Foto: Publicitātes attēli
Nupat izdevniecībā "Tapt" klajā nākusi dabas šefpavāra Renāra Purmaļa grāmata "Gatavo dabā". Autors aicina lasītāju doties ārā un baudīt dabas skaistumu, kā arī draugu un laba ēdiena klātbūtni. informē izdevniecības vadītāja Liene Vilnīte. Grāmata veidota kā recepšu, eseju un ilustrāciju stāsts par Latvijas skaisto dabu un lieliski kalpos kā iedvesma visiem, kam patīk doties aizrautīgos pārgājienos, kā arī tiem, kam nepieciešams padoms, lai gatavotu ēdienu dabā uz dzīvas uguns.

Grāmatā apkopotas vairāk nekā 100 recepšu un 16 skaisti, pārbaudīti pastaigu un pārgājienu maršruti katram gadalaikam, aprakstītas piknika vietas un sniegti praktiski ieteikumi, ko ņemt, vērā, dodoties dabā. Grāmatā receptes kārtotas ēdienkartēs, katru ēdienkarti pieskaņojot konkrētam pārgājiena maršrutam, ko aprakstījis asprātīgais stāstnieks Rvīns Varde un ilustrējusi jaunā ilustratore māksliniece Līva Vilnīte-Panteļejeva. Visus maršrutus šefpavārs Renārs Purmalis ir izbraukājis kopā ar Mareku Blūzmani – fotogrāfu, kurš mīl dabu un ēdienu.

"Man vienmēr ir bijusi vēlme doties pie dabas, bet visur, kur bijusi gatavošana dabā, līdz šim redzēju tikai desiņas uz uguns, soļanku katlā vai dūmos ceptu baltmaizi. Protams, arī tas ir piedzīvojums, bet es gribēju ko vairāk. Es gribēju īpaši gardu ēdienu pagatavot vietā, kur skaists skats paveras uz priežu silu, vai, skalojot kājas Amatā, ēst svaigu zupu ar katlā ceptu maizi. Gribēju kaut ko ārpus pārgājienu klasiskās ēdienkartes. Kur ir mežs, tur piedzīvojums, un, kur piedzīvojums, tur visiem jābūt paēdušiem. Pie dabas viss garšo labāk. Ja ēdiens ir gards un estētiski baudāms, tad piedzīvojums pie dabas būs īpaši spilgts," stāsta šefpavārs Renārs Purmalis.

Foto: Publicitātes attēli

"Autors aicina doties pārgājienā un nebaidīties gatavot uz dzīvas uguns ārā, mežā un jebkurā gadalaikā visa gada garumā, tādēļ pie grāmatas strādājām veselu gadu, visai radošajai komandai dodoties pie dabas, gatavojot, klājot galdu, fotografējot un, protams, baudot. Jāatzīst, tas bija ļoti garšīgs, iedvesmas pilns un skaists projekts. Lai šī grāmata kalpo kā pamudinājums doties Latvijas skaistajā dabā un baudīt gardu ēdienu ar skatu uz ezeru, priežu galotnēm vai smilgu lauku," par grāmatas tapšanas procesu stāsta izdevēja Liene Vilnīte.

Grāmata jau no šodienas ir pieejama pasūtīšanai "Pie Galda!" interneta vietnē un no 1. jūnija ir nopērkama visās Latvijas grāmatnīcās.

Pirms kāda laika "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotajā projektā "Latvijas atklājējs" pavāru kategorijā, kuras iedvesma bija kolorītais britu šefpavārs un dažādu kulinārijas raidījumu vadītājs Gordons Remzijs, uzvaras laurus plūca tieši Renārs Purmalis. Viņa piedzīvojumu dabā vari apskatīt zemāk.

Noskaties! Menca, fermentētas pienenes un citi brīnumi Renāra Purmaļa izpildījumā

Foto: Publicitātes foto

Renārs Purmalis dodas īpašā piedzīvojumā un dara to, kas viņam vislabāk padodas, – gatavoja brīvā dabā un izzināja jaunas garšas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!