Foto: Shutterstock
Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu iepazīstinot "Tasty" lasītājus ar ēdamajām nezālēm, iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres un gārsu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par pieneņu veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Pavasarī šis augs mūs priecē ar saviem saulainajiem ziediem, taču pienenes var būt arī lielisks ikdienas ēdienkartes papildinājums. Piemēram, Francijā tās audzē kā dziedniecisku pārtikas kultūru, bet Kanādā tās audzēšana aizliegta ar likumu, jo pieneni uzskata par ļoti nevēlamu nezāli, kuras izplatība jāierobežo.

Pārtikā var izmantot visu augu, turklāt iespējamais pielietojums ir visai plašs. Pienenes būtu īpaši ieteicams iekļaut ēdienkartē, ja ir:

  • kaulu slimības;
  • aknu slimības (katru dienu vajag apēst 5–6 augu lapiņas);
  • diabēts (ziedēšanas laikā 10 augu lapiņas dienā);
  • hronisks nogurums;
  • enerģijas trūkums;
  • ekzēma;
  • vajadzīga organisma tīrīšana;
  • žultsakmeņi;
  • vielmaiņas traucējumi;
  • liesas slimības;
  • nepieciešama asins tīrīšana;
  • sieviešu slimības;
  • astma;
  • pazemināts asinsspiediens.

Pienenēs ir C un B2 vitamīni, saknēs Fe, K, Mn, P, lapās Ca, P, Mn, B, Cu, Ni, Mo un citas vērtīgas vielas.

Foto: Shutterstock

Ļoti laba ir pieneņu sula, kura palīdz tikt galā ar dažādām slimībām, locītavu sāpēm, pazeminātu skābes daudzumu, spēcina organismu utt.

Ja iekož bite vai lapsene, steidzīgi sasmērē koduma vieta ar pieneņu pienu. Pēc īsa brīža sāpes un tūkums pāries. Arī no vasaras raibumiem var atbrīvoties, tos sasmērējot ar pieneņu sulu. To atstāj uz sejas vismaz 2 stundas, tad nomazgā. Tāpat dara arī ar pinnēm.

Ja moka locītavu sāpes, reimatisms, artrīts, tad sasmalcina pieneņu lapas un ziedus un liek klāt pie sāpošajām vietām kā sildošu kompresi. Efekts ir labāks, ja papildus lieto pieneņu lapu novārījumu iekšķīgi: 1 ĒK sasmalcinātu lapu termosā pārlej ar glāzi verdoša ūdens un patur 1 stundu. Tad nokāš un lieto pa 1 ĒK pirms ēšanas.

Aterosklerozes dziedināšanai un profilaksei lieto pieneņu sakņu pulveri pa 1 TK 3 reizes dienā pirms ēšanas. Tam vēl var pievienot medu.

Diabēta un hepatīta gadījumā 1 TK sasmalcinātu sakņu termosā pārlej ar verdošu ūdeni un patur 2 stundas. Lieto pa 1 ĒK 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Aknu iekaisumu gadījumos ieteicams katru dienu apēst 5–6 ziedkātiņus, lai uzlabotu aknu funkciju, bet diabēta gadījumā katru dienu vajadzētu apēst vismaz 10 ziedkātiņus.

Lasi tālāk un uzzini dažādus garšīgus veidus, kā veselīgās pienenes iekļaut pavasara ēdienkartē.

Noderīgi padomi, kā iekļaut pienenes ēdienkartē

Foto: Shutterstock


Lai, lietojot pārtikā svaigas pienenes, tās nebūtu rūgtas, tās 30–60 minūtes minūtes sālsūdenī (1 ĒK sāls uz 1 litru ūdens). Vienkāršākais un veselīgākais veids pieneņu izmantošanā ir ēst tās salātos — gan lapas, gan saknes. Salātu sastāvs ir katra gatavotāja brīva improvizācija. Pieneņu saknes, lapas kopā ar saknēm var vārīt zupās, aizstājot ar tām apmēram ½ no kāpostu daudzuma.

Ātri pagatavojams un garšīgs ir olu kultenis ar pieneņu lapiņām. Smalki sagrieztas lapiņas nedaudz apcep un tad pievieno olu.

No pienenēm var pagatavot tonizējošu kafijas dzērienu. Smalkus sakņu gabaliņus apgrauzdē līdz tumši brūnai krāsai. Glabā slēgtā traukā. Maļ pirms lietošanas. Norma 3 reizes lielāka un vārīšanas laiks 3 reizes ilgāks kā dabīgajai kafijai.

