Sestdien, 20.septembrī, vairāk kā 100 Tiešās pirkšanas pulciņu ģimenes un 25 bioloģiski strādājoši lauksaimnieki pulcēsies Lielpasūtījumā, lai publiski demonstrētu, kā praksē noris produktu saņemšana pircēju organizētās brīvprātīgās grupās - Tiešās pirkšanas pulciņos.

Tas norisināsies no plkst. Briāna ielā 9, kluba Piens pagalmā. Darbosies arī bioloģisko lauksaimnieku tirdziņš, radošās darbnīcas bērniem un sarunas ar vides ekspertiem par videi draudzīgu pārtiku ĒD. Talk. formātā.

Jau vēstīts, ka pasākuma mērķis ir rosināt pircēju sadarbību ar Latvijas bioloģiskajiem lauksaimniekiem, pamatojot, kādēļ šādas pārtikas izvēle ir videi draudzīgāka. Organizatori aicina pasākumu apmeklēt ģimenēm ar bērniem un visiem, kuriem ir interese par kvalitatīvu pārtiku. Pasākuma vadītāja Dzintra Kolāta virsvadībā ikviens interesents varēs vērot, kā soli pa solim noris Tiešās pirkšanas pulciņu kopdežūras posmi produktu piegādes dienā un kā dalībnieki, brīvprātīgi dežurējot, nodrošina iknedēļas pārtikas pasūtījumus visu savas grupas biedru ģimenēm. 

Tāpat pasākuma laikā būs iespējams iepazīties ar vairāk kā 20 bioloģiskajiem lauksaimiekiem, kuri sadarbojas ar Tiešās pirkšanas pircējiem, kā arī degustēt un iegādāties bioloģiskos produktus tirdziņā. Darbosies arī informācijas telts un interesenti varēs pieteikties pulciņos, kuros uzņem jaunus biedrus.

ĒD.Talk. neformālajās sarunās kopā ar vides ekspertiem Jāni Brizgu, Janu Simanovsku un Lāsmu Ozolu būs iespēja uzzināt par produktu ražošanas cikla ietekmi uz mūsu veselību un vidi, ar ko atšķiras bioloģiskā un intensīvā lauksaimniecība un, kāda ir lielveikalu un garo pārtikas ķēžu ietekme uz mūsu dzīvi un vidi. 

Tiešās pirkšanas apdrukas darbnīcā, ziedojot kustības atbalstam, būs iespējams apdrukāt apģērbus no labdarības veikala Otrā Elpa, savukārt vides organizācija "homo ecos:" piedāvās Pasaules pārtikas dienai veltītu zīmējumu darbnīcu bērniem. Pasākumā viesosies arī biedrības Zaļā josta draugs Ezītis Jostiņš. No pulksten apmeklētājus priecēs muzikāli priekšnesumi un danči kopā ar Vecpilsētas dziedātājiem - Ingu Karpiču,un danču muzikantiem - Anastāsiju Oļenkinu un Oskaru Patjanko.

Tiešās pirkšanas pulciņi kā iepirkšanās modelis Latvijā kļuvis populārs pēdējo piecu gadu laikā. Šobrīd Rīgā jau darbojas 10 pulciņi, savukārt ārpus galvaspilsētas tie dibināti Cēsīs, Siguldā, Valmierā, Ikšķilē, Smiltenē un Ādažos. Šī iniciatīva radusies Francijā kā atbalsts krīzes skartajiem lauksaimniekiem un ir ļoti populāra visā pasaulē. 

Latvijā Tiešās pirkšanas pulciņi darbojas ar mērķi brīvprātīgi atbalstīt tieši videi un veselībai draudzīgus produktu ražotājus, kā arī nodrošināt Latvijas ģimenes ar kvalitatīvu, bioloģisku pārtiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!