Foto: Shutterstock
Ko tikai cilvēki neizmanto, lai pagatavotu gardu ēdienu?! Mūsdienās ir pieejami dažnedažādākie ēdieni un pārtikas produkti - katrā pasaules valstī ir savas ēdiena gatavošanas tradīcijas un īpatnības. Stabila vieta kulinārijā ir riekstiem un žāvētiem augļiem, ko izmanto gan kā atsevišķu piedevu, gan kā sastāvdaļu dažādu auksto un karsto ēdienu pagatavošanai.

Turpinot izzinoši izglītojošo rakstu sēriju, delikatešu tīklu Gastronome eksperti šonedēļ vēlas pastāstīt par riekstiem un žāvētiem augļiem, kā tos visveiksmīgāk un labāk iekļaut ikdienas uzturā.

Līdz 9.novembrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas riekstiem un žāvētajiem augļiem. Nāciet un nogaršojiet, gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Rieksti

Foto: Shutterstock

Rieksts ir auglis, kas sastāv no cietas čaulas un sēkliņas, pasaulē ir zināmi aptuveni 40 riekstu veidi. Rieksti ir uzmanības vērti to daudzveidīgās garšas un bagātīgās uzturvērtības dēļ - tie ir lielisks enerģijas avots, jo satur daudz kaloriju. Riekstus var ēst svaigus, grauzdēt, pielietot citu ēdienu pagatavošanā vai spiest no tiem eļļas.

Jau kopš seniem laikiem riekstus izmanto uzturā un ārstniecībā, jo to saturā ir vērtīgas vielas imūnsistēmas stimulēšanai un slimību profilaksei. Tie satur 8% – 25% olbaltumvielu, ir bagāti ar kalorijām un taukiem, bet nesatur holesterīnu. Visvairāk olbaltumvielu ir zemesriekstos, mandelēs, pistācijās, Indijas riekstos un pekanriekstos. Taukiem bagātākie ir Makadāmijas rieksti, pekanrieksti, kokosrieksti, ciedru rieksti, Brazīlijas rieksti un valrieksti. Riekstos ir daudz svarīgo aminoskābju, kas uzlabo smadzeņu darbību, imunitāti un asinsriti. Tiesa, ne visi drīkst ēst veselīgo kārumu, rieksti ir vieni no biežāk sastopamajiem alergēniem.

Interesanti fakti:

Populārākie rieksti ir lazdu rieksti, mandeles, Brazīlijas rieksti, pistācijas, Indijas rieksti. Par riekstu karali tiek uzskatīts lazdu rieksts, kam sendienās tika piedēvētas arī maģiskas spējas, piemēram, tie "kalpoja" kā sargi pret ļaunajiem gariem.

Nosaukumu skaita ziņā čempioni ir Indijas rieksti - tie saukti gan par Kešju (koks, kurā rieksti aug), kažu, tintes rieksts, gan par acajou vai anacarde riekstiem. Šos riekstus nekad nevar iegādāties čaulā, jo tā ir jāizkarsē un jāizžāvē - neapstrādāta čaula satur kodīgu eļļu, kas izraisa stiprus ādas apdegumus.

Brazīlijas riekstus var pasniegt gan kā uzkodas, gan kā desertu, bet to eļļai ir tehnisks pielietojums, to izmanto kā smērvielu pulksteņiem, der arī mākslas krāsu saberšanai.

Pistāciju riekstu eļļu izmanto konditorejas, desu, farmācijas un parfimērijas ražošanā.

"Delikatešu veikalos Gastronome var iegādāties 30 dažādus riekstu veidus, šī nodaļa ir mūsu veikala lepnums," stāsta Gastronome eksperti, īpaši izceļot mandeles. "Mūsu veikalos var iegādāties Markona mandeļu šķirnes riekstus, tās ir visizplatītākās mandeles Spānijā, izmanto Premium klases konditorejas izstrādājumos. Šī šķirne ir unikāla ar to, ka riekstiem piemīt salda garša, maiga tekstūra un lielisks aromāts. Piedāvājam arī ekstra kvalitātes, proti, vislielākā izmēra grieķu riekstus, kādi vien ir pieejami tirgū."

Gastronome veikalos var iegādāties riekstus arī dažādās glazūrās, piemēram, lazdu riekstus ar medu, Indijas riekstus ar barbekjū garšu, sīpolu un krējuma garšu, pistācijas ar čaulām un bez, zemesriekstus ar vasabi garšu. "Mūsu veikalos atradīsiet patiešām plašu riekstu klāstu - gan svaigā veidā, gan ar dažādām garšām. Gaidīsim Jūs ciemos!"

