Sezonas produkts – gārsa: ieteikumi, kā veselīgo nezāli iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad viss zaļo un zied, mums ir iespēja uzņemt daudz dažādu organismam nepieciešamu dabisko vitamīnu un citu bioloģiski aktīvo vielu no pašmāju augiem. Bieži cenšamies papildināt šo vielu krājumus ar eksotiskiem, dārgiem dienvidu augļiem, nepadomājot, ka mūsu pašu savvaļas augi ir daudz efektīvāki par svešzemju labumiem. Sadarbībā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu iepazīstināsim "Tasty" lasītājus ar ēdamajām nezālēm, sākot ar sezonā aktuālo gārsu.

Podagras gārsa (Aegopodium podagraria) ir mežos, krūmājos un dārzos ļoti bieži sastopams augs. Tā ir izplatīta nezāle, kuru pat būtu vēlams iekļaut mūsu ēdienkartē. Ziedonis Kārkliņš skaidro, ka gārsa ir īpaši ieteicama, ja tevi moka:

  • avitaminoze;
  • kuņģa-zarnu trakta, nieru, urīnpūšļa slimības;
  • anēmija;
  • iekaisumi;
  • onkoloģiskas dabas problēmas;
  • podagra;
  • reimatisms.

Lai izdzīvotu bez laistīšanas, daudzām nezālēm ir attīstījušās neticami garas saknes – tātad tās spēj uzņemt daudz vairāk uzturvielu, nekā mūsu kultūraugi. Tās ir spēcīgākas, jo spēj sadabūt no augsnes vajadzīgās vielas bez mēslošanas, izdzīvo bez laistīšanas un siltumnīcas jumta virs galvas. Šī iemesla dēļ spēcīgākas ir arī bioloģiski aktīvās vielas, ko uzņemam ar nezālēm.

Sezonas produkts – gārsa: ieteikumi, kā veselīgo nezāli iekļaut ēdienkartē
Foto: Shutterstock

Svaigās gārsās ir līdz 82,5% ūdens, 1,7% olbaltumvielu, 1,4% cukura, 1,3% celulozes, apmēram 3% pelnu, līdz 1,9% karotīna un daudz C vitamīna. Permas medicīnas akadēmijā veiktajā izpētē 100 g produkta atrasti 16,6 g dzelzs, apmēram 2 mg vara, 2,1 mg mangāna, 1,7 mg titāna, 4 mg bora un 125 mg C vitamīna. Tas viss ļauj ierindot gārsu pašu derīgāko savvaļas augu rindās.

Gārsa uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, tā lietojama pret cingu, tai piemīt mīkstinoša, pretsāpju un rētas dziedējoša iedarbība. Tā veicina šķidruma izvadīšanu no organisma, atvieglo podagras un reimatisma ārstēšanu, tāpat gārsu lieto nieru un urīnpūšļa ārstēšanā.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgo gārsu iekļaut pavasara ēdienkartē.

Source info

Tasty


Copyrights

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Lasi vēl

Dienas recepte
Nedēļas Top 10
Pregnancy widget logo Pregnancy widget logo
Aprēķināt
Norādi pēdējo mēnešreižu
pirmo dienu
Kļūda!
Lūdzu, norādiet korektu
datumu pagātnē.
Tasty iesaka