Foto: Shutterstock

Latvijas Nacionālais dabas muzejs vēsta, ka sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ nākamnedēļ paredzētā sēņu izstāde "Sēnes 2022" ir atcelta.

Kā "Tasty" komentēja Dabas muzeja mikoloģe Diāna Meiere, kaut kas tāds kā sēņu izstādes atcelšana notiek ļoti reti. Tik tukši meži kā šogad sen nav redzēti. Pērn Dabas muzeja izstādē "Sēņu dienas 2021" varēja apskatīt vairāk nekā 230 sugu sēnes: gan ēdamas, gan neēdamas, gan pavisam indīgas.

Vasaras sākums rādījās ļoti cerīgs: "Tasty" ar prieku vēstīja, ka 31. maijā Olainē atrasta pirmā beka. Jau nākamajā dienā "Facebook" grupā "Sēņu medniekiem" tika ziņots par beku Salacgrīvas pagastā. Tā kā laiks bija diezgan lietains, šķita: jāsāk meklēt grozi un gumijnieki!

Protams, jau pirmajām sēnēm parādoties, kā jau katru gadu, mikoloģēm tiek uzdots klasiskais un liktenīgais jautājums: vai šogad būs sēņu gads? Arī mēs, protams, pajautājām. Mikoloģe Diāna Meiere toreiz pajokoja, ka vispār jau atbildi varētu ierakstīt automātiskajā atbildētājā un atskaņot katru gadu – melots nebūtu nekad. Un proti: to, kāds būs sēņu gads, nekad nevar paredzēt. Ja būs pietiekami mitruma un siltuma, tad sēņu gads būs labs, ja nebūs – tad nekā.

Vai tiešām šogad kārtīgu sēņu nebūs? Jācer uz siltāku un lietaināku laiku! Siltāks kļūšot jau nākamnedēļ. Optimismu vieš arī Dabas muzeja teiktais: par izstādes norisi citos datumos septembrī informēsim tuvākajās nedēļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!