Žāvēti augļi

Foto: Shutterstock

Žāvēti augļi, tāpat kā rieksti, ir populārs kārums, turklāt lieliska alternatīva saldumiem. Pateicoties augstajai uzturvērtībai, tos var pielāgot dažādām diētām, piemēram, žāvēti ananāsi sadedzina uzkrātos taukus, palīdz samazināt ķermeņa svaru. Arī bērniem žāvēti augļi ir lielisks našķis. Galvenā iezīme žāvētiem augļiem ir dabiskums, tajos nav mākslīgu krāsvielu un citu pārtikas piedevu.

Žāvētus augļus var uzskatīt par pirmo ēdienu, kuru cilvēki iemācījās pagatavot un uzglabāt ilgtermiņā. Tie spēj ilgu laiku saglabāt augļu uzturvērtību, ļaujot visu gadu kompensēt vitamīnu trūkumu organismā.

Žāvēti augļi satur kāliju, kalciju, magniju, vitamīnus, kā arī satur gremošanas uzlabošanas balasta vielas, piemēram, pektīnu. To sastāvā ir viegli uzņemami ogļhidrāti, bet praktiski nav tauku un olbaltumvielu. Dietologi uzskata, ka žāvētajos augļos saglabājas visas dziedinošās vielas. Šos augļus ir svarīgi lietot, ja ir sirds un asinsvadu saslimšanas, anēmija, tie palīdz attīrīt zarnu traktu. Tomēr, tā kā žāvēti augļi ir diezgan koncentrēts produkts, tos ieteicams uzturā lietot mēreni, atgādina eksperti.

Žāvētu augļu nozīme un ārstnieciskais pielietojums atšķiras, piemēram, dateles ārstē plaušas, vīģes palīdz arī pret mazasinību un bronhiālo astmu. Jāuzsver Godži ogas, to dziednieciskās vielas bija zināmas jau pirms 650 g.p.m.ē. Godži ogas tiek minētas kā līdzeklis, kas palīdz atjaunināt un attīrīt asinis, kā arī izvada no organisma toksīnus, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu un stiprina plaušas, stabilizē spiedienu, regulē galvas, smadzeņu darbību. Šajās ogās ir 500 reižu vairāk C vitamīna nekā apelsīnos, dzelzs - 15 reižu vairāk nekā spinātos, beta karotīns - vairāk kā burkānos.

Jāteic, ka kvalitatīviem, dabīgi žāvētiem augļiem un ogām ir diezgan nepievilcīgs izskats - tie ir tumši, sažuvuši, ar putekļiem. Jebkurus žāvētos augļus pirms lietošanas uzturā ieteicams uz 10-15 minūtēm iemērkt ūdenī (istabas temperatūrā), pēc tam rūpīgi noskalot.

Gastronome veikalu piedāvājumā ir 50 dažādi žāvētu augļu un ogu veidi - no mums labi zināmajām avenēm līdz eksotiskajiem kokosriekstiem, papaijām un Makui ogām, kuras ir pavisam jauns produkts. Gastronome eksperti īpaši izceļ žāvētās plūmes President - lielākās plūmes pasaulē, kas nāk no Francijas. Gastronome piedāvā žāvētos augļus gan ar, gan bez cukura. Īpašs lepnums ir dabīgi žāvētie augļi bez cukura un konservantiem.

Rieksti un žāvēti augļi kulinārijā

Foto: Shutterstock

Ko tik cilvēki neizmanto, lai pagatavotu gardu ēdienu?! Mūsdienās ir pieejami dažnedažādākie ēdieni un pārtikas produkti - katrā pasaules valstī ir savas ēdiena gatavošanas tradīcijas un īpatnības. Stabila vieta kulinārijā ir riekstiem un žāvētiem augļiem, ko izmanto gan kā atsevišķu piedevu, gan kā sastāvdaļu dažādu auksto un karsto ēdienu pagatavošanai.

