Foto: PantherMedia/Scanpix
Nereti, stāvot virtuvē, mēs sevi mokām ar jautājumu – kā gan pavāriem izdotas tik veikli pagatavot dažādus sarežģītus ēdienus? Ar saviem virtuves noslēpumiem dalās restorāna "Bibliotēka N°1" šefpavārs Māris Jansons.

Naži

Naži ir pavāra galvenie darba rīki. Ir ļoti svarīgi, lai nazis būtu ērts lietošanā un pietiekami ass. Jansons iesaka nežēlot naudu, iegādājoties nazi. Pavāra labākais palīgs ir ērts nazis, kurš gatavots no  masīva tērauda. Šāds nazis maksā apmēram 30 latus. Labu nazi nevajadzēs bieži asināt un tāds kalpos pat desmit gadus.

Galoda

Labam nazim ir jābūt asam. Ar neasu nazi neizdosies sagriez ripiņās tomātu, taču, piemēram, sīpolloku tāds nazis plēsīs nevis griezīs. Jansons virtuvē izmanto Japānas galodu, kuru viņš iegādājies Sanktpēterburgā.

Pirms asināt nazi, galodu vajag uz brīdi iemērkt ūdenī, lai tā ir "mīkstāka". Labāk izvēlēties platāku galodu, uz kuras ērti asināt abas naža puses.

Piparu dzirnaviņas

Jansons izmanto metāla dzirnaviņas, kuras, atšķirībā no koka vai stikla dzirnaviņām, krītot nesaplīsīs. Pavārs iesaka mājās izmatot dzirnaviņas, jo svaigi malts pipars ir daudz smaržīgāks un stiprāks kā tas, ko uzglabā jau samaltu paciņās.

Virtuves standziņas

Tās Jansons dēvē par pavāra "trešo roku". Virtuves standziņas ir ļoti ērtas, sevišķi grila sezonas laikā, kad gaļa tiek cepta brīvā dabā. Ar tām ir ļoti ērti satvert un apgriezt karstus gaļas gabalus.  

Pavārs iesaka iegādāties tādas standziņas, kurām ir gari rokturi. Ar tādām varēs apgrozīt karstus ēdienu arī no cepeškrāsns.

Taimeris

Taimeris virtuvē palīdzēs neaizmirst par krāsnī ielikto kūku vai kādu citu procesu, kurš norit virtuvē. Pavārs iesaka izvēlēties digitālo taimeri, kurš ir uzticamāks par mehānisko. Izmantojot to, ēdiens nekad nepiedegs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!