Foto: Shutterstock

1. februārī sākas Jaunais gads – pēc ķīniešu kalendāra. Lai tas būtu laimīgs un naudīgs, ķīniešiem ir dažādi ticējumi un paražas. Spriežot pēc portāla "China Higglights" autoru apkopotā, pagarā saraksta, iespēja salaist grīstē visu gadu uzglūn uz katra soļa. Ja tik sirsnīgi viens otram jau pirms mēneša esam vēlējuši laimīgu Tīģera gadu, tad, lūk, špikerītis ar dažām lietām, ko labāk nedarīt Tīģera gada pirmajā dienā.

Brokastīs – ne biezputru, ne desmaizi

Biezputrai esot nabadzības "vaibs", tic ķīnieši, tāpēc Jaunā gada pirmajā dienā brokastīs biezputru labāk nevārīt. Arī gaļu šodien brokastīs nevajadzētu ēst, lai neaizvainotu kādu veģetāriešu dievu, kuru var gadīties satikt šajā dienā.

Miskasti un eglīti iznesīsi rīt!

Ķīniešu Jaunajā gadā netīrumus no mājas nest ārā nevajag – tie esot pārticības un bagātības simbols, tāpēc grabažas un atkritumi lai šodien paliek neiznesti.

Nelieto negatīvus vārdus

Grūti nepiekrist ķīniešiem – ar negatīviem vārdiem mētāties nevajag. Īpaši Jaunā gada sagaidīšanas svinībās viņi izvairās saukt sliktās lietas vārdā, aizvietojot tās ar citām. Patiesībā arī latviešu valoda bagāta ar dažādiem krāšņiem izteicieniem, piemēram, nolikt karoti un tamlīdzīgi.

Negriez un nemazgā matus

Ķīnieši tic, ka tā var nogriezt un un ar šampūnu izlietnē aizskalot bagātību.

Liec mieru veļas mašīnai

Pirmās divas ķīniešu Jaunā gada dienas ir arī ūdens dieva dzimšanas dienas svinības – tāpēc nevajag aizvainot ūdens dievu, mazgājot savas netīrās drēbes. Un tā var aizskalot arī savu iespēju jebkad kļūt bagātam.

Neaiztiec adatu spilventiņu


Nē, par to nebūs asiņaina soda, kā Ērkšķrozītei, ja tomēr mēģināsi piešūt kādu pogu vai pakaramo. Bet ticējums vēsta, ka tad tevi vienkārši gaida smags gads (daudz roku darba).

Arī nažus un šķēres neaiztiec


Jaunā gada pirmajā dienā viss, kas ir ass, vedina uz asumiem visu cauru gadu – sarunās, attiecībās. Tāpēc ķīnieši tic, ka Jaunā gada pirmajā dienā ar šķērēm un nažiem labāk nerīkoties.

Neplēs traukus


Mums, latviešiem, saplēsti trauki – tas ir uz laimi. Ķīniešus saplēsti trauki Jaunā gada pirmajā dienā var novest pie šķiršanās, naudas zaudējuma un visādām nelaimēm.

Neļauj bērniem raudāt


Vismaz ķīnieši Jaunā gada pirmajā dienā dara visus uķipuķi, lai bērni neraudātu – raudoši bērni ģimenē ir īsts neveiksmju priekšvēstnesis. (Ak, ja bērni zinātu, ko šodien var izspiest no vecākiem!)

Nekādu saplēstu džinsu


Šodien jāizvairās no saplēstu drēbju valkāšanas – tas ir tiešākais ceļš uz neveiksmēm visa gada garumā, tic ķīnieši. Arī melnbaltas drēbes šodien nebūs īstās, jo ķīniešiem tas saistās ar sērām. Kaut ko priecīgāku, lūdzu! "Leopardiņā" satērpties gan laikam nevarēs, jāsapošas "tīģerītī"!

Foto: Shutterstock

Lai veiksmīgs Tīģera gads! Nosvini ar kaut ko garšīgu ķīniešu gaumē, iedvesmojoties no "Tasty" ķīniešu ēdienu receptēm!


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!