Žāvēti augļi un rieksti pamatā ir ļoti patstāvīgi, bet savienojot tos ar citiem pārtikas produktiem, ir iespējams pagatavot īstus kulinārijas šedevrus. Piemēram, mandeles, grieķu rieksti ar sieru ir lieliska uzkoda pie sarkanā vīna. Pie salātiem lieliski ies klāt Indijas rieksti, ciedru rieksti vai attīrītas pistācijas. Makadāmijas rieksti labvēlīgi akcentē šokolādes un kafijas garšas. Žāvētu augļu maisījums ir lielisks pamats augļu želejai. Bet Latvijā plaši pieejamās un populārās rozīnes izcili sader ar saldām garšvielām – vaniļu, kanēli, kardamonu, muskatriekstu un krustnagliņām. Lielas un saldas rozīnes ir ļoti garšīgas kopā ar maigiem sieriem. Žāvētas dateles un to mērce ir populārākā sastāvdaļa, ko izmanto austrumu saldumu pildījumiem, savukārt rozīnes pievieno smalkmaizīšu mīklai, ruletēm un strūdelēm, bet tortēs un kliņģeros var likt žāvētas plūmes vai aprikozes.

Plūmes un žāvētas aprikozes biežāk kā citus augļus izmanto salātos, tos pievieno gan zivs, gan gaļas salātiem, kā arī izmanto dažādu uzkodu pagatavošanai. Plūmes lieliski sader ar putnu gaļu, īpaši - ar vistas. Gastronome šefpavārs iesaka pagatavot fantastiskus salātus, izmantojot plūmes, vistas gaļu, vārītas bietes, ķiploku, sieru, riekstus, svaigu gurķi un majonēzes mērci.

Žāvētus augļus plaši izmanto arī pamatēdienu pagatavošanai, plašāk zināmie ir, piemēram, plovs ar rozīnēm, vistas rulete ar ķiploku un plūmēm, dažādas putras, gaļas sautējumi ar žāvētiem augļiem u.t.t. Žāvēti augļi ir ļoti ērti, tie sver mazāk par svaigiem augļiem, aizņem mazāk vietas, tos ir ērti ielikt somā un ņemt līdz, lai remdētu izsalkumu pirms pusdienām darbā vai atrodoties ceļā.

Glazētie rieksti

Foto: Shutterstock

Riekstus varam ēst gan svaigus, gan apceptus, tos varam izmantot dažādiem ēdieniem, lieliski remdējot izsalkumu. Aizvien vairāk dietologu uzsver riekstu vērtību arī dažādās diētās. "Gastronome veikalu piedāvājumā ir arī cepti rieksti - sālī, cukurā, karamelizēti vai klāti ar šokolādi. Šo riekstus uz Gastronome ved no Spānijas uzņēmuma Crit'D Or, kurš ražo premium klases produktus. Riekstu nosaukums Sibarita apzīmē jautrību mīlošu, izlutinātu, bagātu cilvēku. Šī produktu līnija tiek ražota ar rokām nelielos daudzumos, izmantojot īpaši atlasītus augstākās klases riekstus un sastāvdaļas. Riekstus ražo tikai pēc pasūtījuma, tāpēc, iegādājoties tos Gastronome varat uzskatīt, ka tie ir ražoti tieši jums!"

Grauzdēti rieksti, piemēram, mandeles un zemesrieksti, ir tipisks Katalonijas produkts. Šī ir veselīga uzkoda vai deserts - īpaši ziemā vai vēsā laikā. Kataloniešu rituāls ir grauzdētus zemesriekstus attīrīt no miziņas un ēst, uzdzerot saldu vīnu, ko pēc tam "noskalo" ar tējas vai kafijas tasi.

Sālītus riekstus pasniedz kā aperitīvu, tos gatavo, grauzdēšanas laikā pievienojot augu eļļu un jūras sāli. Viens no izsmalcinātākajiem aperitīviem ir Makadāmijas rieksti ar sāli.

Grauzdējot riekstus verdošā cukurā, tiek iegūts kārums ar cukura glazūru. To garšas noslēpums ir īpaši atlasīti rieksti un kvalitatīvs cukurs. Starp citu, cukuroti rieksti arī ir tipisks Katalonijas produkts, ko tradicionāli pasniedz ar tēju vai kafiju vai servē kā desertu - kopā ar citiem produktiem, piemēram, ar riekstiem šokolādē, vai izmanto arī kā dekoru citiem desertiem. Gastronome eksperti norāda, ka šos riekstus nevajag sajaukt ar riekstiem cukurā, kurus tirgo Ziemassvētku tirdziņos, jo tiem pievieno arī citas garšvielas.

