Foto: Shutterstock
Latvijas daba ir dāsna ar dažādām dabas veltēm, no kurām pagatavot garšīgas tējas, kas tautas medicīnā jau izsenis lietotas arī dažādu veselības problēmu uzlabošanas nolūkos. 10 ārstniecības augus mājas aptieciņai, ko izmantot zāļu tēju pagatavošanai, iesaka aptieku tīkla "Apotheka" Ogres aptiekas vadītāja Ilze Jaudzeme.

"Zāļu tēju klāsts ir patiešām plašs, turklāt tējas var gatavot gan no viena auga, gan samaisot vairākus augus kopā. Turklāt dabas veltes var izmantot gan vēsā laikā, lai sasildītos, gan siltā laikā, lai atspirdzinātos, papildinot istabas temperatūras ūdeni ar dažādiem augiem. Sevi droši var palutināt ar krūzi svaigas zāļu tējas, taču jāatceras, ka ārstnieciska efekta panākšanai nepietiks ar vienkārši aplietu zāļu tēju – ārstniecībā, līdzīgi kā medikamentu lietošanā, stingri jāievēro receptūra un lietošanas ilgums, kārtība," stāsta farmaceite.

Lūk, septiņi augi, no kuriem ieteicams pagatavot zāļu tēju.

Liepu ziedi

Foto: Shutterstock


Liepu ziedu tējai ir medaina, saldena garša. Liepziedu tēja ieteicama saaukstēšanās un augšējo elpošanas ceļu iekaisuma gadījumā. Tāpat tā noderēs ārīgai mutes dobuma skalošanai.

Vīgrieze

Foto: Shutterstock


Vīgriezes tēja ir ļoti aromātiska. Tējai ir nomierinošs efekts un tā ieteicama miega kvalitātes uzlabošanai. Tāpat tēja noderēs saaukstēšanās gadījumā, jo tai piemīt sviedrējošas, temperatūru pazeminošas īpašības. Vīgriezes tēju nedrīkst dzert cilvēki, kuri nevar lietot medikamentus, kuru sastāvā ir aspirīns vai tā atvasinājumi.

Raudene

Foto: Pixabay


Tējai, kas gatavota no raudenes, ir saldeni patīkama garša. Raudenei piemīt nomierinoša, spazmolītika iedarbība, tā mazina iekaisīgus procesus kuņģa-zarnu traktā un uzlabo gremošanas procesus. (Raudene nav ieteicama grūtniecības laikā.)

  • Kā raudeni jeb oregano, kas zināma arī tradicionāla picas garšviela, izmantot kulinārijā, skaidrojām šajā rakstā.

Kumelīte

Foto: Shutterstock


Kumelītei ir nomierinošas īpašības, tā ieteicama iekaisumu mazināšanai. Tāpat kumelīti lieto, lai uzlabotu gremošanas procesus. Kumelīte ir viena no visplašāk izmantotajiem ārstniecības augiem, turklāt tā vērtīga arī ārīgai lietošanai – kompresēm, vannām, skalošanai, inhalācijām.

  • Jau iepriekš bioloģe Iveta Lapsele, kuras aizraušanās daudzu gadu garumā ir dažādu augu tēju un pulveru gatavošana, kā arī kosmētikas receptūru izstrāde no dažādām augu sastāvdaļām, "Tasty" atklāja, kas jāņem vērā, ievācot un sagatavojot ārstniecības augus zāļu tējām (rakstu atradīsi šeit).

Pelašķis

Foto: Shutterstock

Pelašķis ir unikāls mūsu klimatiskajai zonai. Šis augs ir labi zināms, taču nepietiekami novērtēts. Pelašķim ir izteikta pretvīrusa iedarbība, tas novērš spazmas, pazemina asinsspiedienu, aptur asiņošanu un veicina brūču dzīšanu. Mazās devās pelašķa garša ir patīkama, bet lielākās devās rūgtena, sīva. (Pelašķis nav ieteicams grūtniecības laikā.)

Melisa

Foto: Pixabay


Melisas garša ir līdzīga piparmētrai, taču tā ir maigāka un garšā jūtams citruss. Šim ārstniecības augam piemīt nomierinošas, spazmolītiskas īpašības, turklāt tas pozitīvi ietekmē kuņğa-zarnu trakta darbību.

Lavanda

Foto: Shutterstock


Lavanda ir viens no ēterisko eļļu piesātinātākajiem augiem, kas visbiežāk tiek lietots ārīgi. Taču lavandu var izmantot arī tējās, tikai jārēķinās, ka sākotnēji tējas garša var likties specifiska. No lavandas pagatavota tēja uzlabos miega kvalitāti, tāpat to iesaka lietot kā palīglīdzekli depresijas novēršanai. (Lavanda nav ieteicama grūtniecības laikā.)

  • Šobrīd daudzviet Latvijas laukos pilnā plaukumā zied košās ugunspuķes, tādēļ vajadzētu atrast laiku, lai ziemas krājumiem sarūpētu arī ugunspuķu tēju. Šis leģendām apvītais dzēriens ir ne vien ļoti garšīgs, bet arī sniedz kolosālu enerģijas devu, palīdz cīņā ar stresu un ir apveltīts arī ar daudzām citām veselībai noderīgām īpašībām. Kā to pareizi ievākt un pagatavot, "Tasty" skaidrojām šajā rakstā.

"Lai jebkura tēja vai dzeramais ūdens būtu interesantāks, garšu un krāsu spēlei tiem var pievienot netradicionālākus augus, piemēram, dārza zemeņu kauslapas, meža zemenes, upeņu ogas un lapas, rudzupuķu ziedus, rožu ziedlapas, arī dārzā sastopamos garšaugus, piemēram, ķimenes, izopu," piebilst farmaceite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!