlasītās grāmatas, iemīļotie mūzikas žanri un māksla."

Foto: Otto Strazds

Lietuviešu šefpavāre Tīna Gamina savus pavārmākslas meistardarbus veido veģetārā manierē: "Agrāk es biju īsta gaļēdāja, bet, kad man piedzima bērniņš, pievērsos augu valsts pārtikai."

Foto: Otto Strazds

Šefpavārs Artūrs Arnicāns uzskata: "Šefpavārs ir radītājs. Viņš ir virtuves dvēsele. Taču viņš nedrīkst aizmirst par komandu. Virtuvē nav tāda vārda kā "Es", te valda "Mēs"."

Līdz 5. decembrim unikālo izdevumu ar kodu TASTY20 var iegādāties ar 20% atlaidi. Vairāk par grāmatu uzzināt un to iegādāties ar atlaidi var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!