Karamelizētos riekstus pasniedz kā desertu, baudot kopā ar vīnu, vai kā piedevu citiem saldēdieniem, protams, tos var ēst arī kā uzkodu. Karamelizēti rieksti no cukurotiem riekstiem atšķiras - karamelizētie rieksti tiek iemērkti karamelē, tādējādi pārklājoties ar karameles un medus kārtiņu, bet rieksti ar cukuru tiek cepti cukurā. Karamelizēt var, piemēram, pekanriekstus, grieķu riekstus, Indijas riekstus, mandeles, Makadāmijas riekstus, turklāt katrs no šiem riekstiem aizvedīs pavisam citā garšas ceļojumā, jo neviens no riekstiem negaršos vienādi. "Izmēģiniet karamelizēto riekstu kokteili, tā izbaudīsiet vairākas garšas uzreiz," iesaka Gastronome eksperti.

Cits stāsts ir par riekstiem šokolādē - tie ir karamelizēti rieksti, kas pārklāti ar šokolādi. "Ir divu veidu "Pearls" karamelizētie rieksti ar balto šokolādi, pārbērti ar kakao, un "Chocolates" karamelizētie rieksti melnajā šokolādē. Tos pasniedz ar tēju vai kafiju, arī ēd kā desertu, var izmantot kā komplimentu vai pat pasniegt kā dāvanu," stāsta Gastronome eksperti, piebilstot, ka izcilu garšu kombināciju veido zemesrieksti un melnā šokolāde.

"Nāciet uz mūsu veikaliem Gastronome un nobaudiet garšu dažādību, ko sniedz rieksti dažādās glazūrās, mūsu pārdevēji palīdzēs Jums izvēlēties īstos riekstus tieši savai gaumei un vajadzībām!"

Siera plates ar riekstiem un žāvētiem augļiem

Foto: Shutterstock

Aizvien lielāku popularitāti dažādās svētku reizēs iemanto ātri un vienkārši pagatavojams cienasts, proti - siera plates, ko var lieliski papildināt ar riekstiem un žāvētiem augļiem.

Patiesībā siera plates nav nekāds jaunums - tā ir klasiska izvēle dažādām viesībām. Pirms sagriezt sieru, tam ļauj stundu pastāvēt istabas temperatūrā, lai tas sasilst un atveras aromāts. Izvietojot sieru uz šķīvja ir jāievēro zināma secība - sierus kārto no pulksteņrādītāja kustības virzienā no maigākiem sieriem līdz stiprākiem un tā arī ēd. Gastronome eksperti norāda, ka ar jebkuru sieru saderēs žāvētie augļi un rieksti, it īpaši mandeles, turklāt gan rieksti, gan žāvētie augļi ne tikai papildinās garšu, bet arī lieliski izdekorēs siera plati. Nevajag aizmirst arī par ciedru riekstiem, tie bagātinās garšas un izskata buķeti. Pie trekniem sieriem Gastronome šefpavārs iesaka ēst mandeles un grieķu riekstus, pie maigajiem sieriem - vīnogas un bumbierus. Zilajiem sieriem droši var pievienot vīnogas, bet cietajiem sieriem - ķiršus un ananāsus.

Tā kā siers, rieksti un žāvēti augļi ir neatņemama uzkoda pie vīna, zilajiem sieriem eksperti iesaka izvēlēties saldo vīnu, kazas sieriem - šeriju, bet pie izturētajiem sieriem - izturētu sarkano vīnu. Bet, ja nav vēlmes iedziļināties visos vīnu izvēles smalkumos, universālais risinājums pie siera plates, žāvētiem augļiem un riekstiem - maigi baltvīni vai jauni sarkanvīni.

"Arī pie siera platēm Gastronome ir unikāls produkts, ko piedāvāt! Tikai Gastronome veikalos iespējams iegādāties kūkas no riekstiem un žāvētiem augļiem, kas tiek vestas no Spānijas. Kūkas tiek gatavotas pēc 200 gadus senas ģimenes receptes, izmantojot tikai dabīgus, Spānijā augušus produktus. Tas ir veselības, enerģijas un garšas avots. Šīs kūkas kā deserts lieliski iederēsies pie siera platēm. Gastronome piedāvā kūkas ar vīģēm un mandelēm, ar datelēm un grieķu riekstiem, ar aprikozēm un mandelēm, kā arī ar apelsīnu un mandelēm. Nāciet uz Gastronome un izvēlieties visu nepieciešamo savai lieliskajai un neaizmirstamajai siera platei ar riekstiem un žāvētiem augļiem!"

Līdz 9.novembrim Gastronome veikalos Rīgā, Krasta ielā 68a un Brīvības ielā 31 - īpašas cenas un degustācijas riekstiem un žāvētajiem augļiem. Nāciet un nogaršojiet, gaidīsim Jūs!

 Informācija pa darbalaikiem mūsu Facebook kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!