Foto: Shutterstock
Pavasarī, kad viss zaļo un zied, mums ir iespēja uzņemt daudz dažādu organismam nepieciešamu dabisko vitamīnu un citu bioloģiski aktīvo vielu no pašmāju augiem. Bieži cenšamies papildināt šo vielu krājumus ar eksotiskiem, dārgiem dienvidu augļiem, nepadomājot, ka mūsu pašu savvaļas augi ir daudz efektīvāki par svešzemju labumiem. Sadarbībā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu iepazīstināsim "Tasty" lasītājus ar ēdamajām nezālēm, sākot ar sezonā aktuālo gārsu.

Podagras gārsa (Aegopodium podagraria) ir mežos, krūmājos un dārzos ļoti bieži sastopams augs. Tā ir izplatīta nezāle, kuru pat būtu vēlams iekļaut mūsu ēdienkartē. Ziedonis Kārkliņš skaidro, ka gārsa ir īpaši ieteicama, ja tevi moka:

  • avitaminoze;
  • kuņģa-zarnu trakta, nieru, urīnpūšļa slimības;
  • anēmija;
  • iekaisumi;
  • onkoloģiskas dabas problēmas;
  • podagra;
  • reimatisms.

Lai izdzīvotu bez laistīšanas, daudzām nezālēm ir attīstījušās neticami garas saknes – tātad tās spēj uzņemt daudz vairāk uzturvielu, nekā mūsu kultūraugi. Tās ir spēcīgākas, jo spēj sadabūt no augsnes vajadzīgās vielas bez mēslošanas, izdzīvo bez laistīšanas un siltumnīcas jumta virs galvas. Šī iemesla dēļ spēcīgākas ir arī bioloģiski aktīvās vielas, ko uzņemam ar nezālēm.

Foto: Shutterstock

Svaigās gārsās ir līdz 82,5% ūdens, 1,7% olbaltumvielu, 1,4% cukura, 1,3% celulozes, apmēram 3% pelnu, līdz 1,9% karotīna un daudz C vitamīna. Permas medicīnas akadēmijā veiktajā izpētē 100 g produkta atrasti 16,6 g dzelzs, apmēram 2 mg vara, 2,1 mg mangāna, 1,7 mg titāna, 4 mg bora un 125 mg C vitamīna. Tas viss ļauj ierindot gārsu pašu derīgāko savvaļas augu rindās.

Gārsa uzlabo kuņģa un zarnu trakta darbību, tā lietojama pret cingu, tai piemīt mīkstinoša, pretsāpju un rētas dziedējoša iedarbība. Tā veicina šķidruma izvadīšanu no organisma, atvieglo podagras un reimatisma ārstēšanu, tāpat gārsu lieto nieru un urīnpūšļa ārstēšanā.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgo gārsu iekļaut pavasara ēdienkartē.

Padomi, kā iekļaut gārsu ēdienkartē un saglabāt ziemai

Foto: Shutterstock

Pirms ziedēšanas svaigas, jaunās gārsu lapas izmanto uzturā. No jaunajām lapiņām pavasarī vāra garšīgas un veselīgas zupas. No gārsām gatavo arī salātus, pievieno zupām. Var lietot arī vārītas un pasniegt ar sviestu un ceptiem sīpoliem.

Agrākos laikos gārsas skābēja veselām mucām, un tās sacentās ar pašu dārzeņu karali – kāpostu. Mūsu senči bija atklājuši arī to, ka gārsai piemīt gaļu mīkstinošas īpašības, tādēļ šis produkts lieti noderēs dažādās marinādēs un kā piedeva gaļas ēdieniem. Uzglabāšanai gārsu saldē, sāla vai skābē, bet kātiņus – marinē. Lapas var sažāvēt, saberzt pulverī un vēlāk pievienot ēdieniem kā garšaugu.

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mūsdienīgākā variantā viens no ērtākajiem veidiem, kā iekonservēt gārsu ilgākai lietošanai, ir pesto. Piemēram, gatavojot klasisko bazilika pesto, ņem vien saujiņu bazilika, kas piešķirs garšu, pārējo daļu aizstājot ar gārsu, kas gala produktam piešķirs gan uzturvērtību, gan arī ļaus krietni vien ieekonomēt.

Veselīgas receptes ar gārsu ēdienkartes dažādošanai

Foto: Shutterstock

Gārsas salāti

Jaunās gārsas lapiņas patur verdošā ūdenī 5-10 minūtes, ar nazi sasmalcina, pievieno rīvētus mārrutkus, apsāla, samaisa un pievieno krējumu vai rūgušpienu, kefīru. Uz 150 g gārsu ņem 25 g mārrutku un 20 g krējuma vai 30-40 g skābpiena produktu.

