Foto: DELFI
Vīna baudīšanā patiešām nav nekā sarežģīta – nopirki pudeli, atvēri, ielēji glāzē un viss, sēdi un baudi –, bet patiesībā ir dažas sīkas nianses, kas var visu ja ne sabojāt, tad padarīt mazāk jauku un patīkamu.

Specializētais vīna portāls "Vine Pair" apkopojis piecas kļūdas, ko visbiežāk pieļauj vīna baudīšanā, lai ikviens no tām zinātu izvairīties.

Glāzi turi pareizi!


Lai arī šķiet, ka turēt glāzi plaukstā, kājiņai "karājoties" starp pirkstiem, ir ērti, tas nav pareizi.

Foto: Shutterstock
Pavisam vienkāršs ir iemesls, kāpēc vīna glāzei ir tik gara un slaida kājiņa, – tas neļauj rokām uzsildīt vīnu, kas savukārt var mainīt ne uz labāko pusi dzēriena aromātu un garšu. Turklāt, turot glāzi pie kājiņas vai pat pie pamatnes, var ērtāk saskalināt vīnu, ļaujot tam sajaukties ar gaisu un "atvērties".

Nepareizā pasniegšanas temperatūra


Vīna garšu un aromātu ļoti būtiski ietekmē temperatūra – labi negaršos ne pārāk auksts, ne pārāk silts vīns. Auksts sarkanvīns būs "kokains", bet silts baltvīns – netīkams. Lai arī pēdējo ieteikts pasniegt atdzesētu, jāatceras, ka pārāk auksts baltvīns tāpat nebūs baudāms, aromāti būs "aizslēgti" un vīns nerādīs neko no sava potenciāla. Ja īsti nav skaidrs, kādam jābūt vīnam, katras pudeles aizmugurē uz etiķetes norādīta ieteicamā pasniegšanas temperatūra.

Pārāk ilga dekantēšana


Jā, vīnam ir jāļauj uzelpot, sajaukties ar gaisu, taču pārāk ilga dekantēšana atņem daļu no vīna baudīšanas šarma. Joprojām taisnība ir tajā, ka jebkuram vīnam nepieciešamas vismaz 30 minūtes pēc pudeles atvēršanas, lai tas varētu sniegt visu, ko spēj, taču tas arī ir īstais un teju pēdējais brīdis, kad dzērienu saliet glāzēs. Jā, vīns vēl turpinās attīstīties, bet tad jau jūs katrā malkā būsiet liecinieki tam, kā viņš "uzplaukst", un tā ir forša pieredze!

Nepareiza uzglabāšana


Veikalos vīna pudeles visbiežāk stāv kā zaldātiņi garās rindās, saules vai lampu apmirdzētas, un tas ir visnepareizākais veids, kā vīnu uzglabāt, īpaši, ja tas ir "dižciltīgs" vīns, kam paredzēta vēl gadiem ilga izturēšana. Ne velti smalkie vīna pagrabi ir vēsi un tumši – šie ir apstākļi, kas patiks gan baltam, gan sarkanam, gan dzirkstošam vīnam.

Foto: Shutterstock

Saprotams, ka šis viss neattiecas uz vīniem, kuru uzdevums ir ātri nonākt veikala plauktā, ātri tikt nopirktam un tajā pašā vakarā izlietotam. Sauklis "Dzīvo ātri, mirsti jauns!" nav nekas slikts attiecībā uz vīnu.

Tver visu vieglāk!


Lai arī šķiet, ka neko nezinot par šķirnēm, reģioniem, "teruā", garšu, pēcgaršu un tanīniem, vīnu vispār nav iespējams baudīt, tā galvenais uzdevums un radīšanas mērķis ir vienkāršs – dzer to labā kompānijā un priecājies.

Foto: Shutterstock

Tieši tāpēc vīns ir tik demokrātisks – kāds savā viedtālrunī var skrupulozi reģistrēt katru izdzerto vīna pudeli un katru garšas niansi, cits vienkārši atkorķēs pudeli un salies draugiem glāzēs, vienkārši labi pavadot laiku un neiedziļinoties vīna pudeles etiķetē. Arī tāda var būt vīna kultūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!