Foto: SWNS/Scanpix/LETA
Ir profesijas, kas prasa izsmalcinātas un trenētas garšas un ožas spējas. Saslimstot ar kovidu, ir liels risks tās zaudēt un pēc tam atgūt tikai daļēji. Lai izvairītos no šāda riska, viens no vadošajiem skotu viskija ekspertiem Blērs Bovmans jau 20 mēnešus dzīvo pašpasludinātā izolācijā, raksta BBC.

Jau kopš 2020. gada marta viskija eksperts dzīvo savās mājās Edinburgā, un māju pamet tikai, reizi nedēļā dodoties uz tuvāko veikalu pēc pirkumiem, kas viņam tiek nolikti drošā vietā veikala stāvlaukumā.

Ja agrāk viņa darbs saistījās ar nemitīgiem lidojumiem pa visu pasauli, pasniedzot meistarklases un piedaloties dažādos pasākumos, tagad viņš savus pakalpojumus sniedz tikai tiešsaistē. "Risks ir pārāk liels," Blērs Bovmans teicis intervijā BBC radio Skotijā.

Daļa no viņa darba bijusi palīdzēt veidot klientiem senu un retu viskija šķirņu kolekcijas. Viņš atzīst, ka viskija degustācijas, darbs ar klientiem un piedalīšanās dažādos projektos viņu dara laimīgu, bet, līdz ar pasaules aizvēršanos pandēmijas sākumā, viņa saikne ar pasauli kļuvusi pilnīgi digitāla. Viskija eksperts uzsver, ka tā tas, visticamāk, būs vēl labu laiku – kamēr zinātne nenāks klajā ar jauniem paziņojumiem vai nopietniem risinājumiem.

Protams, par bāru vai restorānu apmeklējumiem nav ne runas – arī tagad, kad kovida ierobežojumi Skotijā kļuvuši daudz vaļīgāki. Pagājušā gada martā kādā restorānā bijušas paredzētas Bovmana 30 gadu jubilejas svinības. Kastes ar izsmalcināto vīnu, ko viņš aizvedis uz restorānu svinībām, tā arī stāv neatvērtas restorāna pagrabā. "Riski ir pārāk lieli, kaut arī esam vakcinēti, mēs joprojām varam viens otru aplipināt," saka Bovmans.

Neraugoties uz to, ka viskija eksperts savus klientus redz tikai datora ekrānā, viņa pakalpojumi, zināšanas un ieteikumi ir ļoti pieprasīti, un bizness zeļ un plaukst. Droši vien tas arī ir labs iemesls tam, lai paliktu savā mājas burbulī kopā ar partneri un nedotos sabiedrībā. Bovmans apgalvo, ka jūtas ļoti ērti un pagaidām negrasās atgriezties pie normālības. Viskija eksperts saka: "Es nevaru riskēt ar savu ožu, kas man ir izdzīvošanas jautājums."

Apvienotajā Karalistē darbojas labdarības fonds "AbScent", kas izveidots cilvēkiem ar ožas problēmām. Tā direktore Sāra Okleja pauž, ka apmēram 90% cilvēku, kas zaudējuši ožu vai garšu, saslimstot ar kovidu, to atgūst pāris nedēļu laikā pēc izveseļošanās. Taču vienam no 10 cilvēkiem ožas zudums var saglabāties vai arī paiet ilgs laiks, kamēr oža atgriežas, un tā var atgriezties izkropļotā veidā, kad atpazīstamas smaržas pēkšņi vairs nešķiet patīkamas. Un tādā gadījumā arī uzlabot omu ar glāzi skoča nav iespējams – jo kāda gan tam jēga?

Foto: SWNS/Scanpix/LETA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!