Foto: Shutterstock
Francija pelnīti lepojas ar savu kulināro un gastronomisko vēsturi - ne velti Francijas virtuve ir iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā, un mīlestību tai gatavi apliecināt visās pasaules malās, ieskaitot Latviju.

Šai ziņā francūži nav skopi - viņi labprāt dalās ar savu pieredzi, zināšanām, receptēm, produktiem, vīniem, lai gardēži un vienkārši garšīgas maltītes cienītāji varētu Francijas garšas un smaržas izbaudīt ne tikai restorānos, bet "uzburt" arī mājas virtuvē.

Šogad Francija ir nākusi klajā ar pavisam unikālu, starptautiska mēroga pasākumu "Gout de France" ("Francijas garša"), kas martā risināsies 152 pasaules valstīs, arī Latvijā. Pasākuma iniciatori ir Francijas Ārlietu un starptautiskās attīstības ministrs Lorāns Fabiuss un šefpavārs Alēns Dikass (Alain Ducasse). Pasākuma kulminācija būs 19.martā, kad visās pasākuma dalībvalstīs notiks īpašas vakariņas, aicinot cilvēkus ieturēt maltīti franču stilā jeb "a la francaise" un "cildinot Francijas kulināro mantojumu", teikts programmā. Akcijā ir iesaistījušies 1000 šefpavāru piecos kontinentos, kas sagatavos 1000 īpašu ēdienkaršu, veltītu šai dienai.

"Mēs esam pārliecināti, ka "Francijas garšai" Latvijā būs labi panākumi, jo novērojumi rāda, ka latviešiem patīk labas lietas," saka Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti.

"Francijas virtuve ir tik daudzveidīga, tik daudzpusīga, ka nav iespējams noteikt vienu, visraksturīgāko, Francijas garšu," vēstnieks atklāja portālam "Tasty.lv". "Francijā, kas nemaz nav tik liela valsts, ir gan Eiropas augstākie kalni, gan okeāns, Vidusjūra, un katram reģionam ir savs raksturs, kas iespaido tā virtuves tradīcijas. Pat es nevaru nosaukt savu mīļāko franču ēdienu! Izvēlēties vienu no tūkstošiem nav iespējams - tā ir garšu un nianšu melodija, tik daudzveidīga. Iespējams, ka šajā "Francijas garšas" pasākumā Rīgas restorānos es atklāšu sev jaunu mīļāko ēdienu."

Tradicionālās Francijas maltītes ir svinīgs pasākums, kurā tā dalībnieki izbauda gardi pagatavotu ēdienu vai īpašus dzērienus, uzsverot to, ka cilvēki ar prieku pavada laiku kopā siltā, draudzīgā gaisotnē, izbaudot cilvēka un dabas radīto produktu harmoniju. Francūži tā atzīmē nozīmīgus ģimenes notikumus - laulības, bērna piedzimšanu, jubilejas, profesionālos un personiskos sasniegumus.

Lai šādas maltītes noritētu veiksmīgi, ir jāievēro dažādi obligāti priekšnoteikumi - jāsastāda ēdienkarte, jāizvēlas vietējos, pārbaudītus produktus, kuru garšas labi sader, īpaša uzmanība jāvelta katram ēdienam atbilstoša vīna piemeklēšanai.

Latvijā "Francijas garšā" ir iesaistījušies trīs šefpavāri, kas pārstāv trīs restorānus, un katram no tiem ir sava pieeja pasākuma idejai. Restorāna "Elements" šefpavāre, Latvijas šefpavāru kluba prezidente Svetlana Riškova izvēlējusies tradicionālu pieeju un viņas sešu ēdienu ēdienkarte būs maksimāli autentiska, izmantojot franču produktus un izejvielas. Tajā būs vīna gliemeži ar ķiploku sviestu, baložgaļas terīne ar šalotes sīpolu marmelādi un kaltētu tomātu tapenādi un šokolādes eklērs lazdu riekstu glazūrā ar vaniļas saldējumu un siltu kalvadosa mērci.

Savukārt vīna telpas "Tinto" izvēle ir Latvijas produkti Francijas ēdienkartē - meža gaļas terīne ar kornišoniem vai klasiskais Lionas ēdiens - līdakas klimpas ar omāru mērci. Kā izteicās "Tinto" direktors Arturs Bušs - ar pīlēm gan Latvijā ir pagrūti, tāpēc pīles krūtiņa, kas tiks pasniegta ar pastinaka, Parmezāna siera biezeni un cukurzirņiem, gan būs atceļojusi no pašas Francijas.

Trešais pasākuma dalībnieks ir šefpavārs Artūrs Arnicāns un restorāns "Astor Riga" arī ar klasisku Francijas ēdienkarti - "foie gras" krēms ar karamelizētām pistācijām un tartleti, Šarolē liellopa tartats ar Dižonas sinepju mērci un cepta Barbarī pīles krūtiņa.

"Francijas garšas" ēdienkarte šajos restorānos tiks piedāvāta ne tikai pasākumu kulminācijas dienā, 19.martā, bet arī līdz tam.

"Francijas garšu" šogad papildina vēl vairāki pasākumi - tas sakrīt ar tradicionālā vīna festivāla "Riga Wine&Champagne" norises laiku. Festivāls piedāvās vienu no pasākuma "naglām" - "Eat, drink, vote" ("Ēd, dzer, balso") vakariņas, kurās vīns tiks "precināts" ar ēdienu un vakariņu dalībnieki balsojumā noteiks saderīgāko pāri.

Cik spēcīga Francijā ir kulinārijas māksla, tikpat spēcīga un izsmalcināta ir tās kultūra, un nereti abas šīs jomas cieši savijas. Tā Francijas institūts Latvijā "Francijas garšas" akcijas ietvaros aicina uz diviem bezmaksas filmu seansiem, kuros demonstrēs filmas, kuru tēma ir gastronomija - "Grauda noslēpums" ("La graine et le mulet", 20. martā pl. 20.00) un režisora Daniela Koena komēdiju "Šefs" ("Comme un Chef", 24. martā pl. 18.00).

Plašāka informācija par "Gout de France" atrodama pasākuma mājas lapā (www.goodfrance.com), kā arī Francijas institūta mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!