Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Stāvu lielveikalā kafijas plauktu priekšā, man atvēlēti pārdesmit eiro, lai nopirktu garšīgu kafiju. Zinošam kafijas lietotājam amizants varētu šķist veids, kā starp krāsainajām paciņām izvēlos dažas "īpašās", kuru saturu vēlos izgaršot. Bet atzīšos: mana izvēle ir par labu tām, kuras esmu redzējusi televīzijas vai preses reklāmās, vai arī dzirdējusi "garšīgu" audio rullīti skanam radio. Nu jau ar piepildīto kafijas maisu dodos pie mūziķa Markus Rivas, lai kopā degustētu un noskaidrotu, kura kafija tad ir tā labākā.

Ierodos Rīgā, Starptautiskās kafijas universitātes telpās, kur mani sagaida ne tikai Markus Riva, bet arī interneta konceptveikala "esmilukafiju.lv" vadītājs Artūrs Grikke, kurš mums vadīs degustāciju un sagatavojis arī specializētajā kafijas veikalā iegādājamu kafiju: "Lai mums būtu, ar ko salīdzināt." Abi nosmaidām par to, ka savā pirkumu maisiņā esmu ielikusi arī piparmētru šokolādītes – lai degustācijas process būtu vēl garšīgāks. Taču Artūrs Grikke saka, ka nekādas konfekšu ēšanas te nebūs, jo kafija jādegustē tāpat. Salīdzinu, ka, piemēram, ēdot suši, taču tiek pasniegts marinēts ingvers, lai neitralizētu dažādo suši veidu garšas, bet Artūrs saka – lai kafijas garšas nesajauktos, mēs varēsim padzerties vien ūdeni.

Mēs ar Marku nezinām, tieši kuru kafiju Artūrs pagatavojis degustācijai. Zinām vien to, ka daža kafija būs jau malta, bet dažai pupiņas tiks maltas uz vietas. Eksperts mums gatavo krūzītē aplejamu kafiju, jo tā mājās dzerot vairākums cilvēku. Redzam, kā kafijas speciālists nosver 13 gramus maltas kafijas un pārlej ar 300 ml ūdens, iesakot: "Nevajag uzgāzt ūdeni uzreiz virsū, jāļauj kafijai piebriest. Ja uzreiz uzlej karstu ūdeni, maltās kafijas eļļas neizšķīst vienmērīgi. No sākuma ūdeni lej centrā, tad aizved uz āru." Esam instruēti skaļi šļurkstināt, sūcot kafiju. Tas esot jādara tādēļ, lai neapdedzinātu mēli un lai kafijas garša izklātos pa visu mēli.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!