Foto: Shutterstock
Noraksturot to, kas tieši ir tapas, ir ļoti sarežģīti, jo tās ir pieejamas daudz un dažādos veidos. Tomēr ikviens, kurš apmeklējis Spāniju vai kādu no Centrālamerikas valstīm, noteikti būs baudījis kādu no tapu variācijām. Lai arī Latvijā šī Spānijā populārākā uzkoda, bez kuras nav iedomājams neviens vakars pie vīna glāzes, nav plaši pieejama un labi zināma, to pagatavošana un pasniegšana ir pietiekami vienkārša, lai tapas varētu kļūt par izsmalcinātu un neierastu uzkodu arī ikvienā Latvijas mājas ballītē.

Tapas ir dažāda veida uzkodas, kanapē vai tā saucamās pirkstiņuzkodas, kuras var tikt servētas gan aukstas (piemēram, olīvas vai siers), gan arī karstas. Tapas var būt praktiski jebkas, sākot ar vienkāršu tunča gabaliņu, kokteiļu sīpolu un olīvu, kas uzdurti uz kociņa, līdz pat tādiem gastronomijas meistardarbiem, kā grilētas jūras ķemmītes, ietītas šķiņķī un pasniegtas ar mērci. Pašā Spānijā tapu izpildījums un tas, kas tieši tiek izprasts ar vārdu "tapas", var variēt pat no pilsētas uz pilsētu.

Par to, kā tieši radušās tapas, ir vairāki stāsti un leģendas, tomēr pamata ideja visiem ir viena – sākotnēji tapas tika pasniegtas pie saldiem dzērieniem, piemēram, vīna vai šerija, pavisam praktisku iemeslu dēļ - tās tika liktas uz glāzēm, lai pasargātu saldos un gardos dzērienus no mušām. Tapas pildīja sava veida glāzes vāciņa funkciju, mirkļos, kad laiks tika veltīts sarunām, nevis dzēriena baudīšanai. Arī pats vārds "tapas" ir atvasināts no spāņu vārda "tapar", kas tulkojumā nozīmē "nosegt".

Spānijā tiek uzskatīts, ka tapas ir izcils ēdiens sarunu veicināšanai, tāpēc tās pie vīna vai alus glāzes tiek pasniegtas visos bāros, mājas ballītēs, kā arī cita veida sanākšanās. Tā kā tapas ir nelielas, to ēšana ir ļoti ērta, jo nav jādomā par ēdiena griešanu un ēšanas procesu kopumā, kā rezultātā cilvēks var vairāk fokusēties uz vakara sarunu biedriem. Lai arī ikviens savā mājas ballītē varētu pārsteigt viesus ar gardām tapām, vīna un tapu bāra "D'vine" pavāri Līga Podkaļuka un Viktors Manuels Barahass Garsija, kurš nāk no Meksikas - valsts, kurā arī pastāv tapu kultūra, piedāvā trīs vienkāršas receptes, kas labi saderēs ar glāzi vīna. Visas Spānijai raksturīgās sastāvdaļas, kuras iekļautas receptēs, iespējams iegādāties jebkurā Latvijas lielveikalā.

Ceptas pildītas sēnes uzkodām

Foto: Shutterstock
Vienkārša recepte, kas labi saderēs ar glāzi vīna un sirsnīgām sarunām ar draugiem.

Lasīt vairāk

Gardās čorizo desiņas sidra mērcē

Foto: Shutterstock
Vēlies nobaudīt ko spānisku vai meksikānisku? Izmēģini šo ātro uzkodas jeb tapas recepti!

Lasīt vairāk

Ceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Foto: Shutterstock
Neparasta ideja vieglai uzkodai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!