Foto: Shutterstock
Būt kāda slavena un visā pasaulē pazīstama ēdiena dzimtenei — tas ir diezgan kārdinoši un prestiži. Lepni atbildēt jūsmojošajiem — jā, tā ir mūsu un tikai mūsu gardā tradīcija! Labi, ja arī vēsture viennozīmīgi ir jūsu pusē, citādi var nonākt līdz "gastrokariem", kādus kulinārā pasaule pieredzējusi ne reizi vien.

Reizēm šie "kari" beidzas ar mierizlīgumu kā desu konflikts starp Austriju, Slovēniju un Horvātiju, kas uzplaiksnīja 2012. gadā. Iemesls — Slovēnija iesniedza pieteikumu Eiropas aizsargātā izcelsmes statusa (EU Protected Designation of Origin) iegūšanai savām cūkgaļas desiņām "Kranjska klobasa", uz ko nekavējoties reaģēja Austrija un pēc kāda laika arī Horvātija.

Austrijā tās pazīstamas kā "Kaesekrainer", kas ir tādas pat kapātas cūkgaļas desiņas ar ķiplokiem un pipariem, tikai vēl arī ar sieru, un ir ļoti iecienītas. "Vīnes desiņu stendi ir pilsētas firmas zīme un "Kaesekrainer" ir jābūt to piedāvājumā. Pārdēvēt šo iemīļoto produktu ir vienkārši neiespējami," tika teikts Vīnes Tirdzniecības palātas priekšsēdētāja Jozefa Bicingera paziņojumā.

Taču slovēņi pierādīja, ka tieši viņi pirmie 19. gadsimtā izgatavoja šīs desiņas, kad tagadējās Slovēnijas un arī Horvātijas teritorija atradās Austroungārijas impērijas sastāvā. Tiesa, Slovēnija panāca mierizlīgumu arī ar kaimiņiem — desiņas skaitās slovēņu, bet austriešiem ir ļauts saglabāt vēsturisko nosaukumu. Horvātiem atlika tikai samierināties…

Ja Austrijas un Slovēnijas konflikts tika atrisināts pusgada laikā, tad Jaunzēlandes un Austrālijas kašķis par to, kam pieder slavenā maigā deserta — Pavlovas kūkas — dzimtenes gods, ilga teju gadsimtu!

Par vienu punktu visas puses gan ir vienisprātis — deserts nosaukts par godu izcilajai krievu balerīnai Annai Pavlovai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!