Domājot par franču dižciltīgajiem "burbuļiem" – šampanieti – saistībā ar gastronomiju, pirmās, kas nāk prātā, visticamāk, būs austeres. Tad zivis un jūras veltes, smalkas delikateses un koķetās zemenes. Taču šampanietis ir ievērojami daudzpusīgāks vīns! Paplašiniet savus garšas apvāršņus!

Vīna pasaule nav likumu iegrožota, tā ir dzīva, demokrātiska un mainīga, jo viss balstās uz katra paša garšas izpratni un patikšanu. Tas bija sen, kad doma vien par baltu vīnu pie gruntīgiem gaļas ēdieniem šķita nepieņemama un izsauca sašutumu. Šodien tas nav nekas neparasts un revolucionārs. Protams, ir jāievēro zināmi pamatlikumi, lai nesabojātu pašam sev labsajūtu, bet principā vīnu būšana šodien kļuvusi ir ievērojami "demokrātiskāka".

Kā zināms, šampanieši ir dažādi – no pussalda līdz absolūti sausam, balts un rozā, katrs ar citādu raksturu, no dažādām vīnogām un dažādiem Šampaņas reģioniem nācis. Uztura un pārtikas zinātnieki, zem lupas pētot šampanieša uzbūvi un raksturu, nonākuši pie atklājuma, ka dzirkstošajā dzērienā, tam eleganti novecojot, parādās piektā garša – umami. Un tieši tāpēc šampanietis ir tik labs pavadonis daudziem un dažādiem ēdieniem, pat tādiem, kas jums varbūt ne prātā neienāktu, domājot par šo vīnu.

Tā respektablais izdevums "Forbes", aprunājoties ar jomas speciālistiem, ir apkopojis piecus neparastus ieteikumus, kā vēl bez jau ierastajiem "pāriniekiem" baudīt šampanieti.

"Blanc de Blanc" ar britu klasiku "fish & chips"

Dinamiskais un dzīvīgais "Blanc de Blanc" šampanietis, kas radīts no 100% "Chardonnay" šķirnes vīnogām, ar savām citrusa notīm būs īstais pavadonis klasiskajam britu virtuves pārstāvim "Fish & chips". Citrons, kā zināms, lieliski sapas ar zivīm, un svaigais skābenums mazinās eļļā fritētā ēdiena "smagumu".

"Extra Brut" un suši

Vissausākajam šampanietim, "Extra Brut" vai "Zero Dosage", kurā nav ne miligrama pievienotā cukura, uzticiet suši, sašimi un poke bļodas! Vieglie japāņu virtuves ēdieni "necīnīsies" ar svaigo vīnu, bet lieliski papildinās viens otru. Turklāt, glāze "Extra Brut" satur tikai 60 kalorijas!

"Blanc de Noirs" ar ķīniešu cūkgaļas pelmeņiem

Aromātiskā ķīniešu zupa ar sulīgiem cūkgaļas pelmeņiem jeb "Sui Kow" priecāsies par tādu pavadoni kā "Blanc de Noirs" šampanieti, īpaši, ja tas būs "Vintage" jeb konkrēta ražas gada vīns. Šos šampaniešus, kas radīti no tumšajām vīnogām (visbiežāk "Pinot Noir" un "Meunier"), vismaz trīs gadus iztur pagrabā, kur vīns iegūst kompleksu raksturu un struktūru. Tieši tāpēc tas tik labi sader ar tādu "spēcīgu" ēdienu kā šī ķīniešu zupa.

"Demi Sec" ar saldumiņu

Atcerieties – salds nenozīmē slikts! "Demi-Sec" jeb pussaldie šampanieši ir mazāk zināms vīna stils, taču tie ir tikpat eleganti un strukturēti kā viņu "sausie" brāļi. "Demi-Sec" šampanietis satur vairāk cukura nekā "Brut", kas vīnu padara maigāku, kas savukārt ļauj to pasniegt pie krēmīgiem, saldiem vai bagātīgākiem ēdieniem.

"Rosé" ar garneļu tako

No koša rožu toņa līdz maigai laškrāsai, no pilna līdz vieglam, rozā vīns (un arī šampanietis) ir savā uzvaras gājienā pa pasauli. Pasniedziet rozā šampanieti pie pikantiem ēdieniem, un jūs nebūsiet aizšāvis garām! Jā, tas attiecas arī uz Meksikas virtuvi! Tako ar garnelēm un, piemēram, "Georges Remy Les Vaudayants Rose" – un bauda garantēta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!