Foto: Shutterstock

Ir dārzeņi, kurus ierasts baudīt tikai un vienīgi svaigā veidā. Vieni no tiem ir redīsi, kas nekad netiek cepti, vārīti vai sutināti. Kāpēc? Jo tā ir pieņemts. Laiks ieviest svaigi pavasarīgas vēsmas savā apnicīgajā ēdienkartē – uzzini thekitchn.com viedokli, kādēļ tev noteikti jānogaršo cepti redīsi.

Kādēļ tev noteikti jānogaršo cepti redīsi?

1. Kaut šie veselīgie dārzeņi mums tradicionāli asociējas ar pavasari, redīsi ir pieejami visa gada garumā. Pirmie pašmāju redīsi, protams, jābauda svaigi – ar šķipsnu sāls, svaigi maltiem pipariem un kvalitatīvu olīveļļu, bet pārējā laikā ir vērts dažādot savu ēdienkarti, iekļaujot tajā ceptus redīsus.

2.Redīsu pagatavošana, atšķirībā no, piemēram, kartupeļiem, aizņem ļoti maz laika. Lai krāsnī uzceptu redīsus, tev būs nepieciešamas vien 10 minūtes.

3. Ja neesi asu garšu cienītājs, priecāsies uzzināt, ka termiskā apstrāde mazina redīsu sīvumu. Grilēti vai cepti redīsi iegūst patīkamu, maigi saldenu garšu – tie nedaudz līdzinās rāceņiem, bet ir svaigāki un mazāk "agresīvi".

4. redīsi ir neaprakstāmi sulīgi - jau grilējot krāsnī ir dzirdams, ka tie patīkami sprakšķ un sīc no verdošas sulu pārpilnības. Mutē teju sprāgstošs, sulīgs cepts redīss ir īsta bauda garšas kārpiņām un atsvaidzinoša alternatīva tumīgajiem, miltainajiem ziemas sezonas dārzeņiem.

5. Pārsteidzoši košā un sulīgā ceptu redīsu krāsa ir īsts pārsteigums – šie dārzeņi ir galda rota visos gadalaikos, bet īpaši ziemā, kad dabā valda piezemēti un vienmuļi toņi. Liela bļoda ar grilētiem redīsiem, kas papildināti ar spilgti zaļiem zirnīšiem, būs apdullinoši krāšņs mielasta akcents.

Kā pagatavot?

Redīsu pagatavošana ir vienkāršāka par vienkāršu. Nogriez redīsu "astītes" un lapas (svaigās, jaunās lapiņas vari izmatot zāļo salātu pagatavošanai). Pārgriez katru redīsu uz pusēm, ber uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad pārkaisi ar šķipsnu rupjās jūras sāls, pārber ar svaigi maltiem melnajiem pipariem, pārslaki ar kvalitatīvu olīveļļu (vari izmantot arī lazdu riekstu vai valriekstu eļļu) un liec cepties līdz 230 grādiem sakarsētā krāsnī uz aptuveni 10-12 minūtēm, līdz redīsi sāk kļūt zeltaini.

Pasniedz karstus, mirkli pirms pasniegšanas pārkaisot ar sasmalcinātiem ķiplokiem, pētersīļu zaļumiem un pārslakot ar nelielu daudzumu citrona sulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!