Lai gan latvietim sava virtuve ir mīļa, viena no ļoti iecienītām citām nacionālajām virtuvēm ir itāļu. Ne velti galvaspilsētā un citviet ir plaša itāļu restorānu izvēle, bet vēl jo vairāk – vietu, kur nobaudīt pat visai autentiskas Neapoles stila picas, kuru mīkla raudzēta 72 stundas. Ja vēl neesi šādu picu nobaudījis, nebēdā – "Tasty" ķērās pie izpētes un apkopoja ziņas par picērijām Rīgā un citviet Latvijā, kur doties meklēt izcilākos itāļu virtuves šedevrus. Ne velti Latvijas picērijām izdevies iekļūt starp 50 pasaules labākajām jau vairākus gadus!

Vai malkas krāsns tiešām vienmēr labāka?

Ir viena lieta, par kuru daudzi mēdz lauzt šķēpus, – vieni apgalvo, ka visautentiskākā itāļu pica ir tā, kas cepta malkas krāsnī, kamēr citi to apšauba. Kā pastāsta "Peppo's Pizzeria Contemporanea" picērijas pārstāvji, pašreiz Itālijā un citviet valda tendence malkas krāsnis aizvietot ar speciālām elektriskajām un gāzes krāsnīm, kas paredzētas tieši picu cepšanai, – ar tām ir vieglāk strādāt, kā arī noturēt vienmērīgu cepšanas temperatūru. Elektriskās krāsnis izmanto arī "Casa Nostra" restorānā un divās picu ceptuvēs, norāda saimniece Sandra Kļaviņa. Viņas astoņu gadu pieredze šajā nišā pierādījusi, ka izcilas picas izdodas izcept arī bez malkas klātbūtnes.

Lai pica būtu izdevusies, pamatu pamats ir mīkla. Daudzi dodas mācīties uz pašu Neapoli Itālijā, lai zināšanas atvestu uz Latviju un piedāvātu gardēžiem pašu labāko uz vietas. Jābūt izcilas kvalitātes miltiem, kā arī jāievēro mīklas iejaukšanas laiks. Sandra Kļaviņa pastāsta, ka ļoti daudz ko ietekmē arī klimats un laikapstākļi. Piemēram, izteikti mitrās dienās, pat darot visu, kā ierasts, mīkla var nesanākt lāgā. Kļaviņa piebilst, ka arī picas lāpstai, uz kuras tā tiek uzlikta un ieslidināta uz krāsns akmens, jābūt labai un kvalitatīvai. Šobrīd aktuālas ir lāpstas ar perforāciju (sīkiem caurumiem, kas atgādina sietu).

Bet nu pie svarīgā – kurp doties nogaršot tādas picas, kas būs līdzvērtīgas Itālijā ceptajām?

"Stacija Vaivari Pizza" Jūrmalā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!