Foto: Shutterstock
Gluži tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijā aizvien populārāka kļūst vēlo brokastu jeb "brunch" kultūra, kad svētdienās maltīte laiski pāriet no brokastīm pusdienās. Īstais laiks "brančam" ir starp pulksten 11 un 16, portālam "Tasty.lv" stāsta restorāna "Aqua Luna" sabiedrisko attiecību konsultante Tija Ezeriņa, piedāvājot septiņus interesantus faktus par vēlajām brokastīm.

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais

Par jēdziena "brunch" ("breakfast + lunch") un "jauktās" maltītes idejas tēvu uzskata britu rakstnieku Gaju Beringeru, kurš to pirmo reiz minēja 1895.gadā savā esejā "Vēlās brokastis kā aizbildinājums" ("Brunch: A Plea").

Samazinoties baznīcēnu skaitam, pieauga vēlo brokastu popularitāte

Vēlo brokastu tradīcija ASV sāka parādīties pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, sākotnēji Holivudas zvaigžņu vidū, kas saprotamu iemeslu dēļ svētdienās modās vēlāk. Vēlo brokastu paradums izplatījās pēc Otrā Pasaules kara, kad samazinājās baznīcā gājēju skaits, tomēr cilvēkiem aizvien vajadzēja kādu ieganstu satikties un socializēties.

Vēlās brokastis kā svinības

Vēlo brokastu formāts ir lieliski piemērots arī dažādām svinību reizēm. Šīs tradīcijas pamatā ir cilvēku vēlme satikties un socializēties atbrīvotā atmosfērā. Tieši tāpēc vēlās brokastis var būt kā lieliska forma nedēļas nogales pasākumiem – dzimšanas dienas, Mātes dienas, kristību u.tml. svinībām.

Daudz olu!

Viens no galvenajiem "brunch" elementiem ir olu ēdieni, turklāt, jo daudzveidīgāk, jo labāk! Omletes, olu kulteņi, fritatas, Benedikta olas utt. Jārēķina vismaz trīs olas vienam cilvēkam, vēlajās brokastīs gaidāmi daudz viesi, tad omlešu cepšanu vēlams aizstāt ar vārītām olām.

Galvenais – pietiekami daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu!

Sāta sajūtu sniegs olbaltumvielu un šķiedrvielu līdzsvars. Ja olbaltumvielas itin viegli var iegūt no dažādiem olu, gaļas (piemēram, bekona, desiņām, gaļas uzkodām) un piena produktiem, tad par šķiedrvielām, tas ir, dārzeņiem un svaigiem augļiem ir īpaši jāparūpējas!

Atcerieties arī par saldo ēdienu!

Nemainīga vēlo brokastu daļa ir saldais ēdiens, saldās uzkodas – smalkmaizītes, pankūkas ar ievārījumu, sīrupu vai citu aizdaru, saldie groziņi, kūkas, vafeles.

Tradicionāli piedāvā arī vieglus alkoholiskus dzērienus

Vēlās svētdienas brokastis nav iedomājamas arī bez viegliem alkoholiskiem dzērieniem, kas izcili papildina ēdienkarti. Visbiežāk tas ir dzirkstošais vīns – Prosecco, šampanieša kokteiļi u.tml., kā arī viegls baltvīns, piemēram, Pinot Grigio, Muskadet, Sauvignon Blanc. Protams, arī tēja, kafija un svaigi spiestas sulas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!