Ēšanas kultūra un gastronomiskie ceļojumi šobrīd kļuvuši par daudzu iemīļotu atpūtas un izklaides veidu, it īpaši to iecienījuši pasaules bagātie, varenie un slavenie, kuriem dārgu delikatešu un ekskluzīvu ēdienu degustācijas dažādos restorānos kļuvušas par sava veida hobiju vai veidu, kā izrādīties.

Laba ēdiena garša, aromāts un pat pats ēšanas process var palikt atmiņā uz visu mūžu. Ēdiens spēj vienot cilvēkus un palīdzēt izveidot attiecības, kopīgi baudot izcilas pusdienas vai vakariņas. Ēšana ir viena no mūsu galvenajām baudām, turklāt tas ir arī izdzīvošanas jautājums. Īsts labas virtuves un pavārmākslas pazinējs augstu vērtē garšīgus un tajā pašā laikā arī veselīgus ēdienus.

Restorānu īpašnieki un šefpavāri atrodas nemitīgos meklējumos, domājot, kā uzlabot vai mainīt ēdienkarti, iekļaujot tajā aizvien jaunus un interesantus piedāvājumus. Klientu prasības un vēlmes nemitīgi mainās, tādēļ, lai izdabātu pat viskaprīzākajiem, šefpavāriem jābūt īpaši radošiem, tādējādi attīstot kulinārijas pasauli kopumā.

Mūslaikos visiem restorāniem ir kas kopīgs. Organiskā un svaigā pārtika kļūst aizvien populārāka, īpaši augstākās klases restorānos. Ēdinātāji aizvien vairāk piedomā pie tā, kā prezentēs savus pavārmākslas brīnumus. Ēšanas laikā tiek nodarbinātas visas maņas, tādēļ īpaši tiek piedomāts, lai restorāna ēdiens ne tikai brīnišķīgi smaržotu un garšotu, bet arī izskatītos izcili. Aizvien vairāk uzmanības tiek pievērsts terminiem, kurus vēl pirms pavisam neilga laika ikdienā neviens nelietoja un varbūt pat nebija dzirdējis - "organiskā pārtika", "bio un eko produkti", "lauku labumi", "fusion" u.t.t.

Šajā reizē portāls "Tasty.lv" devās virtuālā ceļojumā uz lielo iespēju zemi otrpus okeānam - Ameriku, kas spēj pārsteigt ik uz soļa. Piedāvājam iepazīties ar sešiem restorāniem, kuru šefpavāru īpašais piedāvājums pārsteidz - tiesa, vairāk gan ne ar garšu un izskatu, bet cenu! Lai restorāna apmeklējums būtu īpaši neaizmirstams, šajās vietās nāksies šķirties no vismaz 250 ASV dolāriem.

Hjūstonas viesnīcas restorāns 'Inn at Dos Brisas'

Hjūstonas viesnīcas "Inn at Dos Brisas" restorāna pavāri strādā tikai ar svaigākajiem produktiem. Organiskie dārzeņi un garšaugi tiek ievākti turpat līdzās esošajā fermā, kuras dārzi aizņem 10 hektārus lielu platību. Ik dienu restorānam tiek piegādāta svaiga gaļa un jūras produkti.

Metode "no fermas uz galda" kombinācijā ar franču un Āzijas virtuves elementiem rada savdabīgu ēdienu un kultūru "miksli", ļaujot katras vakariņas padarīt neaizmirstamas un nepārspējamas.

"Dos Brisas" vīnziņi lepojas ar savu vīna pagrabu, kurā vienmēr esot 7000 pudeles izcila un izmeklēta vīna. Klientiem tiek piedāvāts vācu alus un svaigi pagatavoti kokteiļi. Īpašā restorāna šefpavāra maltīte sastāv no sešiem ēdieniem - austeres, īpaši pagatavoti "Ruby crescent" šķirnes kartupeļi un rieksti, svaiga zivs ar trifelēm, salāti un Foie gras jeb zoss aknu pastēte, klasiskais liellopa steiks, īpaši pagatavotas smadzenes, piena šokolāde un melnās trifeles. To visu papildina pieci īpaši izmeklēti vīni no restorāna vīna pagraba. Izvēloties šefpavāra īpašo piedāvājumu, klientam jāšķiras no vismaz 250 dolāriem.

Bārs 'The Polo Lounge' Beverlihilsā

Beverlihilsas bārs "The Polo Lounge" patiks pat visizvēlīgākajiem. Īpaši iecienīta ir bāra atvērtā terase, kurā var gan izvēdināt galvu, gan pavakariņot svaigā gaisā. Pasūtot šefpavāra īpašo maltīti, uzkodās tiek piedāvāti ekskluzīvi ikri no Sibīrijas, kam seko liellopa steiks ar īpaši pagatavotiem kartupeļiem, pastinaku, glazētiem sīpoliņiem un piparu mērci. Un, kā punkts uz "i" - melnās ziemas trifeles desertā un rēķins par 265 dolāriem!

