Foto: Shutterstock

Gada inflācija janvārī sasniegusi 21,5 procentus, liecina februāra sākumā apkopotie dati. Tomēr, pēc "Tasty.lv" pārtikas cenu novērojumiem pusgada garumā, secinājām, ka atsevišķiem pārtikas produktiem, piemēram, olām, sviestam, miltiem un cukuram, cenas kāpušas procentuāli krietni vairāk. Un tās ir pamata izejvielas, ar kurām diendienā lielos apjomos strādā tieši konditori, lai klientus un saldummīļus priecētu ar skaistām kūkām. Kā kūku cepējiem izdevies pārziemot inflācijas apstākļos?

Lai saprastu, cik ļoti konkrētajiem produktiem cenas augušas gada laikā, lūk, daži piemēri no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem. Salīdzinot ar 2022. gada janvāri, šī gada janvārī miltiem un citiem graudaugiem cenas vidēji pieaugušas par 39,1 procentu, pienam par 45,3 procentiem, olām par 35,2 procentiem, sviestam par 24,7 procentiem. Tomēr rekordists ir cukurs, kam cena gada laikā kāpusi par 86,2 procentiem. Tajā pašā laikā konditorejas izstrādājumiem kopumā cenas augušas vien par 26,3 procentiem. Uz kā rēķina? To var pastāstīt tikai paši konditori.

Gardā aroda meistari šī gada laikā bijuši spiesti pacelt cenas produkcijai, lai nezaudētu peļņu. Kāds to izdarījis vienreiz vasarā, cits pat divreiz. Ērtākā situācijā ir mājražotāji, kas neīrē telpas. Grūtāk klājas tiem, kam ir kafejnīcas telpas, – to jau kopš rudens varēja manīt plašākā un mazāk publiskā sabiedrībā, kad pavīdēja ziņas par vienas vai otras iemīļotas konditorejas slēgšanu. Nereti konditoriem nācies saskarties arī ar klientu sašutumu, kas ir tikai saprotami brīdī, kad cenas aug pilnīgi visam.

Tomēr kūkas nav pirmās nepieciešamības prece, tāpēc "Tasty.lv" vēlējās noskaidrot, kā tad šī gada laikā ir gājis pašiem konditoriem, kas produktu sadārdzināšanās dēļ cieš pat vairāk nekā plašāka darbības virziena ēdinātāji. Šoreiz sarunājāmies ar trim konditorēm – katrai ir cita pieredze un profesionālās darbības ilgums, bet "sāpe" kopīga.

Taupa uz iepakojumu, nevis produktiem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!