Salāti no gārsām un skābenēm ar dārzeņiem

Novārītus dārzeņus sagriež gabaliņos, uz tiem saliek sasmalcinātus skābeņu un gārsas zaļumus, pievieno augu eļļu, sāli, etiķi. Uz 1 porciju ņem 80 g gārsu, 20 g skābeņu, 50 g kartupeļu, 10 g burkānu, augu eļļu, sāli un garšvielas pēc garšas.

Dārzeņu vinegrets

Novārītus dārzeņus sagriež gabaliņos (kartupeļi 100 g, burkāni 300 g, bietes 100 g, marinēti gurķi 60 g), sajauc ar lokiem (50 g), gārsām (120 g), skābenēm (50 g), apsāla, pievieno augu eļļu (15 g), etiķi, sinepes pēc garšas.

Skābeņu-gārsu zupa

Kubiņos sagrieztus kartupeļus, novāra sālsūdenī, pievieno 100 g gārsu dzinumu, 100 g nātru un vāra 10 minūtes. Pasniedzot galdā, pievieno krējumu un cieti vārītu olu.

Kartupeļu zupa ar gārsām

Izvārītā kartupeļu zupā, kurai pievienoti burkāni un apcepti sīpoli, liek sasmalcinātas gārsas un vāra līdz gatavībai. Pasniedzot galdā, pievieno krējumu vai citus skābpiena produktus.

Sālītas gārsas

Jaunos stublājus bez lapām sagriež 2-3 cm garos gabalos, iemērc etiķī (3%), apsāla, pievieno piparus un novāra. Ieliek burkā un pārliej ar šo pašu vārījumu.

Skābētas gārsas

Nomazgātas gārsas lapas saliek muciņas apakšā, apkaisa ar sāli, sastampā, kamēr izdalās sula, tad atkal liek gārsu kārtu 5 cm biezumā, atkal apsāla, sastampā, un tā, kamēr muciņa pilna. Uz 1 kg zaļumu ņem 40 g sāli, notur 2-3 dienas siltā vietā, pēc tam iznes vēsumā (uz balkona, lodžijas, garāžā, pagrabā, utt.).

Gārsu lapu pulveris

Kaltētas gārsas lapas un stiebrus piestā sasmalcina, izsijā sietā un izmanto kā piedevu zupām un mērču pagatavošanai.

Gārsu pīrādziņi

Atlasītas un nomazgātas gārsas sasmalcina, sajauc ar vārītiem rīsiem un sagrieztu vārītu olu. Iegūto masu ietin mīklā un cep pīrādziņus. Uz 1 kg gārsu ņem 4 glāzes vārītu rīsu, 4 cieti vārītas olas, sāli un piparus pēc garšas. Var izmantot gārsas arī ar zivju un maltās gaļas masu.

Piedeva zupai no gārsām un dārzeņiem

Uz 1 kg gārsu ņem 300 g burkānu, 100 g ziemas sīpolu, 500 g pieneņu lapu, pa 100 g pētersīļu un selerijas zaļumu un 30 g ķiploku. Nomazgātas un ar nazi sasmalcinātas garšvielas aplej ar verdošu ūdeni, izkāš caur sietiņu un saliek stikla burkās. Burkas aizver ar vāciņiem un pasterizē verdošā ūdenī 20-30 min. Atdzesē un uzglabā vēsā vietā.

Sautēta gaļa ar gārsām

Liellopa gaļu sagriež gabaliņos, pievieno sāli un piparus, apviļā miltos un apcep kopā ar sagrieztiem sīpoliem. Apcepto gaļu sautē 1 stundu, pievieno gārsas, skābenes, lauru lapas un sautē, līdz ēdiens gatavs. Uz 100 g gaļas ņem 25 g skābeņu, 100 g gārsu, 10 g sīpolu un 5-10 g tauku.

Kartupeļi, sautēti ar gārsām

Sarīvētas selerijas un pētersīļu saknes aplej ar buljonu vai ūdeni, uzvāra, pievieno sviestu un sasmalcinātas gārsas lapas, sautē 20 min., pievieno notīrītus kartupeļus un vāra līdz gatavībai nelielā šķidruma daudzumā. Pievieno tomātus, krējumu un miltus. Pārkaisa ar dillēm. Uz 1 kg kartupeļu ņem 1 kg gārsu, 150 g seleriju, 50 g pētersīļu, 150 g sīpolu, 150 g tomātu, 150 g krējuma, 10 g miltu, 5 g diļļu, sāls pēc garšas.

Kartupeļu kotletes ar gārsām un nātrēm

Atlasītus un novārtītus (var arī svaigus) zaļumus sasmalcina gaļas mašīnā, samaisa ar kartupeļu biezeni (var arī ar nevārītiem, gaļasmašīnā samaltiem kartupeļiem) un olām, apsāla, pagatavo kotletes, apviļā miltos vai rīvmaizē un apcep augu eļļa.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!