Melno ēdienu trakumam, kas jau kādu brīdi pārņēmis pasauli, nu seko arī pašmāju ēdinātāji. Picērija "Pica Rīga" radījusi pirmo melno picu Latvijā.

Krāsa, kas daudzus varētu mulsināt, patiesībā ir sēpijas jeb tinteszivs tinte, kas picas pamatnei piešķir kaislīgi melnu krāsu, aromātu un izteiksmīgu garšu.

Tā kā sēpijas tintes pigments ir gaismas izturīgs, renesanses laikā, 18.gs. un agrīnajā 19.gs., to izmantoja akvareļos, stikla krāsošanai un tintes pagatavošanai. Mūsdienās to iecienījuši Eiropas labākie pavāri, kas ēdienu mīl pārvērst mākslā. "Pavāra vīzija par šo picu radās, iedvesmojoties no uzņēmuma logo melnās krāsas, kā rezultātā tika apvienota klasiskā beļģu mīdiju garša ar saulainajām Itālijas notīm. Zinot, ka beļģi mīdijas mēdz pasniegt ar fritētiem kartupeļiem vai kartupeļu čipsiem, ilgi nebija jādomā, lai picu papildinātu ar brīnišķīgi plānām kartupeļu ripiņām," stāsta e-picērijas "Pica Rīga" veidotājs Normunds Bērziņš.

Sēpijas melnā tinte plaši tiek izmanto kulinārijā kā dabiska pārtikas krāsviela un garšviela, kas dod izteiktu melno krāsu un unikālu "jūras" sāls garšu. Apvienojumā ar beļģu iecienītajām mīdijām, melnā pica ir unikāls produkts picas cienītājiem Latvijā. Katrai valstij ir savas receptes – itāļi mīdijas gatavo kopā ar pastu, spāņi paeljā, jaunzēlandieši tām pievieno īpašu vinegretu. Savukārt latvieši nolēmuši, ka ar e-picērijas jauno, nu jau vienpadsmito picu melnā "Pica Rīga", mīdijas kļūs par gurmānu iecienītu picas sastāvdaļu.

Jaunā, melnā pica ir stratēģisks lēmums e-picērijas tālākā attīstībā, paplašinot piedāvājumu ne vien ar netradicionālu garšu un veselīgām, no pašmāju produktiem gatavotām picām, bet īpaši uzsverot arī picu vizuālo noformējumu. Tas spēlēs būtisku lomu arī e-picērijas plānotajā restorānā. "Visas picas pieejamas tikai pēc pasūtījuma un ar piegādi. Turklāt, sekojot līdzi uztura tendencēm, picu sortimentu papildina arī bezglutēna čipsu uzkoda. Bet tas vēl nav viss, jo tuvākā nākotnē katrai picai tiks piemeklēts īpaši izvēlēts vīns, ko klienti varēs pasūtīt komplektā, vai drīzumā baudīt uz vietas mūsu restorānā," stāsta Bērziņš.

Pasaules mērogā melni krāsots ēdiens gan nav nekas jauns – pēdējo divu gadu laikā fūdiji no visas pasaules plūst uz stilīgām ēstuvēm un konditorejām, tikai, lai nobaudītu melnos ēdienus. Melno ēdienu trakums skāris ne tikai Ņujorku, ASV un Japānu, bet arī no Latvijas samērā netālu esošo Franciju. Parīzes konditoreja "Ladurée", kas slavena ar smalkajiem bezē cepumiem jeb makarūniem, saviem klientiem tos piedāvā arī izteiksmīgi melnajā krāsā.

Lūk, dažas melnas un ēdamas lietas, ar kurām gardēži dalās sociālajā vietnē "Instagram":

A photo posted by Lena (@lenaah90) on Mar 2, 2016 at 6:49am PST

A photo posted by RUDSAK (@rudsak) on May 26, 2016 at 5:49am PDT

A photo posted by Ayu Nainggolan (@nainggolanayu) on Feb 19, 2016 at 11:18pm PST

A photo posted by @andikascookies on Apr 28, 2016 at 12:54am PDT

A photo posted by DarkMi (@darkmi_official) on Apr 25, 2016 at 3:18am PDT

A photo posted by Zagat (@zagat) on May 27, 2016 at 11:02am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!