Foto: Shutterstock

28. un 29.augustā Jelgavā notiks maizes kvalitātes konkurss, kurā noteiks Latvijas augstākās kvalitātes maizes ražotājus. Konkursa rezultāti tiks paziņoti starptautiskās pārtikas izstādes "Riga Food 2014" atklāšanas ceremonijā, portālam Tasty.lv vēsta Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.

Maizes kvalitātes konkurss pārtikas izstādes "Riga Food" ietvaros notiks jau piekto reizi. Šis konkurss patērētājiem apliecina, ka Latvijas maiznieki ražo augstas kvalitātes produktus un arvien domā par jauniem maizes veidiem, ar ko pārsteigt gardēžus un savus pircējus. Katras maizes kvalitāte tiks izvērtēta pēc starptautiski atzītas vērtēšanas sistēmas, nesalīdzinot tās savā starpā.

"Latvijā ir senas un bagātas maizes cepšanas tradīcijas. Mēs vēlamies godināt šīs tradīcijas un palīdzēt ražotājiem sniegt patērētājiem informāciju par produkta īpašo kvalitāti un uzturvērtību. Tādēļ šogad konkursā vērtēsim rudzu maizi, kuras receptūrā ir ne mazāk par 90% rudzu miltu no kopējā miltu daudzuma," stāsta Gunta Duka. Maizes ražotāji Latvijā kļūst arvien inovatīvāki, piedāvā produktus ar paaugstinātu uzturvērtību, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka veselību, kā arī pārsteidz patērētājus ar dažādiem interesantiem produktiem. Tāpēc šogad komisija vērtēs maizi arī produktu grupā "Jaunums", trešajā produktu grupā tiks vērtēta rudzu-kviešu maize.

Konkursā ar sensorās vērtēšanas metodēm tiks vērtēts maizes izskats, garoza, mīkstuma porainība un struktūra, kā arī maizes garša un smarža. Vērtētāji būs mācīti eksperti, kuri ir apguvuši maizes sensorās vērtēšanas pamatprincipus, ir beiguši praktiskās mācības kursu un kuriem ir vienota izpratne par maizes kvalitāti. Tie ir zinātnieki, kā arī maizes un miltu ražotāji ar pieredzi maizes ražošanā.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētā profesore un Latvijas Maiznieku biedrības Goda biedre Daiga Kunkulberga atzīst, ka no ražotāju puses piedalīšanās maizes kvalitātes konkursā ir sava veida drosme, jo speciālisti vērtēs katra maizes parauga kvalitāti, nevis patikšanas pakāpi. "No vienas puses, šis konkurss maizes cepējiem palīdz iegūt tik nozīmīgo speciālistu vērtējumu par ražotās maizes kvalitāti, no otras puses, informē patērētājus par to, kuriem maizes veidiem ir visaugstākā kvalitāte," skaidro profesore.

Konkursa uzvarētājiem tiks piešķirtas medaļas un diplomi, kas apstiprinās katra apbalvotā izstrādājuma kvalitāti.

Kā zināms, starptautiskā pārtikas izstāde "Riga Food 2014" notiks no 4. līdz 7. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. Izstādi jau trešo gadu papildina Gastronomijas festivāls, kā arī plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma. Vairāk par izstādi: www.rigafood.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!