Foto: DELFI

Lielbritānijā dzimušais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš, kurš nesen ar vērienu nosvinēja savu septiņdesmito dzimšanas dienu, popularitāti iemantoja jau deviņdesmitajos gados, kad kļuva par restorāna "Vincents" šefpavāru un kulinārijas šovu vadītāju. Oktobra izskaņā viņš tiešraidē viesojās "Delfi TV ar Jāni Domburu", komentējot latviešu nacionālās virtuves īpatnības, savu pirmo Latvijā izdoto pavārgrāmatu un atgādinot savu laimes formulu drūmām dienām.

1997. gadā izdevniecībā "Jumava" tika izdota pavārgrāmata "Mielasts ar Mārtiņu". Rītiņš skaidro, ka grāmatā iekļautās receptes sastādītas, ņemot vērā tanī laikā Latvijā pieejamo produktu klāstu – tā kā veikalu plauktos nu ir parādījušies jauni produkti, tad šodien grāmata izskatītos pavisam citādāk. Pārlapojot 22 gadus vecā izdevuma lapas, Rītiņš komentē, kādas korekcijas ieviestu receptēs: "Es to foreli tik smagi nesagatavotu. Tur ir par daudz sviesta, pārāk daudz mandeles tur iekšā." Šefpavārs atceras ka pavārgrāmatā atrodamais lasis ar šampanieti savulaik bijis "Vincenta" pirmajā ēdienkartē, un atklāj, kādus miltus izmanto, gatavojot "fish and chips" panējumu.

Atbildot uz jautājumu par to, kāda bijusi Latvijas virtuve 1997. gadā, Rītiņš atceras, ka "tajā laikā bija kotletes, karbonāde, vistas akniņas, skābi kāposti un desas. Es teiktu – īsta vācu virtuve". Jautāts par to, vai tagad mums ir latviešu nacionāla virtuve, Rītiņš atsmej, ka nekas daudz nav mainījies: "Tagad ir karbonāde, desiņas, skābi kāposti."

Šefpavārs skaidro, ka savulaik tas bija zemnieku ēdiens, kas sniedza spēku un enerģiju darīt smago fizisko darbu, bet šodien, kad lielākā daļa strādā birojos pie datoriem, šāds ēdiens vairs neatbilst mūsu dzīves stilam. Neskatoties uz to, ka šobrīd ir daudz iespēju ēst veselīgāk, Rītiņa ieskatā ir grūti mainīt latviešu iesīkstējušos ēšanas paradumus.

Allaž dzīvespriecīgais šefpavārs iesaka pat vissliktākajos dzīves brīžos nezaudēt optimismu, atgādinot savu nu jau leģendāro teicienu, kurš joprojām neesot zaudējis savu aktualitāti: "Vienalga, ja tev bija smaga, smaga diena, drūma diena – nekas, nekas nav sliktāks par pārceptu zivi!"

Pilns "Delfi TV ar Jāni Domburu" intervijas ar Mārtiņu Rītiņu ieraksts pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!