Šokolādes vafeles ar tēju launagā, vafeļu trubiņas ar vārītu iebiezināto pienu - ciemos pie radu tantes, saldējums izmirkušā vafeļu glāzītē... Un, galu galā, biezās un mīkstās beļģu vafeles ar grēcīgi saldu putukrējuma torni! Vafeles ir tik dažādas!

Ziņas par saldo kārumu atrodamas jau senās vēstures hronikās, tomēr mūsdienu vafelēm līdzīgi kulinārie izstrādājumi parādījās viduslaiku Eiropā, kad noteiktās svētku dienās tika ceptas plānas plāksnītes. 16.gadsimtā vafeles bija augstmaņu priekšrocība un bauda, bet vēlāk ar tām našķojās arī parastie ļaudis.

Populāras receptes, kā likums, ir nejaušības, negadījuma vai ekonomijas (lasīt - "trūkuma") sekas. Tieši tā arī radušās holandiešu vafeles, ko mēdz dēvēt arī par stropvafelēm. Lai gan latviski šis nosaukums asociējas ar medu un bišu stropiem, burtiski tulkojot, tas ir nekas cits kā vafeles ar sīrupu. Viena no versijām par šo vafeļu izcelsmi stāsta, ka 1784.gadā kāds maiznieks no Gaudas, sajauca biskvītu drupačas un garšvielas un izcepa plānas plāksnītes. Lai jaunizceptie cepumi nešķistu pārāk garlaicīgi un tos vairāk pirktu, maiznieks tos pārlēja ar apetelīgu karameļu sīrupu.

Drīzumā stropvafeles kļuva par vienkāršo pilsētnieku un zemnieku kārumu, kuru ilgu laiku cepa un tirgoja tikai Gaudas gadatirgos. Vēlāk šo našķi iepazina arī citi holandieši. Vēl vēlāk - visa pārējā pasaule.

Rūtainajam stropvafeļu sietiņam ir dekoratīva, ne praktiska nozīme. Ja tradicionālajām vafelēm rūtiņas palīdz noturēt krēmu vai pildījumu, tad stropvafelēs karameles slānis tiek likts starp divām vafeļu plāksnītēm.

Saldās un stingrās stropvafeles pieņemts ēst, nevis sēžot pie galda vai dīvānā, bet staigājot pa jautru un kūsājošu gadatirgu. Dažas minūtes jāpastāv pie sakarsušas vafeļu pannas un katla ar kūpošu karameļu sīrupu, jāpagaida, līdz cepējs pabeidz savu darbu... Un, re, silts, apaļš, salvetē ietīts kārums jau rokās! Pēc tam noteikti jāiejūk pūlī, kas, krūzītēm šķindot, pasūta jau otro karstvīna, punša vai karstās ruma šokolādes dzēriena porciju. Ar vafeles plāksnīti nosedz karstā dzēriena glāzi, ļaujot tvaikam nedaudz iesūkties saldajā kārumā, vēl nedaudz nogaida un - gatavs! Tvaiks vienu vafeles pusi padarīs mīkstāku, tomēr neļaus tai izmirkt. Un pat, ja gadatirgus nav pieejams, triks ar karstā dzēriena krūzi noteikti jāizmēģina!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!