Foto: Shutterstock
Šis ir jānosvin: Mišelina zvaigznes sākušas mirdzēt Baltijā! Divi Igaunijas restorāni saņēmuši katrs pa Mišelina zvaigznei, pieci restorāni saņēmuši atzinības zīmi "Bib Gourmand" (ļoti labs ēdiens par godīgu cenu, šajā gadījumā 40 eiro), divi – Mišelina zaļo zvaigzni (par apņemšanos nodrošināt ilgtspējīgu gastronomiju). Mišelina ceļvedī kopumā iekļauts 31 Igaunijas restorāns.

"Tasty" jau vēstījis, ka "Michelin" restorānu ceļvedis ir pasaulē slavenākā un prestižākā restorānu vērtēšanas sistēma, un Mišelina zvaigzne ir īsts restorānu industrijas Oskars. Iekļūšana Mišelina katalogā vien ir izcils sasniegums, bet iegūt Mišelina zvaigznes – tas ir kas īpašs. Mišelina zvaigzne ir katra šefpavāra sapnis, un strādāt restorānā, kas ieguvis Mišelina zvaigzni, ikvienam darbiniekam ir gods, protams, arī smags pārbaudījums, un neapšaubāmi – izcils ieraksts CV, kas paver darba tirgus durvis visā pasaulē.

Savukārt valstij, kuras restorāni iekļauti Mišelina katalogā un kurā ir restorāni ar Mišelina zvaigzni, tiek pievērsta lielāka pasaules uzmanība, un tūristi šādu valsti daudz biežāk iekļauj savu galamērķu sarakstā. Ir diezgan droši, ka pēc diviem kovida klusajiem gadiem Igaunijā ar jaunu spēku atkal zels un plauks gastronomiskais tūrisms, jaunu uzplaukumu piedzīvos visi valsts restorāni un pavārmāksla kopumā. Apsveicam un balti skaužam!

Vienu Mišelina zvaigzni saņēmis Tallinas "Restorāns 180°", kuru izveidojis vācu šefpavārs Matiass Dīters (Matthias Diether), kurš savā karjerā jau var lepoties ar Mišelina zvaigzni. Restorāns atrodas modernā ēkā ārpus pilsētas centra.

Otrs restorāns, kurs saņēmis vienu Mišelina zvaigzni, ir "NOA Chef's Hall", kurš arī atrodas ārpus Tallinas centra. Šeit viesi tiek aicināti sākt savu vakaru ar aperitīvu, kas tiek pasniegts romantiskā atpūtas telpā ar lielisku skatu uz Tallinas līci un Somu līci. Skats uz virtuvi ir restorāna sirds, kurā atklāta uguns rada lielisku atmosfēru.

"Igaunija ir viena no tām valstīm, kuru mūsu inspektori ar ziņkāri pārbauda jau vairākus gadus. Pēc daudziem mēnešiem, kas pavadīti, šķērsojot visu valsti, viņi atklāja kūsājošu kulinārijas ainu, kas ir pilna ar kvalitatīvām iestādēm un daudzveidīgu virtuvi. Izceļot talantīgus šefpavārus un profesionāļus, kuri spēlē gan klasisko Igaunijas, gan starptautisko repertuāru, šī pirmā restorānu izlase ir brīnišķīgs aicinājums atklāt aizraujošu gastronomisku galamērķi," saka Gvendals Pulleneks, MICHELIN Guides starptautiskais direktors.

Vai Mišelina zvaigznes iemirdzēsies arī Latvijā – tas, šķiet, vairs nav jautājums. Jautājums ir – kad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!