No ziediem var iegūt garšīgu, dziedinošu vīnu. To var iegūt, raudzējot ziedu novārījumu vai arī uzlejot uz ziediem baltvīnu. Uz 1 litru vīna ņem 100 g ziedu, tad filtrē.

Lasi tālāk un uzzini citas receptes pieneņu iekļaušanai ikdienas ēdienkartē un saglabāšanai ziemas krājumiem.

Veselīgas receptes ar pienenēm ikdienas ēdienkartes dažādošanai

Foto: Shutterstock


Salāti no pienenēm un nātrēm

2 saujām pieneņu lapu, kuras 30 minūtes paturētas sāls šķīdumā, pievieno sauju nātru jauno lapiņu, tās sagriež, pievieno sāli, samaisa un pievieno glāzi kefīra (rūgušpiena). Tāpat var pagatavot salātus arī ar skābenēm. Šiem salātiem var pievienot grieķu riekstus, medu, gaļu.

Sacepums no pieneņu lapām

Pieneņu lapas sīki sasmalcina, pievieno sāli, samaisa ar vārītiem makaroniem un pārlej olu-piena maisījumu, cep cepeškrāsnī vai dziļā slēgtā pannā uz plīts.

Ceptas pieneņu rozetes

5 % sāls šķīdumā novārītas pieneņu rozetes apkaisa ar sasmalcinātiem sausiņiem, apcep kausētos taukos vai augu eļļā. Var pievienot sīkos gabaliņos sagrieztu ceptu gaļu (100 g uz vienu porciju), un pasniedz siltu.

Eļļā ceptas pieneņu saknes

Sālsūdenī vārītas saknes sagriež 2–3 cm garos gabaliņos, iemērc olu maisījumā, pārkaisa ar rīvmaizi un cep sviestā vai augu eļļā.

Ugunskurā ceptas pieneņu saknes

Saknes noskalo, iemērc ūdenī, pārkaisa ar sāli un ierok ugunskura pelnos uz 15–20 minūtēm. Izvelk no ugunskura, nomizo un ēd ar tomātu vai kādu citu mērci.

Plācenīši no pieneņu saknēm

Sālsūdenī vārītas pieneņu saknes samīca ar piestiņu, pievieno biezu mannas biezputru, pagatavo plācenīšus, iemērc olu maisījumā un apcep pannā uzkarsētā eļļā.

Pankūkas no pieneņu saknēm

Sālsūdenī vārītas pieneņu saknes samaļ gaļasmašīnā, pievieno miltus, kefīru (rūgušpienu), sāli un sodu. Cep kā parastas pankūkas.

Idejas, kā veselīgās pienenes saglabāt ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock


Lai pieneņu veselīgās īpašības saglabātu ziemas krājumiem, dziednieks Ziedonis Kārkliņš iesaka šādas pārbaudītas receptes.

Ziedpumpuri marinādē – viltotie kaperi

500 g izlasītu un rūpīgi noskalotu pieneņu ziedpumpuru pārlej ar 0,5 l karstas marinādes. Uzvāra un patur uz vājas uguns 5–10 minūtes. Izmanto kā piedevu soļankai, skābeņu zupai, vinegretiem skābu gurķīšu vietā. Pievieno citiem ēdieniem pirms to pasniegšanas galdā.

Sālīti zaļumi

Nomazgātus un sīki sasmalcinātus pieneņu zaļumus samaisa ar sāli (150 g sāls uz 1 kg zaļumu), ievieto slēgtos traukos, sablīvē līdz izdalās sula, noslēdz trauku un uzglabā vēsā vietā.

Sīrups no pienenēm un apelsīnu miziņām

3 glāzes pieneņu ziedu un 1 glāzi apelsīna mizu pārlej ar 2 l 80 % cukura sīrupa, vāra 15 minūtes. Nostādina un atdzesē 12 stundas. Pēc tam izkāš un salej traukos. Izmanto dzērienu, želeju, kompotu, konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai.

Pieneņu nektārs

Pavērušos pieneņu ziedus, kas savākti saulainā laikā no rīta, apkaisa ar cukuru (kārta ziedu, kārta cukura), sablīvē, pārsedz ar marli, un lieto pēc vairākām dienām. Tumšā un vēsā vietā var glabāt ilgāku laiku.

Kafija no pieneņu saknēm

Izžāvētas pieneņu saknes cepeškrāsnī apcep brūnas, kafijas dzirnaviņās sasmalcina. Izmanto maisījumā kopā ar cigoriņiem vai miežu kafiju vienādās daļās. Pasniedz ar pienu, saldo krējumu vai arī dzer tāpat vien.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!