Šo sestdien, 23. jūlijā, notiks tradicionālais Dundagas sklandraušu festivāls. Līdztekus nacionālā lepnuma baudīšanai paredzēta daudzveidīga kultūras programma, ziņo Dundagas pagasta pārstāvji.

Pirmais Dundagas sklandraušu festivāls notika 2015. gadā, lai pievērstu uzmanību sklandraušu gatavošanas tradīcijai un tās pārmantošanai, atzīmētu sklandraušu iekļaušanu Eiropas Komisijas reģistra "Garantēta tradicionāla īpatnība" sarakstā. Sklandrausis ir sens kurzemnieku ēdiens, ziņas par tā gatavošanu un ēšanu sniedzas senā pagātnē. Tā priekštecis ir vienkāršs ugunskura oglēs cepts neraudzētas rudzu mīklas rausis ar pildījumu. Par rauša pildījumu liecina arī tā nosaukums un uzlocītās rauša malas ("žogs", "sklanda"), kas kalpojušas par aizsargu, lai pildījums neiztecētu ugunī. Tomēr šī vienkāršā rauša vēsturiskā nozīme transformējusies un kopš burkānu un kartupeļu ienākšanas Latvijas teritorijā, un šo dārzeņu straujas popularitātes iegūšanas, tie saistīti ar svētkiem - gadskārtām un svinamajām dienām. Tāpēc sklandrausis nav ikdienas ēdiens, bet svētki. Doma par svētkiem un svētku prieku vieno arī visu festivāla programmu.

Par godu šim nacionālajam lepnumam Dundagā gaidāmas lielas lustes. Piemēram, Dundagas pils parka estrādē, Dundagas pilī un tās apkārtnē notiks sklandraušu cepšanas demonstrējumi, sklandraušu tirgus, mākslas nodarbība bērniem "Sklandraušu pasaciņa" un sklandraušu sumināšana koncertā, kurā piedalīsies kapela "Hāgenskalna muzikanti", Kolkas Tautas nama koklētāju ansamblis, Dundagas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņi, tautas deju kolektīvs "Dun–dang" un draugi.

Aunam kājas, krājam naudu, ņemam grozus un laižam pēc sklandraušiem Dundagā! Lai izdodas atrast savu visgardāko rausi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!