Foto: AFP/Scanpix
Cilvēki veikalu plauktos biežāk izvēlas tieši Latvijā audzētus produktos. Piedāvājam vairāku pazīstamu pavāru piedāvātās receptes no Latvijas lauku labumiem.

Truša gaļas sautējums alū ar ceptām gailenēm

Piedāvā: Kaspars Jansons, restorāna "Hotel Bergs" šefpavārs

Sastāvs 10 porcijām:

  • 500 g truša gaļas no SIA "TD Sveķi,"
  • 250 g gaileņu
  • 20 g (2 daiviņas) ķiploka
  • 100 g (1 gab.) šalotu sīpola
  • 150 ml (3/4gl) gaišā alus
  • 250 ml saldā krējuma
  • 2 ēd.k. eļļas
  • 1 ēd.k. sviesta
  • 1 šķipsna siera "Zaļais siers" no "Siera Ražotne"
  • 1 zariņš timiāna
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavojam truša gaļu. Atkaulojam truša gaļu un sagriežam mazos kubiņos. Sīpolus un ķiplokus satīra un sagriež smalkos kubiņos. Sakarsētā pannā ielej eļļu un apcep truša gaļu. Cep līdz gaļa ir viegli apcepta. Liek klāt sāli un maltus piparus. Gaļai pievieno sīpolus un ķiplokus. Tos sautē uz mērenas uguns, bet neļauj brūnēties. Kad sīpoli kļuvuši mīksti pievieno alu un ļauj novārīties vairāk par pusi.

Tiklīdz alus novārījies, pievieno saldo krējumu. Kad krējums uzvārījies, nogaršo, tad liek sāli un piparus pēc patikas.

Cepam sēnes. Gailenes noskalo un nosusina. Sakarsē pannu un liek taukvielas, tad karstā pannā sēnes. Cep līdz sēnes atdod ūdeni, tad liek uz sieta un sāk visu no jauna. Sakarsē pannu liek taukvielas, sasmalcinātus ķiplokus, timiāna lapiņas, sāli , piparus un sēnes. Cep līdz sēnes gatavas, beigās pievieno sviesta piku.

Pasniegšana: Traukā liekam truša gaļu un pāri ceptās gailenes. Vēl pārkaisām ar smalcinātām pētersīļu lapām un zaļo sieru.

Brieža gaļas sautējums ar lucernas sēklām uz grauzdētas maizes

Sastāvs 10 porcijām:

  • 500 g brieža gaļas sautējuma no SIA "Viesuļi"
  • 30 g (3/4 pac.) lucernas sēklu no z/s "Vecapāni"
  • 10 g (1 daiviņa) ķiploka
  • 60 g (1 gab.) šalotu sīpola
  • 20 ml (1 ēd.k) sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. rapšu eļļas
  • 1 ēd.k. sviesta
  • 1/2 franču bagete
  • 1 šķipsna siera "Zaļais siers" no "Siera Ražotne"
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavojam ar etiķi aizdarītus sīpolus. Satīra un sasmalcina šalotu sīpolus, ķiplokus. Pie smalcinātiem dārzeņiem pieliek klāt karoti eļļas un etiķa, tad liek sāli un piparus pēc patikas.

Cepam maizi. Sagriežam bageti biezās šķēlēs. Tad sajaucam sviestu ar kapātiem ķiplokiem un noziežam maizes šķēles, pārkaisām zaļo sieru un cepam krāsnī 175˚C aptuveni 5 minūtes.

Pasniegšana: Uz ceptas maizes liekam brieža gaļu, naža galu sīpolu un pārkaisām ar lucernas sēklām.

Meža cūkas gaļas sautējums ar redīsu sēklām uz grauzdētas maizes

Sastāvs 10 porcijām:

  • 500 g meža cūkas gaļas sautējuma no SIA "Viesuļi"
  • 30 g (3/4 pac.) redīsu sēklu dīgstu no z/s "Vecapāni"
  • 10 g (1 daiviņa) ķiploka
  • 60 g (1 gab.) šalotu sīpola
  • 20 ml (1 ēd.k.) sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. rapšu eļļas
  • 1 ēd.k. sviesta
  • 1/2 franču bagete
  • 1 šķipsna siera "Zaļais siers" no "Siera Ražotne"
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Pagatavojam ar etiķi aizdarītus sīpolus. Satīra un sasmalcina šalotu sīpolus, ķiplokus. Pie smalcinātiem dārzeņiem pieliek klāt karoti eļļas un etiķa, tad liek sāli un piparus pēc patikas.

