Foto: Publicitātes foto
Šopavasar vairākos Rīgas restorānos būs iespēja baudīt mūsdienu Latvijas virtuves ēdienus, kuru sastāvā iekļauts kazas piena siers, zaķsskābenes vai bisītes, portālam "Tasty.lv" vēsta Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) pārstāve Anna Blaua.

Īpašie ēdieni tiks piedāvāti RTAB un Pavāru kluba kopīgi rīkotā projekta "Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta - Rīga" ietvaros, skaidro Blaua.

Pavāru kluba vadītāja un restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova stāsta: "Šī pavasara sezona ir interesanta un atšķiras ar to, ka daļā restorānu būs iespējams nobaudīt īpašas sēnes – bisītes. Restorāni ar to atšķiras, ka tajos bieži vien izmanto produktus, kas ikdienā nav īpaši iecienīti mājas virtuvēs. Tas ir piedzīvojums arī pašiem apmeklētājiem – nogaršot ko tādu, ko ikdienā paši varbūt neuzdrošinātos gatavot."

Martā, aprīlī un maijā vairāku Rīgas restorānu ēdienkartēs atradīsiet tādus ēdienus kā kazlēngaļas zupu ar rudzu rupjmaizi, kaņepēm un zaķskābenēm vai bisīšu kaviāru ar lēni ceptiem ķirštomātiem, fritētu rukolu un garšaugu eļļu, vai kazas siera un baltās šokolādes kūku ar lavandas ziedu mērci un daudzus citus.

Kazaspiena siers

Ar katru gadu latviešu gatavotais kazaspiena siers arvien biežāk nopērkams zemnieku tirdziņos un lielveikalos. Tas var būt dažāds - svaigs, nogatavināts, apdūmots, drupens. Tas lieliski sader kopā ar zaļumiem, sulīgiem salātiem, pirmajiem redīsiem, ķiplokiem, rupjmaizi, saldskābmaizes grauzdiņu, rapšu vai linsēklu eļļu, ābeles pelniem. Pavasarī kazaspiena siers ir lielisks partneris it visam, kas ir zaļš, svaigs un sulīgs. Taču labākie pavāri kazaspiena sieru no salātiem un grauzdiņiem jau sen pārvilinājuši uz deserta trauciņiem, kur krēma, saldējuma un putu piku veidolā tas pārliecinoši apbur ikvienu, izceļot Latvijas ogu un augļu garšu. Vari iztēloties – kazaspiena siera krēms ar smilktsērkšķu mērcīti vai rabarberu salātiem? Mmm...

Zaķskābenes

Pēc garās ziemas, pastaigājoties pa mežu, šķiet, ka zaķskābenes varētu saujām plūkt un ēst - tik ļoti gribas izbaudīt pavasarīgo, dzirkstīgo svaigumu! Iespējams, tieši šī iemesla dēļ zaķskābenes no meža ieceļojušas arī piemājas dārzos, pilsētnieku puķupodos un restorānu virtuvēs. Acīmredzami, zaķskābeņu salāti, zaķskābeņu piedeva veselības kokteiļiem, pavasara biezzupām, mērcēm, zaķskābene kā apēdams rotājums siera kūkai vai vienkāršs zaļš un trausls atgādinājums, ka ir pienācis pavasaris, ir tā vērtas, lai mēs tās celtu godā.

Bisītes

Latviešiem, sēņotāju tautai, bisīte ir kā starta šāviens – pirmā šāgada sēne! Viltīga ne tikai tāpēc, ka pērnajā zālē un koku kritalās grūti pamanāma, bet arī tāpēc, ka nepiemērotos laika apstākļos spēj kļūt par... indīgu. Tomēr lietpratēju rokās šī pirmā pavasara sēne kļūst par delikatesi, bagātinot mērces, zupas, sautējumus, uzkodas, salātus. Iedomājies, mazajā cepurītē koncentrējusies visa pavasara augšanas prieka garša! Savukārt, iesācējiem daudz drošāk pēc bisītēm uz mežu doties rudenī, kad sāk augt bisīšu suga, saukta par bīskapa cepuri.

Projekta "Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta – Rīga" mērķis ir stiprināt Rīgas kā Baltijas gastronomijas galvaspilsētas tēlu un vienlaikus veicināt restorānu kultūras attīstību Rīgā. Plašāka informācija par projektu un tā dalībniekiem atrodama "LiveRiga" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!