Restorāns 'Per se' Ņujorkā


Restorāns "Per se" Manhetenas centrā tiek uzskatīts par slavenā restorāna "The French Laundry" pilsētniecisko analogu. Ik dienu te tiek piedāvātas dažādas ēdienkartes, lai pārsteigtu viesus.

Apmeklējot restorānu, var gadīties, ka tieši tajā dienā dārzeņu ēdienkartē kā pamatkomplekts tiks piedāvāts citronu šerberts, ceptu biešu salāti, chana dal vada jeb aunazirņi ar zaļumiem, piparmētru pankūciņas, sparģeļu armandine, kartupeļu anolini, rikotas pīrāgs un sparģeļu un valriekstu ēdiens Willoughby. Desertu kartē lielākoties ir augļi, saldējums un šokolāde.

Izvēloties šefpavāra īpašo piedāvājumu, liela ir ne vien izēšanās, bet arī izdevumi, proti, ne vairāk, ne mazāk kā 310 dolāri vienai personai.

Restorāns 'Sukiyabashi Jiro' Japānā


Hjū Džekmena un Keitijas Perijas iecienītais restorāns "Sukiyabashi Jiro" atrodas līdzās Tokijas centrālajai dzelzceļa stacijai. Šis suši restorāns tiek uzskatīts par īstu pērli, tādēļ to apmeklē daudz slavenības. Šis ir viens no retajiem suši restorāniem, kuram piešķirtas trīs "Michelin" zvaigznes.

Restorāna šefpavārs parasti viesiem pateicas par apmeklējumu, piedāvājot kādu komplimentu - īpašu ēdienu. Baudot maltīti "Sukiyabashi Jiro", īpaša uzmanība jāpievērš detaļām - kā tiek pasniegts ēdiens, kādā secībā - it visam ir sava nozīme.

Īpašai attieksmei ir arī īpaša cena - par šefpavāra piedāvājumu jāmaksā 400 dolāri.

Restorāns 'The French Laundry' Juntvilā


Skaista dārza ieskautais, mājīgais, it kā nedaudz laucinieciskais restorāns "The French Laundry" sevī iemieso to pašu filozofiju, ko tā pilsētas variants - restorāns "Per se".

Šefpavāra īpašajā ēdienkartē cenas - sākot no 285 dolāriem, tomēr reizēm (pareizāk sakot, parasti) jārēķinās ar papildu izdevumiem.

Kā starteris tiek piedāvātas austeres, kam seko karaliskās stores ikri (par tiem gan jāpiemaksā 75 dolāri). Pēc tam pavārs pasniedz īpaši sagatavotu havajiešu persiku palmas mīkstumu un kukurūzas polentu ar melnajām ziemas trifelēm (par papildu samaksu 100 dolāru apmērā). Turpinājumā - jūrasmēle ar dārzeņiem, omāri, sparģeļi un zirņi, pīrāgs ar liellopa krūtiņu, Comté siers, bet desertā - augļi, saldējums un šokolāde.

Restorāns 'The French Room' Dalasā


Dalasas viesnīcas restorānā "The French Room" kulināros brīnumus rada izcili pavāri no visas pasaules. Tāpat kā daudzviet citur, arī te katru sezonu tiek mainīta ēdienkarte.

Par trīs ēdienu pamatmaltīti sākotnēji tiek prasīta šķietami neliela summa - 80 dolāri, tomēr jārēķinās ar iespaidīgām papildu izmaksām par piedevām, kas kopā ir vairāk nekā 580 dolāri.

Starterim šefpavārs iesaka izvēlēties trīs dažādu ikru veidu izlasi ar sviestu un omāru, garšas kārpiņas priecēs izmeklēta franču sieru izlase, bet desertam ieteicams izvēlēties slaveno franču suflē.

'The Old Farmstead Steakhouse' Ņujorkā

Foto: Publicitātes foto

Steiku restorāns "The Old Farmstead Steakhouse" atrodas interesantā vietā - gaļas tirgū. Pavāri ir īpaši izkopuši savu mākslu, kā pagatavot Kobe liellopa gaļu, kas tiek vērtēta īpaši augstu, pateicoties neparastajai gaļai, kas nereti tiek salīdzināta ar marmoru. Gaļu restorānām piegādā no Japānas, kur audzētie Kobes liellopi tiek baroti ar īpaši izvēlētiem graudiem un dzirdīti ar skaidru ūdeni.

Garšas piedzīvojumu šajā restorānā iesaka sākt ar krabju gaļas kokteili, pēc tam nobaudot steiku, omārus un holandiešu sparģeļus un noslēdzot maltīti ar gardu desertu. Un 947 dolāru rēķinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!