Pēc mēneša un deviņām dienām seši labākie jaunie pavāri tiksies jauno profesionāļu meistarības konkursa "Skills Latvia 2023" finālā. Pusfinālā vislabākos rezultātus ieguva Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās skolas pārstāve, kura līdz finālam tikusi arī pagājušajā gadā, tāpēc satraukums esot vēl lielāks. "Skills Latvia" ir augstākais nacionālais meistarības konkurss, kura uzvarētājs piedalīsies Eiropas konkursā.

Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas mācību virtuvē rosās otrā kursa topošās pavāres, kuras apgūst dārzeņu griešanas prasmes žuljena griezumā. Kopā ar viņām darbojas arī treškursniece Rebeka Renāte Meļehova, kura konkursa "Skills Latvia 2023" pusfinālā 13 audzēkņu konkurencē ieguva lielāko punktu skaitu. Kā stāsta Rebeka, pašai tas esot bijis liels pārsteigums. "Domāju, ka netikšu nekur tālāk par pusfinālu. Jau otro gadu tieku finālā, un man ir ļoti liels uztraukums. Tas ir ļoti atbildīgs, ļoti smags darbs. Tur ir jābūt ļoti atbildīgam cilvēkam, lai to visu izdarītu laicīgi."

Skolotāja atzīst, ka Rebeka ļoti atbildīgi izturas pret visiem pienākumiem, tāpēc ik brīvo brīdi atrodas virtuvē, lai mācītos un trenētu prasmes. "Man visvairāk patīk deserti. Tos gatavot ir visgrūtāk."

Arī šoreiz Rebeka pievēršas deserta gatavošanai. Iesākumā visas sastāvdaļas un pagatavošanas veids liecina par vaniļas mērces tapšanu. Tomēr šoreiz darbošanās notiek molekulārajā virtuvē.

Nacionālajā jauno profesionāļu meistarības konkursā "Skills Latvia" dobelnieki cenšoties piedalīties katru gadu. Rebeka šajā konkursā piedalās jau otro reizi. Pirmoreiz viņa uz Rīgu devusies kāda talantīga puiša vietā, kurš tomēr izvēlējies priekšroku dot sportam. "Tas ir tāds īsts pārbaudījums un pierādījums skolai par varēšanu, un arī audzēkņiem ir lielāka iespēja kaut ko vairāk saredzēt, sadzirdēt un sajust no produktu pasaules, kā arī iemīlēt profesiju," saka profesionālo priekšmetu skolotāja Iveta Čerpinska.

Konkursā no dotajiem produktiem jāpagatavo zupa, pamatēdiens un deserts. Kā produktus pielietot, jāizdomā pašam. Tas jau arī prasot visvairāk laika un pūļu. Čerpinska: "Lai sagatavotos katram modulim, vispirms jāizpēta teorija, kas noteikti ir vairāk nekā skolas programmā. Teorijā ne tikai tehnikas, bet arī tas, kas ir Latvijā un pasaulē."

Konkursu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar pavāru klubu. Tas notiekot jau kopš 2017. gada.

Kurš no sešiem talantīgajiem audzēkņiem šogad tiks uz Eiropas konkursu, izšķirsies 4. un 5. aprīlī "Skills Latvia" finālā. Līdz ar Rebeku tajā sacentīsies arī labākie pusfināla dalībnieki no Ogres, Valmieras un Smiltenes tehnikumiem, Jelgavas Amatu skolas un Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!