Cepam maizi. Sagriežam bageti biezās šķēlēs. Tad sajaucam sviestu ar kapātiem ķiplokiem un noziežam maizes šķēles, pārkaisām zaļo sieru un cepam krāsnī 175˚C aptuveni 5 minūtes.

Pasniegšana: Uz ceptas maizes liekam meža cūkas gaļu, naža galu sīpolu un pārkaisām ar redīsu Sēklām.

Vaniļas piena putas ar ogām un cepumiem

Piedāvā: Māris Jansons, restorāna " Bibliotēka No1" šefpavārs

Sastāvs 10 porcijām:

  • 500 ml svaiga piena no z/s "Veckūkuri"
  • 2 želatīna plāksnes
  • 400 g krūmmelleņu no z/s "Strēlnieki"
  • 400 g zemeņu
  • 400 g citu ogu
  • 1/2 citrona
  • 200 g cukura
  • 1 pac. cepumi "Selga"
  • 1/4 gab. vaniļas pogaļa (pāksts)
  • 1 šķipsna ziedputekšņu no z/s "Vecmuižnieki"

Pagatavošana:

Pagatavojam cukura sīrupu. Cukuru ar 150ml ūdens vārām katliņā, kamēr cukurs pilnībā izkusis, bet nav mainījis krāsu. Gatavam sīrupam ļaujam atdzist.

Gatavojam ogu mērci. Atdzesētu sīrupu pārlejam zemenēm un sasmalcinām ar rokas blenderi biezenī. Biezenim pievienojam pārējās veselās ogas.

Cepumu drumstalas:  cepumus sadrupinām drupačās.

Piena putas. Vaniļas pogaļu pārgriežam un izņemam sēklas. Tās pievienojam pienam un rūpīgi izmaisām. Želatīna lapas uzbriedinām aukstā ūdenī, tad izkausējam uz plīts. Rūpīgi maisot, pievienojam vaniļas pienam un novietojam ledusskapī uz 1 stundu. Pēc stundas ar rokas putotāju pienu uzputojam stingrās putās.

Pasniegšana: Traukā liekam ogu mērci, tad drumstalas un, visbeidzot, pienu, šādi atkārtojam divas reizes. Beigās uzkaisām ziedputekšņus.

Kazas siera salāti ar ķirštomātiem, krūmu mellenēm un linsēklu eļļu

Piedāvā: Ēriks Dreibants, šefpavārs

Sastāvs 4 porcijām:

  • 16 - 20 kazas siera bumbiņas no z/s "Līvi"
  • 16 - 20 ķirštomāti
  • 4 mazas buntītes krešu no z/s "Vecapāni"
  • 3 ēd.k. linsēklu eļļas
  • 2 ēd.k. medus no z/s "Vecmuižnieki"
  • 4 ēd.k. krūmmelleņu no z/s "Strēlnieki"

Pagatavošana:

Ķirštomātus pārgriežam uz pusēm, liekam cepešpannā, aplejam ar linsēklu eļļu, pievienojam sāli, piparus un liekam cepties cepeškrāsnī 80˚C 40 līdz 60 minūtes. Pēc tam atdzesē.

Mērce. Melleņu un dzērveņu sulu ielejam katliņā, pievienojam medu un uz lēnas uguns vāram, līdz sanāk sīrups.

Kazas siera bumbiņas un krūmmellenes pārgriežam uz pusēm. Kreses nomazgājam un nosusinām.

Pasniegšana: Uz četriem šķīvjiem liekam ķirštomātus, kazas siera un krūmmelleņu pusītes, uzlejam linsēklu eļļu, sīrupu un dekorējam ar kresi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!